Νουί: Να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια και να προστατευθούν οι συμβολαιογράφοι

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει πρόοδο, κάποιες σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες», σημείωσε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων
στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στάθηκε η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Ντανιέλ Νουί μιλώντας στην πρεμιέρα του Φόρουμ των Δελφών. 

Η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά ψήφισε νόμους όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αλλά και ότι οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται με τη διενέργεια ηλεκτρονικών
πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους
που έχουν δεχτεί βίαιες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. 

«Μια ομιλία που εκφωνείται εδώ στους Δελφούς μπορεί να δημιουργήσει εσφαλμένες προσδοκίες. Κάποιοι μπορεί να φέρουν στο νου τους το ξακουστό μαντείο των Δελφών και να περιμένουν μεγαλεπήβολες προφητικές δηλώσεις. Επειδή όμως εγώ δεν είμαι η Πυθία, τα λόγια μου σίγουρα θα είναι λιγότερο προφητικά αλλά, ας ελπίσουμε, πιο σαφή», τόνισε η  Νουί κατά τη διάρκεια δηλώσεών της.

Η ίδια πάντως δεν «μάσησε» τα λόγια της και στάθηκε στην «επιτακτική ανάγκη», όπως τη χαρακτήρισε, αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ζητώντας μεγαλύτερη προσπάθεια τόσο απ' τις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσο και της κυβέρνησης ώστε να λειτουργήσουν ομαλά όλα τα «νέα εργαλεία» και το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, απ' τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ως τον εξωδικαστικό μηχανισμό. 

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει πρόοδο, κάποιες σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες» σημείωσε η κυρία Νουί, υπενθυμίζοντας πως όλες προβλέπουν «στα σχέδια τους μια μεγαλύτερη μείωση του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάθε χρόνο. Άρα θα πρέπει και αυτές από την πλευρά τους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους». Νωρίτερα μάλιστα κάλεσε τις νέες διοικήσεις των τραπεζών «να παράγουν αποτελέσματα (...) να αλλάξουν τη νοοτροπία, να βελτιώσουν περαιτέρω τη διακυβέρνηση και να οδηγήσουν τις τράπεζες στο σωστό δρόμο».

Η κα Νουί τόνισε πως η ελληνική πλευρά ψήφισε νόμους, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αλλά και ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται με τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους που έχουν δεχτεί βίαιες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα.

Όπως τόνισε η κυρία Νουί «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αποτελούν μόνο ζήτημα για τις τράπεζες και τους επόπτες. Θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί το νομικό και το δικαστικό πλαίσιο προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχύτερη διευθέτηση των εν λόγω δανείων. Αυτό αφορά μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων σε τομείς όπως το καθεστώς αφερεγγυότητας, η αναγκαστική είσπραξη οφειλών και η εξωδικαστική αναδιάρθρωση. Η Ελλάδα έχει θεσπίσει νέους νόμους σε αυτούς τους τομείς και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ωστόσο, η θέσπιση νόμων αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα. Πρέπει να ακολουθεί και η εφαρμογή τους. Και σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να προχωρήσουν ταχύτερα.

Ένα παράδειγμα αποτελεί το πλαίσιο ανάκτησης ή ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων. Πόσο εύκολα μπορούν οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις εξασφαλίσεις που χορήγησαν οι οφειλέτες τους; Μέχρι πρόσφατα, οι τράπεζες μπορούσαν να διενεργούν μόνο φυσικούς πλειστηριασμούς εξασφαλίσεων, οι οποίοι συχνά ακυρώνονταν λόγω απεργιών ή παρακωλύονταν από ομάδες ακτιβιστών. Για αυτό το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά τους φυσικούς πλειστηριασμούς και να τους αντικαταστήσει με ηλεκτρονικούς. Ήταν μια συνετή κίνηση. Το νέο σύστημα όμως πρέπει να υλοποιηθεί γρήγορα και να καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο ορισμένες περιφέρειες. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πρέπει να παρέχουν καλύτερη προστασία στους συμβολαιογράφους που συμμετέχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων.

Μόλις οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τεθούν σε κανονική λειτουργία, αναμένεται ότι οι οφειλέτες σε αθέτηση θα έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες και, ας ελπίσουμε, ότι θα συμφωνήσουν σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Έχω συγκεκριμένα στο νου μου τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» - άτομα ή εταιρείες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους αλλά τηρούν στάση αναμονής ευελπιστώντας ότι στο τέλος θα μπορέσουν να αποφύγουν την αποπληρωμή τουλάχιστον μέρους του δανείου τους. Γενικότερα, το νέο σύστημα θα συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας όσον αφορά την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή δανείων. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι χρονοβόρα, αλλά είναι μια απολύτως απαραίτητη διαδικασία». 

Το πρόγραμμα σταθεροποίησης παραμένει εν ισχύ και το ήδιο ισχύει με τα capital controls, ζητήματα που επηρεάζουν τις τράπεζες σχολίασε η ίδια.

Από την άλλη πλευρά μνημόνευσε την επιστροφή των καταθέσεων, τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA και τις νέες ανεξάρτητες διοικήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείσα για τα αποτελέσματα των stress tests τόνισε ότι δεν μπορεί να κάνει την Πυθία ενώ σε ερώτημα για το ενδεχόμενο μιας bad bank αν απαιτηθεί σε εθνικό ή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο απάντησε γενικά λέγοντας ότι δεν μπορούμε να αποκλείουμε εργαλεία: «είναι ένα από τα εργαλεία».

Για περισσότερα: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr