Τα επόμενα βήματα για την επένδυση του Ελληνικού

Μετά τη χθεσινή έγκριση του του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής», δεδομένου ότι ο δρόμος μέχρι να μπούν οι… μπουλντόζες αναμένεται ακόμη μακρύς

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η επένδυση του Ελληνικού, μετά τη χθεσινή έγκριση του του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής», δεδομένου ότι ο δρόμος μέχρι να μπούν οι… μπουλντόζες αναμένεται ακόμη μακρύς.

Ένα βασικό βήμα προκειμένου οι επενδυτές (Global Investment Group με τη συμμετοχή τoυ Fosun Group από την Κίνα, Eagle Hills από το Άμπου Ντάμπι και του ομίλου Λάτση, υπό την καθοδήγηση της Lamda Development), να γνωρίζουν επακριβώς το σκεπτικό των δικαστών του ΣτΕ, είναι, καταρχάς, να καθαρογραφεί η γνωμοδότηση των 111 σελίδων, με την οποία κρίνεται νόμιμο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Επιπλέον, πέραν των πιο «τεχνικών» συμβατικών προϋποθέσεων για την έναρξη της αξιοποίησης του
Ελληνικού (π.χ. για την πολεοδομική, ιδιοκτησιακή, διοικητική, δικαστική ωρίμανση του έργου) στα δύο πολύ βασικά και ουσιαστικά προαπαιτούμενα είναι η εκκαθάριση του χώρου και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το καζίνο για την εν συνεχεία χορήγηση της άδειας λειτουργίας στο πρώτο Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (integrated resort).

Ως προς την παράδοση του ακινήτου ελεύθερου, κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού στο ακίνητο στεγάζονταν 69 διαφορετικοί φορείς, από τους οποίους 44 ήταν του δημοσίου τομέα και είκοσι πέντε 25 του ιδιωτικού και κάποιοι από αυτούς είχαν καταλάβει τους χώρους, στους οποίους βρίσκονταν, αυθαίρετα. Ο ειδικός νόμος για το ακίνητο, ο οποίος έχει ψηφιστεί ήδη από το 2012, προβλέπει ρητά τη μετεγκατάσταση των φορέων που είναι εγκατεστημένοι στο Ελληνικό με τη συνδρομή μάλιστα ειδικής επιτροπής που θα ρυθμίσει την ομαλή μετεγκατάσταση αλλά και την παραμονή συγκεκριμένων φορέων, όπου προφανώς ο νομοθέτης έκρινε ότι η μετεγκατάσταση θα ήταν πράγματι ασύμφορη (αμαξοστάσιο Τραμ, Κέντρο Ελέγχου ΥΠΑ).

Εξάλλου στη σύμβαση προβλέφθηκαν κι άλλοι φορείς που δικαιούνται να παραμείνουν στο ακίνητο μετά τη μεταβίβαση, όπως. π.χ.  διάφορα σωματεία ΑΜΕΑ, όπου μάλιστα αναλήφθηκε και η υποχρέωση στέγασής τους, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά οι οποίες έχει συμφωνηθεί να παραμείνουν μέχρις ολοκληρώσεως αντίστοιχων εγκαταστάσεων εντός του Πάρκου, η ΕΜΥ και προσωρινά (για δέκα ακόμη μήνες) συγκεκριμένες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος. Παρότι έχουν παρέλθει πέντε έτη από τη νομοθέτηση του 4062/2012 και σχεδόν τρία έτη από την υπογραφή της Σύμβασης, στο ακίνητο παραμένει πλήθος φορέων, πολλοί από τους οποίους καταλαμβάνουν εκτεταμένους χώρους (π.χ. αμαξοστάσιο ΟΑΣΑ, Υπηρεσίες ΥΠΑ), αν και κυβερνητικά στελέχη έχουν τοποθετήσει την παράδοση του ακινήτου ελεύθερου στον επενδυτή έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr