Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα εποπτείας στην Ελλάδα

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα εποπτείας στην Ελλάδα
Στην ανάγκη να υπάρξει ένα κατάλληλο πρόγραμμα παρακολούθησης για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.

Όπως είπε αυτό είναι απαραίτητο «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».

Τόνισε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για το ελληνικό πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι έχει γίνει το 90% της δουλειάς και μένει το 10% προσθέτοντας ότι «ιδεατά πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν στο Eurogroup του Ιουνίου».

«Διαπιστώνω πρόοδο αλλά πρέπει να γίνει κάποια δουλειά» είπε ο κ. Μοσκοβισί αλλά ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης «δεν πρέπει να μοιάζει σαν τέταρτο πρόγραμμα. Δεν πρέπει να υπάρξει για την Ελλλάδα τέτατρο πρόγραμμα. Η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να βγει στις αγορές».

Μιλώντας για το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, να είναι σχεδιασμένο από τους Έλληνες και να γίνει ιδιοκτησία τους.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους είπε ότι «κυκλοφορεί "στον αέρα" η γαλλική πρόταση και θα το συζητήσουμε το θέμα αυτό».

«Παλεύω για χρόνια για την Ελλάδα ώστε να μείνει στην Ευρωζώνη γιατί πίστευα ότι ήταν σημαντικό για τους Έλληνες και για την ακεραιότητα της ΕΕ. Ήμουν εδώ όταν αποφύγαμε το 2015 το Grexit. Ολοκλήρωση του προγράμματο θα σημαίνει ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα αποτελεί απόδειξη για την Ευρώπη ότι η κρίση είναι πίσω μας».

«Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος» κατέληξε για την Ελλάδα ο Πιερ Μοσκοβισί.

Σεντένο: Η Ελλαδα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στα θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Ο Πορτογάλος πολιτικός εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας ιδίως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.

Επιπλέον, ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας. Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.

Τέλος, ο κ. Σεντένο πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Πιο αισιόδοξος για την Ελλάδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς

Έτοιμα μόνο 20 από τα 88 προαπαιτούμενα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει το Eurogroup για την πρόοδο της υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενών της τετάρτης αξιολόγησης. Κατά τις πληροφορίες του protothema.gr τα προαπαιτούμενα που έχουν ολοκληρωθεί δεν ξεπερνούν τα 20 ενώ οι εκτιμήσεις που κάνουν οι θεσμοί αυτή τη στιγμή με βάση το ρυθμό με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι ότι θα έχει ολοκληρώσει μόλις 40 ως το τέλος Ιουνίου και το πολύ 60 στο τέλος Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα (από τα 88 συνολικά προαπαιτούμενα).

Αυτό σημαίνει ότι στο ολιστικό πλάνο που θα αποτελέσει τη βάση για το λεγόμενο "μνημόνιο χωρίς λεφτά" (αντί για δόσεις θα δίδεται ελάφρυνση χρέους σε δόσεις), θα πρέπει να προστεθούν οι ουρές της 4ης αξιολόγησης, δηλαδή τα προαπαιτούμενα που δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει στο κείμενο και μία ρήτρα μη-αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων των τριών προηγούμενων μνημονίων κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν κανονικά η μείωση της συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. Επιπλέον η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να πάρει πίσω μέτρα των προηγούμενων προγραμμάτων όπως οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ..
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr