H...συνήθης κίνηση του Μπεν
Πόσοι άραγε θα έβαζαν στοίχημα πως η Federal Reserve ΔΕΝ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες;
Πιθανότατα κανείς, εξ’ ου και η όποια απόφαση – πέραν της μείωσης κατά 0,25% των βασικών επιτοκίων του δολαρίου – θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους η μείωση του κόστους χρήματος κατά 25 μονάδες βάσης ΔΕΝ πρόκειται να αλλάξει ρι
Πόσοι άραγε θα έβαζαν στοίχημα πως η Federal Reserve ΔΕΝ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες;
Πιθανότατα κανείς, εξ’ ου και η όποια απόφαση – πέραν της μείωσης κατά 0,25% των βασικών επιτοκίων του δολαρίου – θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους η μείωση του κόστους χρήματος κατά 25 μονάδες βάσης ΔΕΝ πρόκειται να αλλάξει ριζικά την πορεία αγορών και οικονομικών δεικτών ακριβώς γιατί είναι τόσο προβλεπόμενη ώστε να έχει ήδη αποτιμηθεί από την αγορά!
Σίγουρα εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στην αμερικανική οικονομία υπάρχουν αρκετοί που ψέγουν ευθέως τον Μπεν Μπερνάνκε για την εμμονή του στην παρεμβατική πολιτική που έχει οδηγήσει σήμερα τα επιτόκια στο 2,25%, ήτοι σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα εδώ και δύο δεκαετίες! Βίοι αντίθετοι με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ που εμμένει στο υψηλό κόστος του ευρώ και βάλλεται πανταχόθεν γι’ αυτή την επιλογή…
Σε κάθε περίπτωση η «τακτική Μπερνάνκε», αν δεν βοήθησε στην εκτόνωση της κρίσης, σίγουρα έχει «τονώσει» τις ταλανιζόμενες τράπεζες κι έχει «αγοράσει χρόνο» στο οικονομικό επιτελείο ώστε να επεξεργαστεί προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας, της αγοράς και των ιδιωτών Αμερικανών που αλλιώς θα είχαν χάσει περιουσίες, ακίνητα, ακόμα και συνταξιοδοτικά προγράμματα ετών!
Πάντως ακόμα κι αν τα αμερικανικά επιτόκια μειωθούν εκ νέου, αυτή θα είναι η τελευταία παρόμοια κίνηση του μίστερ Μπεν – τουλάχιστον για ένα εύλογο διάστημα. Και τούτο όχι γιατί η FED εκτιμά πως η κρίση βαδίζει στο τέλος της, αλλά γιατί μια νέα διολίσθηση του δολαρίου θα έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Ακόμα και σε μια πιεσμένη οικονομία όπως είναι σήμερα η αμερικανική, ελλοχεύουν πάντα οι πληθωριστικοί κίνδυνοι ενώ και μια μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των επιτοκίων ίσως εκληφθεί ως δείγμα ανησυχίας της Fed για ένα νέο κύκλο στην ήδη σοβούσα κρίση.
Και προφανώς δεν είναι καιρός να «τρομάζει» κανείς τις αγορές …
(Υ.Γ: Στην εφημερίδα The Wall Street Journal δημοσιεύτηκε ένα άρθρο που έκανε λόγο για σχέδιο της FED να μειωθούν σταδιακά τα επιτόκια – όχι τώρα πάντως αλλά σταδιακά έως τον προσεχή Μάρτιο – μέχρι τα επίπεδα του 1,25%. Αναρωτιέται κανείς τι μέλλει γενέσθαι σε μια τέτοια περίπτωση και ποια θα είναι η αντίδραση των υπολοίπων μεγάλων κεντρικών τραπεζών Ευρώπης και Ασίας. Οψόμεθα …)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr