Ζημιές-σοκ για τις εισηγμένες!

Η βαριά φορολογία του 40%, η έκτακτη εισφορά, η αύξηση του ΦΠΑ και η δραματική μείωση της κατανάλωσης «κοκκίνισαν» τους ισολογισμούς.

Αν και οι τράπεζες- ύστερα από τις βοήθειες της ΕΚΤ-  κατάφεραν να διατηρήσουν ορισμένα κέρδη δεν συνέβη το ίδιο με τις εισηγμένες εταιρείες. Η «μαυρομύτα», όπως θα έλεγε ο λαός,  για το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών είναι κυριολεκτικά... ερείπια. Οι ζημίες έφθασαν το 1,4 δισ ευρώ, έναντι κερδών 3 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Η βαριά φορολογία του 40%, η έκτακτη εισφορά, η αύξηση του ΦΠΑ και η δραματική μείωση της κατανάλωσης «κοκκίνισαν» τους ισολογισμούς, πολλοί από τους οποίους εκπέμπουν «σήματα» κινδύνου, εξαιτίας του υπέρογκου δανεισμού.
 
Είναι σαφές ότι αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει μείωση της φορολογίας των εταιρειών, τότε το ερχόμενο διάστημα, οι περισσότερες θα αναζητήσουν νέα έδρα δραστηριότητας καθώς η λειτουργία τους υπό το καθεστώς υψηλής φορολόγησης δεν έχει επιχειρηματικό νόημα.
 
Οι εταιρείες σε κάποιες περιπτώσεις –που συνεχώς διευρύνονται- δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, με συνέπεια την αύξηση των επιχειρήσεων που οδεύουν για το περίφημο άρθρο 99, της προστασίας από τους πιστωτές.
 
Οι ζημιωμένοι, όμως, από τέτοιες περιπτώσεις είναι συνήθως όλοι- όταν δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία: δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές, μέτοχοι.
 
Η πρώτη επεξεργασία των στατιστικών που πραγματοποιεί η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ προκαλεί σοκ και ανησυχία. Οι 243 επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημίες 1,4 δισ. ευρώ έναντι κερδών 3,007 δισ. ευρώ (στο σύνολο του ταμπλό) το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
 
Αντίστοιχα κακή πάντως είναι και η εικόνα των λειτουργικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων καθώς τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 14,4% στα 4,7 δις. ευρώ από 5,5 δις. ευρώ στο εξάμηνο του 2009.
 
Μ΄ άλλα λόγια, οι εταιρείες «μπαίνουν» μέσα και αυτό αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα μεγέθους. Όταν, όμως, οι εταιρείες δεν εμφανίζουν κέρδη τότε εκ των πραγμάτων προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού, ακύρωση επενδύσεων με συνέπεια την νέα καταγραφή ζημιών. Μετά την δραματική εικόνα του εξαμήνου, είναι απολύτως φυσικό οι αναλυτές να περιμένουν τα χειρότερα για το τέλος του έτους καθώς και το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό, αλλά, κυρίως, γιατί δεν θα αλλάξουν οι σημερινές περιστάσεις (έκτακτη εισφορά, ΦΠΑ, φόροι…). 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr