Θα χρειαστεί 1 δισ. ευρώ η Αγροτική

Θα χρειαστεί 1 δισ. ευρώ η Αγροτική

Αλλαγές στο παρά πέντε  επέβαλλαν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, καθιστώντας πιο σκληρά κριτήρια στα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες. Η πληροφορία, την  οποία μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ως πηγή τραπεζικό στέλεχος ...

Θα χρειαστεί 1 δισ. ευρώ η Αγροτική
Αλλαγές στο παρά πέντε  επέβαλλαν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, καθιστώντας πιο σκληρά κριτήρια στα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.  

Η πληροφορία, την  οποία μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ως πηγή τραπεζικό στέλεχος ελληνικής τράπεζας, αφορά στις παραμέτρους που σχετίζονται με το ύψος των προβλέψεων τις οποίες μπορούν να σχηματίζουν οι τράπεζες προκειμένου να καλύψουν τις ζημίες των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.  

Σύμφωνα με πληροφορίες  η αυστηροποίηση των κριτηρίων  δεν αφορά το σύνολο των ελληνικών  τραπεζών που υποβλήθηκαν στα  stress tests, παρά μόνον τις τράπεζες εκείνες που ακολουθούν μεθοδολογία αποτίμησης των κινδύνων, διαφορετική από αυτή που ακολουθεί η πλειοψηφία των ευρωπαΪκών τραπεζών.  
Κλείσιμο

Προφανώς αναφέρουν  τραπεζικές πηγές, οι ευρωπαΪκές αρχές  προχώρησαν την τελευταία στιγμή στις αλλαγές αυτές προκειμένου  τα αποτελέσματα των stress tests να είναι ευθέως συγκρίσιμα μεταξύ των τραπεζών, αλλά και για να διασφαλισθεί το διαφανές και αδιάβλητο της διαδικασίας.  

Επιπλέον η Επιτροπή προσπαθεί να διασφαλίσει πώς  οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας  των τραπεζών όπως θα προκύψουν από  τα stress tests να αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα κάθε τράπεζας ανεξάρτητα από την τεχνική μέθοδο που κάθε μια ακολουθεί για την αξιολόγηση των κινδύνων που αναλαμβάνει.  

Περνούν τις εξετάσεις  

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες των ξένων κυρίως ειδησεογραφικών πρακτορείων και αναλυτών, οι πέντε απότις έξι ελληνικές τράπεζες «περνούν» τον κάβο του ορίου 6% που αποτελεί την αφετηρία για την υγεία και τη βιωσιμότητά τους.  

Ωστόσο κατά τις  ίδιες πληροφορίες, η Αγροτική Τράπεζα  βρίσκεται από άποψης κεφαλαίων  πολύ κοντά ή και λίγο χαμηλότερα από το όριο του 6% γεγονός που καθιστά αναγκαία την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.  
Εκτιμάται πως η ΑΤΕ θα χρειαστεί περί το 1 δισ. ευρώ πρόσθετα κεφάλαια για να θεωρηθεί αρκετά ασφαλής στο περιβάλλον ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ποσό που το δημόσιο ως βασικός της μέτοχος (με 77%) αντικειμενικά αδυνατεί στην παρούσα συγκυρία να διαθέσει.  

Πειραιώς  και άλλες λύσεις  

Η αντικειμενική αυτή αδυναμία του δημοσίου, έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια μιας «διαρθρωτικού» τύπου λύσης πιο κοντά στην πρόταση Σάλλα, παρά στην αντιπρόταση του διοικητή της ΑΤΕ κ. Θεόδωρου Πανταλάκη ο οποίος εβαλε στο τραπέζι τη λύση μιας τετραπλής συγχώνευσης ΑΤΕ – Τ.Τ. – Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και Τράπεζας Αττικής. 

Λϋση η η οποία  θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά  μεγάλο μέγεθος υπό τον έλεγχο του δημοσίου, με τα αντίστοιχα όμως δυσλειτουργικά προβλήματα που συνεπάγεται ο δημόσιος χαρακτήρας ενός τέτοιου οργανισμού.  

Η άλλη επιλογή που  θα έχει η ΑΤΕ, προκειμένου να ενιχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, είναι  η υπαγωγή της στο Ταμείο Στήριξης του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, κάτι που θα διευκόλυνε τη διοίκηση της τράπεζας να προχωρήσει σε γενναίες κινήσεις εσωτερικής αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης, λύση όμως στην οποία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αντιστέκεται η τρόϊκα ακριβώς γιατί η ΑΤΕ είναι κρατική τράπεζα και η ένταξή της ισοδυναμεί με απευθείας ενίσχυση του κράτους δια μέσου του Ταμείου. 

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε  ότι για σήμερα Παρασκευή είναι  προγραμματισμένη η συνεδρίαση της  Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων με αντικείμενο την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής και του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, την οποία έχει υποβάλει η Τράπεζα Πειραιώς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης