Στουρνάρας: Η ΤτΕ επαγρυπνεί για βασικά θέματα της εγχώριας οικονομικής πραγματικότητας

Στην ομιλία του στα εγκαίνια της Έκθεσης «Τόποι Αναφοράς - Από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και στη σημασία της δημιουργίας της έκθεσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνω από τη «γέννηση» της Τράπεζας της Ελλάδας, ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, απηύθυνε χαιρετισσμό, στα Εγκαίνια της Έκθεσης  «Τόποι Αναφοράς - Από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Μεταξύ άλλων είπε ότι η ΤτΕ «επαγρυπνεί για βασικά θέματα της εγχώριας οικονομικής πραγματικότητας και συνδράμει στη διαμόρφωσή της» , ενώ αναφερόμενος σε αυτή καθαυτή την έκθεση είπε ότι «μαρτυρεί το ενδιαφέρον, την πίστη και τη δέσμευσή της στην προστασία και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και το στόχο της να συμβάλλει στη διαφύλαξη και την προώθηση της εγχώριας εικαστικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς»

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του:

«Φέτος, η Τράπεζα της Ελλάδος συμπληρώνει 90 χρόνια λειτουργίας. Ιδρύθηκε το 1927, βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και άρχισε να λειτουργεί στην Αθήνα τον Μάιο του 1928. Σήμερα διατηρεί 17 Υποκαταστήματα,  32 Πρακτορεία και 5 Θυρίδες σε όλη την Ελλάδα.

Από τον Ιανουάριο 2001 η Τράπεζα είναι μέλος του Ευρωσυστήματος και συμβάλλει με τη δράση της στη χάραξη και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής του στη ζώνη του ευρώ. Η Τράπεζα εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική του Ευρωσυστήματος στη χώρα μας και συμβάλλει καταλυτικά στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με το Καταστατικό της, πρωταρχικός στόχος της είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του γενικού επιπέδου των τιμών. Ουσιαστικά λοιπόν, επαγρυπνεί για βασικά θέματα της εγχώριας οικονομικής πραγματικότητας και συνδράμει στη διαμόρφωσή της. 

Δίπλα στη σημασία του ρόλου της για την οικονομία, η Τράπεζα αναγνωρίζει και τη σημασία της αποστολής της ως θεματοφύλακα της ιστορίας. Γι’ αυτό και συλλέγει, από την έναρξη της λειτουργίας της, τεκμήρια και έργα τέχνης που εμπλουτίζουν τα αρχεία και τις συλλογές της, διαφυλάττοντας τα ίχνη κατ’ αρχήν της οικονομικής και πολιτικής εξέλιξης της χώρας αλλά και, αλληλένδετα, της κοινωνικής και πολιτιστικής έκφρασής της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Τράπεζα της Ελλάδος συνιστά έναν τόπο αναφοράς και μια δεξαμενή ιστορικής μνήμης.

Η επέτειος των 90 ετών μάς έδωσε την αφορμή να δημιουργήσουμε έναν ακόμη τόπο αναφοράς: αυτήν εδώ την έκθεση έργων τέχνης με τίτλο Τόποι αναφοράς – Από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος. Την έκθεση διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας, το οποίο είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, και για τη Συλλογή έργων τέχνης μας. Τα περίπου 160 έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην έκθεση επιλέχθηκαν από την επιμελήτριά της, κα Χάρι Κανελλοπούλου, επειδή αντανακλούν διαχρονικές αξίες και ιστορικούς συμβολισμούς, ενώ παράλληλα φέρνουν στο προσκήνιο ενδιαφέρουσες πτυχές και ορόσημα της καλλιτεχνικής, αλλά και της γενικότερης, ελληνικής ιστορίας.

Προβάλλοντας ως σημεία αναφοράς κύριες θεματικές που απασχόλησαν κατά καιρούς και στο διηνεκές τους Έλληνες καλλιτέχνες – την αρχαιότητα, τον καθημερινό κόσμο, το τοπίο – η έκθεση αναδεικνύει, εντέλει, και την ίδια τη Συλλογή ως έναν τόπο αναφοράς ιδεών που αφορούν την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας, όχι μόνον σε σχέση με την εποχή της εμφάνισής τους αλλά και με διαχρονική ισχύ.

Η επιλογή της Τράπεζας να δημιουργήσει μία Συλλογή με έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών μαρτυρεί το ενδιαφέρον, την πίστη και τη δέσμευσή της στην προστασία και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και το στόχο της να συμβάλλει στη διαφύλαξη και την προώθηση της εγχώριας εικαστικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς
».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr