Ακριβές αλλά πετυχημένες εκδόσεις για Ισπανία και Ιρλανδία

«Αλμυρά» μεν, επιτυχημένα δε τα τεστ δανεισμού των τριών ...  PIIGS, της Ευρωζώνης, δηλαδή της χώρας μας, αλλά...

«Αλμυρά» μεν, επιτυχημένα δε τα τεστ δανεισμού των τριών ...  PIIGS, της Ευρωζώνης, δηλαδή της χώρας μας, αλλά και της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, που προχώρησαν τις τελευταίες ώρες στην έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων και κατάφεραν να αντλήσουν τα κεφάλαια που ζητούσαν από τις αγορές.

Συνολικά οι 3 χώρες άντλησαν περί τα 10 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων τους, κάτι που εξέλαβαν οι επενδυτές ως «ψήφο εμπιστοσύνης» των αγορών στις προβληματικές μεν, αλλά υπό «ανασύσταση» ευρωπαϊκές αυτές χώρες. Ως εκτίμηση των επενδυτών ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι «αδύναμοι κρίκοι» της Ευρωζώνης θα αντεπεξέλθουν στα δημοσιονομικά τους προβλήματα.

Αναλυτικότερα η χώρα μας προχώρησε σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, αξίας 1,95 δισ. ευρώ. η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν τρεισίμιση φορές, το επιτόκιο όμως ήταν σχετικά υψηλό της τάξης του 4,05%.

Η Ισπανία άντλησε 5,97 δισ. ευρώ σε τίτλους διάρκειας 12 και 18 μηνών. Η περίπτωσή της μάλιστα ήταν καλύτερη των προβλέψεων, καθώς το επιτόκιο στα 12μηνα γραμμάτια έπεσε στο 2,22% από 2,30% της αντίστοιχης έκδοσης πριν από έναν μήνα.

Τέλος, η Ιρλανδία πούλησε 10ετείς και 6ετείς τίτλους αντλώντας συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Κι αυτή η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,6 φορές, πλην όμως με υψηλό επιτόκιο (5,5%), σχεδόν 0,8% υψηλότερο της αμέσως προηγούμενης έκδοσης. Εκείνο όμως που πρέπει να συνυπολογισθεί είναι το γεγονός πως η Ιρλανδία βγήκε σήμερα στις αγορές, πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τη Moody's!

Κάπου εδώ όμως σταματούν τα καλά νέα κι αρχίζει ο προβληματισμός. Ο λόγος για την αποτυχία της Ουγγαρίας να αντλήσει τα κεφάλαια που ήθελε από την σημερινή δημοπρασία τρίμηνων κρατικών τίτλων. Η Ουγγαρία ζητούσε από την αγορά 45 δις φιορίνια, δέχθηκε μεν προσφορές για 52 δις, αλλά τελικώς επέλεξε να αντλήσει μόλις 35, κυρίως γιατί το επιτόκιο που της προσφέρθηκε ήταν το υψηλότερο των τελευταίων μηνών, κατά μέσο όρο στο 5,4%. Πάντως η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, αφού μόλις προχθές η αντιπροσωπεία της ΕΕ και του ΔΝΤ είχαν διακόψει τη χρηματοδότηση προς τη Βουδαπέστη επειδή η ουγγρική κυβέρνηση δεν «συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις ...».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr