Ανακαλούνται οι άδειες των υπαλλήλων της ΥΠΑ

Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με παράλληλες ρυθμίσεις που προβλέπουν την μερική  απασχόληση εργαζόμενων της πρώην Ολυμπιακής στην ΥΠΑ αλλά και την εκχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες...

Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με παράλληλες ρυθμίσεις που προβλέπουν την μερική  απασχόληση εργαζόμενων της πρώην Ολυμπιακής στην ΥΠΑ αλλά και την εκχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες περιλαμβάνει το δεύτερο νομοσχέδιο που παρουσίασε την Δευτέρα το υπουργείο Μεταφορών σε ένα μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών εν μέσω θέρους.

Είναι μία ακόμη ρύθμιση μετά από εκείνη για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που δημιουργεί χάος στην αγορά των αερομεταφορών, λόγω των κινητοποιήσεων για την ανασυγκρότηση της ΥΠΑ που έχει προκαλέσει ατελείωτες ώρες καθυστερήσεων στα αεροδρόμια. Ήδη, η ΥΠΑ προχώρησε στην ανάκληση όλων των εποχικών αδειών προκειμένου να εξομαλυνθούν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί με τις πτήσεις και οδηγούν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους επιβάτες.

«Ελπίζω και εύχομαι οι ελεγκτές να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και να πάρουν απόφαση μεγαλύτερης ευθύνης» απάντησε ο υπουργός Υποδομών όταν κλήθηκε να σχολιάσει την στάση του υπουργείου σε περίπτωση που συνεχιστεί η «λευκή απεργία».

Με βάση το νέο σχέδιο νόμου διαχωρίζονται οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που μέχρι σήμερα ήταν μπερδεμένες (κανονιστικό, εποπτικό έργο και υπηρεσίες αεροναυτιλίας) και δημιουργείται φορέας παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που επιβάλλουν αυξημένες απαιτήσεις για την ασφάλεια, την εξειδίκευση και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

Ο νέος φορέας θα έχει στην ευθύνη του τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας (διαχείριση εναέριου χώρου, ροής της εναέριας κυκλοφορίας, υπηρεσίες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας), τις Υπηρεσίες Επικοινωνίας Πλοήγησης και Επιτήρησης (CNS) και τον Φορέα Αεροναυτικών Πληροφοριών (AIS). Πρόκειται για την πρώτη αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, που μέχρι σήμερα στηριζόταν σε ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1971.

Σε ιδιώτες τα έργα για να γίνουν έργα 2 δις. ευρώ

Επόμενο μεγάλο βήμα είναι η αξιοποίηση και ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων μέσω των συμβάσεων παραχώρησης, που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Όπως τονίστηκε από τον υφυπουργό Υποδομών κ. Νίκο Σηφουνάκη, τα αεροδρόμια που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες θα αποφασιστούν τους επόμενους μήνες μέσα από ειδικές μελέτες που θα εκπονηθούν. Στα αεροδρόμια που χαρακτηρίζονται «πύλες εισόδου» για την χώρα θα χρειαστεί να γίνουν έργα άνω του 2δις. για επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό που είναι αδύνατο να καταβληθούν από τον κρατικό κορβανά.

Έτσι εκτιμάται ότι θα μπορέσει να σπάσει και το απόστημα των κατασκευαστικών επεκτάσεων των έργων αυτών καθώς σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, τα έργα των αεροδρομίων εμφανίζονται ήδη 39% πάνω από τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό τους.

Το υπουργείο Υποδομών, μέσω του νομοσχεδίου βάζει ταφόπλακα και στο σχέδιο μεταφοράς εργαζομένων από την Ολυμπιακή στην ΥΠΑ, που εάν εφαρμοζόταν, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, τότε η υπηρεσία θα διαλυόταν.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, 742 πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μεταφερθούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Όμως από αυτούς, μόνο 80 πιλότους και 100 μηχανικούς και διοικητικούς υπαλλήλους μπορεί να απασχολήσει η ΥΠΑ. Οι υπόλοιποι υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να μεταταχθούν σε άλλα συναφή πόστα των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης (handling) με την κατάργηση του μονοπωλίου που ισχύει σε 34 περιφερειακά αεροδρόμια επιβαρύνει με 35 ευρώ το εισιτήριο.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr