Καρτέλ και στο ρύζι;

Στο πετρέλαιο υπάρχει ο ΟΠΕΚ. Στο φυσικό αέριο Ρωσία και Ιράν ερίζουν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον υπό διαμόρφωση Οργανισμό Ελέγχου των Τιμών - ήτοι στον… ΟΠΕΚ του αερίου. Και τώρα φαίνεται πως βρίσκεται στα σκαριά και ο ΟΠΕΚ του… ρυζιού!

Η Ταϊλάνδη είναι η χώρα που βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες σύστασης ενός «κοινοπρακτικού» οργανισμού, στα πρότυπα του ΟΠΕΚ, που θα διαμορφώνει κοινή πολιτική όλων των παραγωγών χωρών ρυζιού, τροφίμου καίριου για την επιβίωση ά

Στο πετρέλαιο υπάρχει ο ΟΠΕΚ. Στο φυσικό αέριο Ρωσία και Ιράν ερίζουν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον υπό διαμόρφωση Οργανισμό Ελέγχου των Τιμών - ήτοι στον… ΟΠΕΚ του αερίου. Και τώρα φαίνεται πως βρίσκεται στα σκαριά και ο ΟΠΕΚ του… ρυζιού!

Η Ταϊλάνδη είναι η χώρα που βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες σύστασης ενός «κοινοπρακτικού» οργανισμού, στα πρότυπα του ΟΠΕΚ, που θα διαμορφώνει κοινή πολιτική όλων των παραγωγών χωρών ρυζιού, τροφίμου καίριου για την επιβίωση άνω του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και ανεκτίμητου «χρηματιστηριακού» αγαθού, όπως αποδεικνύεται στην πράξη τους τελευταίους μήνες με την τιμή του να τριπλασιάζεται και να τρομοκρατεί τις διεθνείς αγορές εξίσου, αν όχι περισσότερο, με τη δραματική αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Η Ταϊλάνδη είναι σήμερα η μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές ρυζιού στον πλανήτη και οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους της να επιδιώκουν μια συμφωνία με τις άλλες μεγάλες παραγωγούς χώρες, όπως το Λάος, η Βιρμανία, η Καμπότζη και το Βιετνάμ.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι αρχικά η εξεύρεση μιας μορφής συνεργασίας στη διαμόρφωση των τιμών του ρυζιού και μετέπειτα η μορφοποίηση ενός οργανισμού, ενός καρτέλ δηλαδή, που θα «θέτει κανόνες» στο διεθνές εμπόριο του προϊόντος.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε πως το θέμα του καρτέλ συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ταϊλάνδης και της Βιρμανίας. Επίσης, υπενθύμισε στη διεθνή κοινότητα πως ήδη Ινδία και Λάος έχουν επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές ρυζιού (μια και αντιμετωπίζουν τεράστιο, εγχώριο πρόβλημα σίτισης του πληθυσμού τους), ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι «ανεπίτρεπτο οι χώρες-παραγωγοί ρυζιού να εισάγουν πανάκριβο πετρέλαιο και να εξάγουν πάμφθηνο ρύζι».

Στο παρελθόν η ιδέα της δημιουργίας ενός «καρτέλ ρυζιού» είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Καμπότζης να είναι -τότε- εκείνη που είχε θέσει το θέμα. Τώρα, φαίνεται πως η ιδέα έχει ωριμάσει και ήδη πηγές της κυβέρνησης του Λάος άφηναν να διαρρεύσει πως οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει.

Κάτι πάντως που διέψευσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βιετνάμ, την ίδια ώρα που επιβεβαίωνε μια μελλοντική συνάντηση (στα τέλη του μηνός) μεταξύ των πρωθυπουργών της χώρας του και του Λάος! Και για το τέλος φύλαγε το καλύτερο! Ανακοίνωσε πως οι περικοπές στις εξαγωγές ρυζιού (κατά 22%) της χώρας του, περικοπές που είχαν αρχικώς επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο, θα συνεχιστούν για έναν μήνα ακόμα. Τουλάχιστον ! …

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr