Συζητούν ακόμη τα «αγκάθια» του πολυνομοσχεδίου: Πλειστηριασμοί, απεργίες, αφορολόγητο

Μεγάλο «παζάρι» για το πώς και πότε θα εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία - Δυσκολότερη η κήρυξη απεργίας, νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, εφόσον κριθεί απαραίτητο

Με μια πολύωρη τηλεδιάσκεψη από το απόγευμα της Δευτέρας ως τα ξημερώματα της Τρίτης κυβέρνηση και Θεσμοί επιχείρησαν να λύσουν τους τελευταίους κόμπους του πολυνομοσχεδίου
των 600 σελίδων που αναμένεται ακόμη και σήμερα στη Βουλή. Το πακέτο περιλαμβάνει πάνω από 300 άρθρα με το οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσουν ως και 50 προαπαιτούμενα από διάφορους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής (από τα εργασιακά ως την ενέργεια και την Παιδεία). 

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Νωρίτερα, πιθανόν στις 18 του μηνός, η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου (7ετούς ή 3ετούς) ενώ αμέσως μετά αναμένει αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's.   


Το παζάρι για τα σπίτια
Για το κρίσιμο θέμα της διάταξης που θα επιτρέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων -ακόμη και της πρώτης κατοικίας- για χρέη από 500 ευρώ και πάνω και προς το Δημόσιο (εφορία - ταμεία) το τοπίο παραμένει θολό καθώς ως αργά το βράδυ της Δευτέρας κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν μετέδιδαν μια καθαρή εικόνα για το πού οδηγούνται οι συζητήσεις.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο επικρατέστερη εκδοχή είναι η συμπερίληψη της διάταξης στο πολυνομοσχέδιο καθώς κρίνεται ότι η ψήφισή της σε χωριστό νομοσχέδιο μπορεί να αποδειχτεί ακόμη πιο δύσκολη. 

Το δεδομένο είναι ότι η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να ψηφιστεί ώστε να ανοίξει δρόμος για την έγκριση της δόσης στις 22 Ιανουαρίου καθώς οι προσπάθειες για μετάθεση του θέματος στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Το θέμα που ακόμη παραμένει ανοιχτό είναι αν οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη και προς την εφορία θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ ή από ένα υψηλότερο ποσό. 

Για να κλείσει το σχετικό προαπαιτούμενο θα πρέπει να γίνουν δεκάδες πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες αύριο Τετάρτη (και αντιστοίχως την επόμενη), παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνηση και στους βουλευτές. 

Η πορεία προς την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, παρότι δεν αναμένονται εκπλήξεις, είναι γεμάτη από έντονες διαβουλεύσεις όχι μόνο με τους Θεσμούς αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς που έγινε από τον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Σήμερα στις 17.00 οι συναρμόδιοι υπουργοί (Τσακαλώτος  Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου, Φωτίου, Χαρίτσης, Παππάς, Κοντονής) αναμένεται να ενημερώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.  


Τα αγκάθια
Tα πιο δύσκολα σημεία του πολυνομοσχεδίου είναι κατά τις πληροφορίες τα εξής:
-Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται πλέον και για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία.

-Δυσκολότερη γίνεται η κήρυξη απεργίας. Για τη λήψη απόφασης θα απαιτείται η συμμετοχή του 50+1% των οικονομικά ενήμερων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.

-Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί με νομοθετική ρήτρα ότι τον Μάιο του 2018 θα φέρει – εφόσον χρειαστεί με βάση την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος – τη μείωση του αφορολόγητου και συντάξεων από το 2019 αντί για το 2020. Τον πρώτο λόγο θα τον έχει το ΔΝΤ. 

-Έρχονται περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων. Η μείωση θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου και θα προκύψει από τη θέσπιση νέων αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Με τα νέα κριτήρια εκτιμάται ότι θα μείνουν χωρίς επίδομα 70-80 χιλιάδες οικογένειες. Ενδεικτικά, οικογένεια με 3 παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ θα παίρνει 112 ευρώ το μήνα ενώ με το παλιό καθεστώς έπαιρνε 165 ευρώ (μείωση 33%).

-Θεσπίζεται το υποχρεωτικό 30ωρο παραμονής όλων των εκπαιδευτικών στα σχολεία

Παράλληλα αναμένονται τα εξής: 
-Να αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης στη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  
 
-Να εξαλειφθούν υφιστάμενες εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ.
 
-Να αναθεωρηθούν ή να καταργηθούν φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων που θα χαρακτηριστούν «αναποτελεσματικές ή άδικες».
 
-Να γίνουν αλλαγές στο άδικο σύστημα των τεκμηρίων του Κώδικα Φορολογίας. Το μέτρο θεωρείται αναγκαίο γιατί τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραστικά αλλά τα τεκμήρια παραμένουν στα ύψη του παρελθόντος. Βεβαίως το δημόσιο κινδυνεύει να χάσει έσοδα και η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μετριάσει τις απώλειες.
 
-Μείωση στα φορολογικά πρόστιμα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεργασία του φορολογούμενου.
 
-Η έγκριση από τη Βουλή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που αφορούν σε Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Εγνατία οδό, Ελευθέριος Βενιζέλος, ΔΕΗ, αλλά και ΟΤΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr