Βενιζέλος: «Ενώ έχουμε κολοσσιαία υπερ-πλεονάσματα, έχουμε προσθήκη χρέους»
Workshop του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» - Μίλησαν για προσπάθεια ναρκοθέτησης της επόμενης κυβέρνησης - «Χτίζουν μαξιλάρι με repos», κατήγγειλε ο Γιώργος Προκοπάκης - «Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι δύο νέες εκδόσεις ομολόγων» εκτίμησε η Μιράντα Ξαφά
Την άποψη ότι ο ευρείας έκτασης εσωτερικός δανεισμός μέσω repos ναρκοθετεί την επόμενη κυβέρνηση υποστήριξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας την Τετάρτη σε workshop του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε με αυτό τον τρόπο την παρουσίαση που έκανε ο σύμβουλος επιχειρήσεων και πρώην καθηγητής του Columbia University Γιώργος Προκοπάκης στην οποία αποτυπώνονται μεταξύ άλλων η αύξηση του δημοσίου χρέους, το στέγνωμα της αγοράς μέσω repos και η μετάθεση πληρωμών τόκων του 2018. «Χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι η προσπάθεια ελάφρυνσης των υποχρεώσεων του 2018 και η μετάθεσή τους το 2019» είπε, διατυπώνοντας επίσης ερωτήματα για τη διαχείριση και το πραγματικό ύψος του εσωτερικού δανεισμού με πολύ υψηλό επιτόκιο.
«Χτίζουν μαξιλάρι με repos» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Προκοπάκης διαπιστώνοντας άνοδο του χρέους κατά 10,5 δισ. ευρώ και αντίστοιχη άνοδο του εσωτερικού δανεισμού «παρά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα». Συμφωνώντας με την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ζήτησε τα χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα από το πρόγραμμα του ESM (ύψους ως 27 δισ. ευρώ σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν) για την αντικατάσταση των repos. Αναλυτικά εδώ η εισήγηση του κ. Προκοπάκη.
«Ρώτησα τον κ. Τσακαλώτο»
«Ενώ έχουμε κολοσσιαία υπερ-πλεονάσματα έχουμε προσθήκη χρέους» σχολίασε αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι έχουμε «ένα κάρο ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει» με το ζήτημα του εσωτερικού δανεισμού. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αν η κυβέρνηση εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια φτάνοντας ακόμη και ως τον Οκτώβριο του 2019 αξιοποιώντας για τις ανάγκες που θα προκύπτουν τον «αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό» τότε επί της ουσίας ναρκοθετεί την επόμενη κυβέρνηση. Το νόημα της επισήμανσης αυτής ήταν ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι επόμενοι να παραλάβουν το απόλυτο αδιέξοδο αν το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου για την εξυπηρέτηση αναγκών διακόπτοντας την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντήσει στην ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή και στην οποία ζητεί να δοθούν στοιχεία σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας της χώρας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. «Μου είπε ότι δεν έχει χρόνο τον Μάρτιο αλλά βλέπω ότι σε άλλες ερωτήσεις απαντάει» σχολίασε.
Ξαφά: «Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι δύο νέες εκδόσεις»
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης (workshop) με τίτλο «Το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος ως καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία μετά το 2019» το απόγευμα της Τετάρτης. Πέρα από την παρέμβαση του κ. Προκοπάκη στην τρίωρη διαδικασία στο ξενοδοχείο Electra Palace παρουσιάστηκε η αναλυτική πρόταση του οικονομολόγου Γιώργου Στρατόπουλου με τίτλο «Παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους». Τις εισηγήσεις σχολίασαν η Δρ. Μιράντα Ξαφά και οι καθηγητές Γκίκας Χαρδούβελης και Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Μιλώντας στην εκδήλωση η κυρία Ξαφά, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation, εκτίμησε ότι «αναβάλλονται επ’ αόριστον οι δύο εκδόσεις ομολόγων που είχαν προγραμματιστεί, ενός 3ετούς και ενός 10ετούς ομολόγου».
«Προστασία της πρώτης κατοικίας από χρέη καρτών»
Από την πλευρά του, ο κ. Στρατόπουλος κατέθεσε δέσμη προτάσεων για το ιδιωτικό χρέος (αναλυτικά η παρουσίασή του εδώ).
Συνοπτικά πρότεινε:
-
Τον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ αναδρομικά από 1.1.2008, με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο, δηλαδή επί του πραγματικού εισοδήματος. Η λογική είναι ότι στη συγκεκριμένη περίοδο που άρχισε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας οι διοικητικά καθορισμένες εισφορές ήταν 400-600 ευρώ το μήνα ακόμα και για μηδενικά εισοδήματα έναντι 158 ευρώ σήμερα. Ο κ. Στρατόπουλος υποστηρίζει ότι η εθελοντική συμμετοχή των ασφαλισμένων σε ένα τέτοιο σχήμα θα οδηγούσε σε δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ από τα 13 δισ. ευρώ σήμερα σε περίπου 5 ως 6 δισ. ευρώ.
-
Τη δημιουργία ενός τυποποιημένου προϊόντος αναδιάρθρωσης των κόκκινων στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.
-
Την προστασία της πρώτης κατοικίας από χρέη πιστωτικών καρτών
-
Τον δραστικό περιορισμό των ενοχικών εξασφαλίσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr