Η πολιτική κρίση στην Ισπανία εκτοξεύει τις αποδόσεις στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα

Στο «καναβάτσο» βρίσκονται τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, με την εικόνα σε μετοχές και ομόλογα να παρουσιάζει σκηνικό διάλυσης αλλά και διχασμού - Μέχρι και +250% το ισπανικό 3ετές! - «Ξεπούλημα« και στην Ιταλία, σπεύδουν στα ασφαλή γερμανικά bunds οι επενδυτές

Ευρώπη δύο «ταχυτήτων» θυμίζουν τα ταμπλό των αγορών, με Γερμανία και Βρετανία να απολαμβάνουν κέρδη χάρις στα ισχυρά μακροοοικονομικά, την ώρα που ο Νότος «παραπαίει». Τόσο τα ισπανικά όσο και τα ιταλικά ομόλογα πραγματοποίησαν βουτιά, με τα αντίστοιχα γερμανικά την ίδια ώρα να καταγράφουν ράλι, ενώ κάτω από τις 10.000 μονάδες υποχώρησε το χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Συγκεκριμένα τις αναταράξεις σε Ισπανία και Ιταλία προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στις δυο χώρες, καθώς η πιθανή ανάδειξη ενός αντί-ευρωπαϊστή για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη μια και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στην άλλη, ρίχνουν τους δείκτες και ανεβάζουν τις αποδόσεις στα ομόλογα.

Στο +250% η απόδοση του ισπανικού 3ετούς!

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται ειδικότερα τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, ωρίμανσης ενός εώς πέντε ετών, γεγονός που δημιουργεί άκρως ανησυχητικά σενάρια για το άμεσο μέλλον τόσο της Ισπανίας όσο και της Ιταλίας, σε ότι αφορά την πολιτική κατάσταση.

Οι επενδυτές δείχνουν να αποτιμούν δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά το δημοσιονομικό πρόγραμμα της αντισυστημικής κυβέρνησης μεταξύ 5SM και Λέγκας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικά, η απόδοση του ισπανικού 3ετούς εκτοξεύτηκε σήμερα κατά 250%! Τριψήφια ποσοστά ανόδου καταγράφουν και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιταλικών ομολόγων, ενώ την ίδια ώρα, τα αντίστοιχα γερμανικά, τα λεγόμενα bunds, κινούνται σε αποδόσεις που είχαν να δουν από το 2012.

Η απόδοση του ιταλικού ωρίμανσης ενός έτους εκτοξεύτηκε κατά 120%, ενώ βουτιά καταγράφηκε και στα 5ετή και 10ετή ομόλογα, τόσο της Ιταλίας όσο και της Ισπανίας.



«Την κάνουν» για Γερμανία οι επενδυτές

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές σπεύδουν μαζικά στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων, δημιουργώντας ένα σκηνικό "αντιφάσεων" και διχασμού στα ευρωπαϊκά ταμπλό, με τον Νότο να αποτελεί φυσικά για άλλη μια φορά το μαύρο πρόβατο».

Η απόδοση του γερμανικού 6ετούς υποχώρησε πάνω από 150% (!) ενώ το γερμανικό 10ετές-ορόσημο πραγματοποίησε ράλι, με την απόδοση του να υποχωρεί κατά 13% σχεδόν σε χαμηλό 6ετίας κάτω από το 0,41.



Η πολιτική κατάσταση

Στην Ισπανία, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης στην Ισπανία, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, μετά και την δικαστική καταδίκη του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Ραχόι για υπόθεση διαφθοράς.

Η υπόθεση, η οποία αφορά τη χρήση κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές εκείνης του 2000 από τους συντηρητικούς ενός μυστικού ταμείου για να χρηματοδοτούν παράνομα τις προεκλογικές εκστρατείες τους, «στοιχειώνει» τον Ραχόι αφότου ήρθε στην εξουσία το 2011. Ο ίδιος αρνείται πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Όσον αφορά την Ιταλία, βασική αιτία της νέας αναταραχής στην αγορά αποτελούν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης να μειώσει φόρους, να καταργήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, αλλά και αναφορές ότι ο συνασπισμός προωθεί γαι τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον αντισυστημικό οικονομολόγο και πολέμιο του ευρώ, Πάολο Σαβόνα, ο οποίος έχει υποστηρίξει την έξοδο της Ιταλίας από το ενιαίο νόμισμα.

Όπως αναφέρει ο Πάολο Πιτζόλι της ING, ο Σαβόμνα αρχικά ήταν υπέρ του ευρώ, σύντομα όμως έγινε σφοδρός επικριτής του νομίσματος, αλλά και των αυστηρών μέτρων που επιβάλλει η ΕΕ στην Ιταλία καθώς και της ηγετικής θέσης της Γερμανίας σε όλα αυτά...

Έχασε τις 10.000 μονάδες η Ισπανία

Έτσι, μέσα σε αυτό το κλίμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε μικτό έδαφος, με Βρετανία και Γερμανία να καταγράφουν κέρδη, εν μέσω καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα, ενώ Ισπανία και Ιταλία έκλεισαν με απώλειες άνω του 1,5%, έχοντας ενδοσυνεδριακά φτάσει να υποχωρούν μέχρι και 2,4%.

Στην Ισπανία ο IBEX έχασε τη μεγάλη ψυχολογική στήριξη των 10.000 μονάδων.

Εξαιρετικά υψηλοί όγκοι συναλλαγών καταγράφηκαν επίσης σε Ιταλία και Ισπανία, με τις περισσότερες εντολές να αποτελούν ρευστοποιήσεις, ειδικά στα ομόλογα, μετα χρήματα να μεταφέρονται κυρίως στο γερμανικό 10ετές.

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,14% στις 391 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,18% στις 7.730 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,65% στις 12.938 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 5.542 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,7% στις 9.826 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,54% στις 22.398 μονάδες.

Μακροοικονομικά

Στα μάκρο, σταθερό παρέμεινε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο στη Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο IfO, σε σύγκριση με τα τελικά αναθεωρημένα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.

Διαμορφώθηκε στις 102,2 μονάδες και ενώ δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε να κινηθεί χαμηλότερα, στις 102 μονάδες. Είχε προηγηθεί πτώση για πέντε συνεχόμενους μήνες.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η βρετανική SSE ανακοίνωσε πτώση στα καθαρά κέρδη έτους στο 1,09 δισ. λίρες από 1,78 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και αύξηση εσόδων 8% στις 31,23 δισ. λίρες.

Εμπορεύματα/Ευρώ

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βουλιάζει» 4,1% στα 67,78 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.309 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί σε νέο χαμηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου, στο 1,1671 δολ. από 1,1721 την προηγούμενη μέρα.


Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr