Πολυνομοσχέδιο: Στα ύψη τα πλεονάσματα και οι «θυσίες», στα τάρταρα οι συντάξεις

Κατατέθηκε στην Βουλή το Σχέδιο Νόμου με τα προαπαιτούμενα - Περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις για τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο - Αυξάνονται τα υπερπλεονάσματα -  Νέες ανατροπές στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και τον Νόμο Κατσέλη

Τον οδικό χάρτη της νέας λιτότητας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και μέχρι το 2022 τουλάχιστον, αποτυπώνουν τα μέτρα και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα, για να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 14 Ιουνίου.

Στο πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα προστεθούν σαν τροπολογία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Περιλαμβάνονται όμως όλες οι δεσμεύσεις ότι οι συντάξεις και το αφορολόγητο θα μειωθούν, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αυξάνοντας αλματωδώς, αγγίζοντας τελικά και τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (το 2022 έναντι 6,7 δισ. που ήταν πέρυσι).

Περιλαμβάνονται επίσης προαπαιτούμενα όπως τα νέα διόδια στις εθνικές οδούς και η είσοδος επενδυτών στην Ενέργεια. Από την άλλη η κυβέρνηση φέρνει διατάξεις για το νέο στεγαστικό επίδομα των 70-210 ευρώ το μήνα, αλλά και νέες ανατροπές στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και τον Νόμο Κατσέλη για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα το νέο Μεσοπρόθεσμο 2019 - 2022 προβλέπει:

1. Υπερ-πλεονάσματα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ: Η κυβέρνηση όχι μόνον αποδέχθηκε τελικά την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ για μια πενταετία (αντί να μειωθούν αυτόματα μετά το Μνημόνιο όπως επιδίωκε) αλλά τα ξεπερνά φτάνοντάς τα και στο θηριώδες 5,19% του ΑΕΠ το 2022.

Συγκεκριμένα το υπερ-πλεόνασμα (πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ) κλιμακώνεται από 111 εκατ. ευρώ για φέτος, σε 866 εκατ. ευρώ το 2019 και ανεβαίνει σε 1,287 δισ. ευρώ το 2020, υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ (2,112 δις ευρώ) το 2021 και χτυπάει "ταβάνι" σε 3,582 δισ. ευρώ το 2022. Μέσω της αφαίμαξης αυτής, η κυβέρνηση υποστηρίζει το αφήγημα των «μόνιμων φοροελαφρύνσεων» στο μέλλον.

2. Η Ανάπτυξη θα "σέρνεται" στα επίπεδα του 2% για πολλά χρόνια ακόμα, όπως προέβλεπε ουσιαστικά και το ΔΝΤ. Για φέτος ο πήχης των προσδοκιών πέφτει σε 2% του ΑΕΠ (από 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός προ μηνός), το 2019 ενισχύεται προς στιγμήν σε 2,4%, αλλά από το 2020 κατρακυλά συνεχώς σε 2,3%, το 2021 σε 2,1% και το 2022 κάτω από 2%, σε μόλις 1,8%.





Επιπλέον, με άλλες διατάξεις:


Θεσμοθετείται το αφορολόγητο για τους περιστασιακά απασχολούμενους: λαμβάνει μόνιμο χαρακτήρα η διάταξη με την οποία δικαιούνται την έκπτωση φόρου (δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο) οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι όπως άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ..

- Καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος πάντως δεν εφαρμόστηκε πρακτικά ποτέ! Ωστόσο η πρόβλεψη αυτή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία υπήρχε στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, δεν περιελήφθη σε αυτό που τελικώς κατατέθηκε στη Βουλή.

- Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας: Απαλλάσσεται από το φόρο το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.

- Υπάγονται στο ειδικό καθεστώς της απαλλαγής από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών
- Τεκμήριο: Αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η δαπάνη για ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια
- Καπνικά: Αποζημίωση θα καταβάλλουν στο δημόσιο οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.

Επίσης, με άλλη διάταξη, καθίσταται υποχρεωτική η δέσμευση των ρευστών διαθεσίμων όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και η μεταφορά τους σε κοινό λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ από το 2015 αλλά πλέον καθίσταται δεσμευτική για όλους.




Δείτε την αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου


Δείτε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr