ΟΤΕ: Μένουν οι υπογραφές για το mega-deal
** Παράταση της αγωνίας για μία εβδομάδα. Το υπόγειο παιχνίδι με τον χρόνο και η αγωνία της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα στην οικονομία
Στο μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό θρίλερ της διακυβέρνησης Καραμανλή, που κρατά με κομμένη την ανάσα επενδυτές, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και εργαζόμενους, εξελίσσεται αυτό της διαπραγμάτευσης για την τύχη του
** Παράταση της αγωνίας για μία εβδομάδα. Το υπόγειο παιχνίδι με τον χρόνο και η αγωνία της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα στην οικονομία
Στο μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό θρίλερ της διακυβέρνησης Καραμανλή, που κρατά με κομμένη την ανάσα επενδυτές, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και εργαζόμενους, εξελίσσεται αυτό της διαπραγμάτευσης για την τύχη του ΟΤΕ.
Παρά το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, η χθεσινοβραδινή μαραθώνια σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη φαίνεται να δίνει σημαντικές ειδήσεις και να κινεί τις διαδικασίες.
Την επόμενη εβδομάδα λοιπόν θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ Δημοσίου - Deutsche Telecom, όπως ανακοίνωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών. Το deal όμως μεταξύ Γερμανών - Δημοσίου θεωρείται κλεισμένο, και το μόνο που μένει είναι η τελική συμφωνία μετόχων, όπως ήδη έχουν μεταδώσει αρμοδίως πηγές του υπουργείου Οικονομίας.
Και παρόλο που ορισμένα στελέχη διατηρούν επιφυλάξεις για κάθε ενδεχόμενο, η συμφωνία θεωρείται βέβαιη, εκτός από μια μικρή παράταση η οποία αναμένεται να δοθεί στις συζητήσεις κατά μία εβδομάδα μετά τις 7 Μαΐου. Οι ημερομηνίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες διότι ο έτερος πωλητής (MIG) επιδιώκει να κλείσει συμφωνία το αργότερο έως τις 20 Μαΐου, καθώς μέχρι τότε θα μπορέσει να ενοποιήσει την πώληση του 20% στα αποτελέσματά της, και να καταγράψει κέρδη 200-250 εκατ. ευρώ. Ας δούμε όμως τώρα σε ποια σημεία φαίνεται να έχουν καταλήξει Δημόσιο και Γερμανοί:
1) Η τιμή την οποία συμφώνησαν να αγοράσουν οι Γερμανοί το πακέτο μετοχών του Δημοσίου 3% είναι πάνω από τα 26 ευρώ. Η τιμή έχει ιδιαίτερη σημασία για το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών καθώς θα το παρουσιάσει ως επιτυχία, παρόλο που τη σημαντική υπεραξία καρπώνεται η MIG, η οποία πωλεί το 20% προς 26 ευρώ.
2) Διαπιστώθηκε πρόοδος στο θέμα του διευθύνοντος συμβούλου (τον οποίο θα επιλέξει η Deutsche Telekom) και στο θέμα του προέδρου (τον οποίο θα επιλέξει η κυβέρνηση). Ωστόσο, η θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι κρίσιμη σε μια εταιρεία όπως ο ΟΤΕ, γι’ αυτό και η γερμανική πλευρά πιέζει για να πάρει όσα περισσότερα μπορεί. Οπως ήδη μετέδωσε προηγουμένως το protothema.gr, μια εκδοχή είναι να παραμείνει για ένα διάστημα (6 μήνες - 1 χρόνο ) ο κ. Παναγιώτης Βουρλούμης στη θέση του με δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Εξάλλου, με την παρέμβαση-άρθρο σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Βουρλούμης πήρε ξεκάθαρη θέση λέγοντας πως δεν γίνεται να λειτουργήσει ο ΟΤΕ με συνδιοίκηση.
3) Ενα τρίτο θέμα το οποίο τέθηκε στις διαπραγματεύσεις είναι το δικαίωμα (option) αγοράς νέων μετοχών από τους Γερμανούς. Εκτός όμως από τα παραπάνω στοιχεία το Δημόσιο έθεσε υπόψη των Γερμανών και το θέμα των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν για την ευρυζωνικότητα. Οι Γερμανοί όμως ενδιαφέρονται πρωτίστως να αναλάβουν τη διοίκηση προκειμένου να αναπτύξουν συνέργιες με τη μητρική εταιρεία ενώ ένα επίσης θέμα το οποίο ενδιαφέρει λ.χ. είναι η επένδυση στον Σέρβικο Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό.
Επιπλέον μπορεί να προβάλλεται από ορισμένες πλευρές το μέρισμα που θα δώσει ο οργανισμός, αλλά μάλλον δεν είναι το καίριο θέμα που καίει τους Γερμανούς.
Αν όμως οι διαρροές για τις συζητήσεις ήταν πολλές, οι ανακοινώσεις των υπουργείων και οι δηλώσεις ήταν φειδωλές. Ειδικότερα, μετά
τις σημερινές συναντήσεις των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών, κυρίων Αλογοσκούφη και Χατζηδάκη, με τον αντιπρόεδρο της γερμανικής εταιρείας, τα δυο υπουργεία ανακοίνωσαν: «Oι συζητήσεις για τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom αναφορικά με το μέλλον του ΟΤΕ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα».
Το ίδιο άλλωστε δήλωσε εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος είπε ότι μένει η συμφωνία μετόχων, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς δήλωνε με νόημα πως η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ περιλαμβανόταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Το μόνο με το οποίο δεν ασχολήθηκαν στην κυβερνητική επιτροπή είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και αυτές των συνδικαλιστών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr