ΔΝΤ και Ε.Ε. πάγωσαν το πρόγραμμα στήριξης της Ουγγαρίας
Η αναστολή των συζητήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ με την Ουγγαρία σημαίνει ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλέπονται στο πλαίσιο του πακέτου των 25,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως «δίχτυ ασφαλείας»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσαν το πρόγραμμα στήριξης της Ουγγαρίας, που δημιουργήθηκε το 2008, για να διασωθεί η χώρα από την οικονομική κατάρρευση, προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα, για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Η αναστολή των συζητήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ με την Ουγγαρία σημαίνει ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλέπονται στο πλαίσιο του πακέτου των 25,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως «δίχτυ ασφαλείας» μέχρι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι όταν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, το ουγγρικό νόμισμα θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί για την κατάσταση της οικονομίας στην Ουγγαρία, η οποία πάντως από τον περασμένο χρόνο έχει βγει στις αγορές και καταφέρνει να εξασφαλίζει δάνεια για την εξυπηρέτηση του χρέους της.
«Σε ένα περιβάλλον όπου οι αγορές παρακολουθούν στενά τα κυβερνητικά ελλείμματα και τα επίπεδα του χρέους, οι στόχοι για το χρέος που είχαν ανακοινωθεί - 3,8% του ΑΕΠ το 2010 και κάτω από το 3%, το 2011 - παραμένουν το κατάλληλο αγκυροβόλιο για την απαραίτηση διαδικασία σύγκλισης και ελέγχου του χρέους και θα πρέπει να υπάρχει προσήλωση σε αυτούς, αλλά θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», ανακοίνωσε το ΔΝΤ.
«Η βιώσιμη σύγκλιση προϋποθέτει σκληρά και σταθερά μέτρα, τα οποία οι αρχές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.
«Η Ουγγαρία έχει επιστρέψει σε θετικό δρόμο οικονομικής ανάπτυξης και τώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα επί του προϋπολογισμού στην ΕΕ. Καλωσορίζω τη δέσμευση των αρχών στον στόχο για το έλλειμμα του 2010. Ωστόσο, η διόρθωση του σημαντικού χρέους μέχρι τον επόμενο χρόνο προϋποθέτει σκληρές αποφάσεις, κυρίως ως προς τις δαπάνες», είπε ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.
«Η κυβέρνηση φυσικά θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων του ΔΝΤ και της ΕΕ», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκιόργκι Ματόλτσι.
Η Ουγγαρία χρειάζεται το δίχτυ ασφαλείας του ΔΝΤ και της ΕΕ για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από τους οποίους δανείζεται. Αλλά η χώρα παραμένει ευάλωτη εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 80% του ΑΕΠ και την ισχυρή εξάρτησή της από την εξωτερική χρηματοδότηση.
«Εάν δεν έχουμε το δίχτυ ασφαλείας των διεθνών δανειστών, αυτό μας χτυπά εκεί που πονάμε περισσότερο», δήλωσε ο αναλυτής της τράπεζας ΜΚΒ Ζλοτ Κόντρατ.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουγγαρία δήλωσε στο Ρόιτερ ότι πρέπει να περάσουν στον προϋπολογισμό του 2011 μέτρα για την περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων και η κυβέρνηση χρειάζεται να αρχίσει τα σχετικά βήματα από εφέτος.
Ο Κριστόφ Ρόζεμπεργκ, που αποφάσισε το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, επισήμανε ότι η Βουδαπέστη δεν θα μπορεί να εκταμιεύει ποσά από το υφιστάμενο πακέτο στήριξης μέχρι να γίνει αναθεώρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας καλείται να λάβει μέτρα για να καλύψει κενό ίσο με το 0,3% του ΑΕΠ στον φετεινό προϋπολογισμό. «Αυτό το κενό θα πρέπει πραγματικά να γίνει η ευκαιρία για να αρχίσει η υλοποίηση μέτρων που θα είναι αναγκαία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
«Όταν θα επιστρέψουμε την επόμενη φορά, εκτός αν έλθουμε την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει πρόοδο στο θέμα του προϋπολογισμού του 2011 και αυτός θα είναι ένας πολύ σημαντικός προϋπολογισμός», πρόσθεσε ο Κριστόφ Ρόζεμπεργκ.
Ο απεσταλμένος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το ταμείο δεν έχει συζητήσει την πιθανότητα μίας νέας συμφωνίας για τη στήριξη της Ουγγαρίας το 2011 και το 2012.
«Γνωρίζουμε τι λέγεται, αλλά στις συναντήσεις μας δεν φθάσαμε σε αυτό το σημείο, διότι προφανώς χρειάζεται να επιλύσουμε πολιτικά θέματα και αυτά δεν έχουν λυθεί», επισήμανε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr