Party is over λέει η Ε.Ε.

Μαύρα μαντάτα έφερε η εαρινή έκθεση της Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία, σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το 2008 φαίνεται προς το παρόν να βγαίνει εκτός πλάνων. Οι επισημάνσεις περί επιβράδυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, αλλά και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, αποτελούν τον πασχαλινό …μποναμά που η Ε.Ε. επεφύλασσε

Μαύρα μαντάτα έφερε η εαρινή έκθεση της Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία, σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το 2008 φαίνεται προς το παρόν να βγαίνει εκτός πλάνων. Οι επισημάνσεις περί επιβράδυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, αλλά και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, αποτελούν τον πασχαλινό …μποναμά που η Ε.Ε. επεφύλασσε για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,4% το 2008 και στο 3,3% για την επόμενη χρονιά, σημειώνοντας πτώση από τα ποσοστά που συνήθως κινούνταν πάνω από το 4%.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2008 ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει άνοδο. Δηλαδή από 3,1% το 2007 θα διαμορφωθεί στο 3,7%, με το 2009 να αγγίζει το 3,6%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2008 θα μειωθεί από 1,3% του ΑΕΠ στο 1,1%, ενώ το 2009 θα σημειωθεί περαιτέρω βελτίωση στο 1% του ΑΕΠ. Το δημόσιο έλλειμμα θα συρρικνωθεί το 2008 και το 2009 στο 2% του ΑΕΠ, από 2,8% το 2007. Για μια ακόμη φορά επισημαίνεται η εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, καθώς η έκθεση υπογραμμίζει την εξάρτηση της οικονομικής δραστηριότητας από την εγχώρια ζήτηση, αλλά και την αρνητική πορεία των εξαγωγών. Η ιδιωτική κατανάλωση λοιπόν θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα (περίπου στο 3%) ενώ κίνδυνοι εκφράζονται και για το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και την απασχόληση λόγω των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης σε τρόφιμα, ενέργεια και τράπεζες. Βραχυπρόθεσμα πάντως η απασχόληση, προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση το 2008 και το 2009 κατά 1,1% από 1,2% το 2007. Η ανεργία το 2008 θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2007, δηλαδή στο 8,3%, αλλά το 2009 θα μειωθεί στο 8%.

Κι εμείς πανηγυρίζουμε

Με αφορμή την Έκθεση Εαρινών Προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης και βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Το έλλειμμα βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ τόσο για το 2008, όσο και για το 2009 και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι διπλάσιος από τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Όπως και για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα ο εισαγόμενος πληθωρισμός και οι επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Η οικονομική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, θωρακίζει την ελληνική οικονομία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό, ούτε ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση η λήψη οποιασδήποτε μορφής νέων μέτρων. Αυτό που προέχει είναι η όσο το δυνατόν πιο πιστή υλοποίηση του Προϋπολογισμού, όπως έχει ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα 

Σε «κλοιό» όμως φαίνεται να βρίσκεται το σύνολο της Ε.Ε. σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το 2008. Ο αναπτυξιακός ρυθμός ανάπτυξης από 2,8% το 2007 εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 2% το 2008 και στο 1,8% το 2009. Για την ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί από το 2,6% το 2007 στο 1,7% το 2008 και στο 1,5% το 2009. Πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα της διεθνούς κρίσης, με την Ευρώπη αν και διαθέτει «αποθέματα» ανάπτυξης, να ακολουθεί την πορεία ύφεσης των αμερικανών. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί από το 2,4% το 2007 σε 3,6% φέτος και στο 2,4% το 2009 (2,1%, 3,2% και 2,2%, αντίστοιχα, στη ζώνη του ευρώ).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr