Τριπλές επαφές στη Φρανκφούρτη με το βλέμμα στα stress tests

Τα τεστ αντοχής εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου το αργότερο

Συνάντηση με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ έχει το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ενόψει της οριστικοποίησης των όρων και των παραδοχών που θα έχουν τα σενάρια των stress tests. Τα τεστ αντοχής εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου το αργότερο.

Την συνάντηση την έχει οργανώσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών «στο πλαίσιο των τακτικών επαφών, τις οποίες επιδιώκει με τις εποπτικές αρχές», όπως σημειώνουν πηγές από την Ένωση. Ωστόσο μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική στιγμή αφού λίγο πριν το κλείσιμο κρίσιμων στοιχείων για τη διενέργεια των τεστ αντοχής οι τραπεζίτες θέλουν να διαπιστώσουν προς ποια κατεύθυνση εξελίσσονται τα πράγματα και ποιες είναι οι προθέσεις των εποπτικών Αρχών.

Εξάλλου ανοικτές παραμένουν βασικές παράμετροι, όπως για παράδειγμα οι παραδοχές του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου των stress tests, που όμως μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί.

Στα σημαντικά ανοικτά ζητήματα, επίσης, είναι και ο τρόπος αποτίμησης της ρευστοποιήσιμης αξίας ενεχύρων. Ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την ομαλή και ταχεία διαδικασία των πλειστηριασμών, αφού αυτός είναι και ο βασικός τρόπος – μαζί με τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ή μεμονωμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων - για να μπουν τιμές στο σύστημα και να υπάρξει μία πιο ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Κάτι που φέρνει εξελίξεις και στον τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών με τα τραπεζικά ιδρύματα ήδη να καταρτίζουν νέο πλάνο με στόχο αφενός την επίσπευση της διαδικασίας, αφετέρου όμως τη συγκράτηση των τιμών.

Ήδη απ' την πλευρά των τραπεζών πάντως έχουν υποβληθεί οι εκθέσεις για τις επιπτώσεις στα εποπτικά κεφάλαια του νέου λογιστικού προτύπου «ΙFRS9». Εκθέσεις στις οποίες υπάρχει και η τεκμηρίωση από εξωτερικούς ελεγκτές, όπως έχει ζητηθεί απ' τον SSM. Το νέο λογιστικό πρότυπο ισχύει από την αρχή του 2018 και επιβάλλει στις τράπεζες να σχηματίσουν προβλέψεις με βάση την πιθανότητα ζημιών από δάνεια που έχουν χορηγηθεί και όχι μετά την διαπίστωση της ζημιάς. Οι τράπεζες αναμένεται να έχουν την δυνατότητα να αποσβέσουν τις ζημιές από τις πρόσθετες προβλέψεις σε βάθος πενταετίας.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr