Με τη γραβάτα του Τσίπρα έμειναν η λιτότητα και ο έλεγχος από το ΔΝΤ

Με τη γραβάτα του Τσίπρα έμειναν η λιτότητα και ο έλεγχος από το ΔΝΤ

Τα παραλειπόμενα της συμφωνίας: κατώτερο των δεσμεύσεων του Eurogroup το «πακέτο» ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος -Τα εύσημα Μοσκοβισί για τα 450 σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση  - Το απίστευτο τρολάρισμα της Κομισιόν στην φιέστα Τσίπρα

Με τη γραβάτα του Τσίπρα έμειναν η λιτότητα και ο έλεγχος από το ΔΝΤ
Την αντίδραση των αγορών και τις αναλύσεις του διεθνούς Τύπου για την «τετραπλή» συμφωνία για το χρέος, την έξοδο από το Μνημόνιο και την αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας από το "κουαρτέτο", αναμένουν πλέον στο υπουργείο Οικονομικών. Και ενώ στο Ζάππειο φορούσαν «γραβάτες για το χρέος», όχι μόνον δεν παραβρέθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να ενημερώσει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της συγκυβέρνησης, αλλά την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες η Κομισιόν αναρτούσε σε δημόσια θέα τα κείμενα της Τεχνικής Συμφωνίας τα οποία ενέκρινε το Eurogroup με όλα τα μέτρα λιτότητας που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Αθήνα, μετά την «καθαρή έξοδο» τον Αύγουστο.

Μετά και την επιμήκυνση χρέους πάντως, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα εξοφλήσει τα δάνεια του 2ου Μνημονίου το 2066, αντί το 2056 που ήταν προγραμματισμένο. Και αυτό γιατί το «πακέτο» ελάφρυνσης περιλαμβάνει και 10 χρόνια περίοδο χάριτος, οπότε οι πληρωμές που θα ξεκίναγαν το 2023 και θα έληγαν το 2056 (32,5 χρόνια) θα ξεκινήσουν το 2033 και θα λήξουν το 2066.

Από το 2023 έως το 2033 η Ελλάδα δεν θα πληρώνει ούτε δόσεις ούτε τόκους για τα δάνεια του ESM. Αυτό, μαζί με το «μαξιλαράκι ασφαλείας» δημιουργεί θεωρητικά έναν «καθαρό διάδρομο» προκειμένου να νοιώσουν πιο ασφαλείς οι ξένοι επενδυτές που θα αποτολμήσουν να αγοράσουν ξανά ελληνικά ομόλογα, ότι η Ελλάδα θα μπορεί στο διάστημα αυτό να τους αποπληρώσει και δεν θα χάσουν τα λεφτά τους.

Προσφέρονται επίσης κατάργηση της ποινής (αύξηση επιτοκίου) που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα το 2015 αλλά και επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Τα κέρδη αυτά (εκτιμώνται σε περίπου 4-5 δισ. ευρώ) αλλά θα δίνονται υπό όρους και ανά εξάμηνο, σταδιακά ως το τέλος του 2022, ενώ όλο το «πακέτο» θα συνοδεύεται από εκθέσεις αξιολόγησης των θεσμών.

Το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που τελικά ανακοινώθηκε, ήταν κατώτερο και εκείνου που είχε προαναγγείλει πέρυσι το Eurogroup –αν και καλύτερο από αυτό που ως την τελευταία στιγμή προωθούσε το Βερολίνο για παράταση πληρωμών για 3 μόλις χρόνια.

Και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως «αντί για το γαλλικό μοντέλο» ελάφρυνσης του χρέους, μπήκε η δέσμευση των ευρωπαίων να συμβάλουν (αν χρειαστεί και σε αντίξοες συνθήκες αλλά μόνον μετά το 2032) με νέες παρεμβάσεις. Και παραδέχθηκε πως «θα ήμασταν πολύ πιο χαρούμενοι αν είχαμε μικρότερα πλεονάσματα» από τα 3,5% του ΑΕΠ και άνω, τα οποία συμφωνήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο.

«Για τα μάτια» των αγορών

Στην μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup προχθές, ουσιαστικά όλα έγιναν χάριν των αγορών και στο όνομα της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης.

Όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι πλέον μειώνεται το ρίσκο για να έρθουν νέοι ξένοι επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα. Ο Πρόεδρος Σεντένο στάθηκε στο ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα παραμένει πια σε Μνημόνιο, ενώ ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι «οι εταίροι έκαναν το χρέος τους προς την Ελλάδα, με ένα αξιόπιστο σχέδιο που, θα διασφαλίσει ότι όλοι οι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση στην αγορά ελληνικών ομολόγων».

Κλείσιμο
«Άξιζε ο κόπος;»

Μόνον ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να πει ότι «πρέπει πολύ γρήγορα και ο λαός να δει θετικά αποτελέσματα» στην ζωή και την τσέπη του. Το πόσο γρήγορα, το προσδιόρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, λέγοντας: «όχι αμέσως αλλά στους επόμενους μήνες και τρίμηνα η ευημερία θα διαχυθεί».

Έκδηλη ήταν πάντως η ανησυχία και των ξένων μέσων για την επάρκεια των μέτρων ελάφρυνσης, όπως αποτυπώθηκε στην αίθουσα Τύπου μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Ο πρόεδρος Σεντένο, ο Επίτροπος Μοσκοβισί αλλά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δέχτηκαν βροχή ερωτήσεων όπως αν μπορεί η Ελλάδα να καταφέρνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% ως το 2060 «που καμία χώρα δεν πέτυχε» (από τους Financial Times) ή και αν άξιζε «τόσος κόπος και μόχθος» για να φτάσουμε ως εδώ.

450 δεσμεύσες, έγιναν πράξη!...

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ευτυχής «επειδή η χώρα απέφυγε το Grexit το 2012 και το 2015» καθώς …ήταν δέσμευση και έγιναν πράξη «450 δράσεις από το 2015, όπως πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τα εργασιακά, που τις ένοιωσαν στο πετσί τους οι Έλληνες, όμως δεν είναι η λιτότητα που γέννησε την κρίση, αλλά η κρίση την λιτότητα».

Και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM δήλωσε ότι «ζήσαμε δραματικές στιγμές το 2010, το 2012 που όλη η Ευρωζώνη απειλήθηκε και, φυσικά, το 2015 που η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά να εγκαταλείψει την νομισματική ένωση, αλλά δίνουμε συγχαρητήρια στην Ελλάδα που έκανε όλες αυτές τις φοβερές και τρομερές μεταρρυθμίσεις».

Παρά τους πανηγυρισμούς, για τους πολίτες η λιτότητα θα συνεχίζεται όπως με το Μνημόνιο, αφού τις επόμενες εβδομάδες θα λάβει «σάρκα και οστά» και ο μηχανισμός της αυστηρής μεταμνημονιακής εποπτείας που συμφωνήθηκε.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε μεν πως «η ενισχυμένη εποπτεία, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα μεταμφιεσμένο καινούργιο πρόγραμμα, δεν θα ασκείται καταχρηστικά εποπτεία, αλλά προειδοποιητικά και εποικοδομητικά, με την συμφωνία και συνεργασία της Ελλάδας», αλλά η μεταμνημονιακή εποπτεία θα ασκείται ανά τρίμηνο από τους γνωστούς "θεσμούς", δηλαδή την Κομισιόν, την ΕΚΤ, τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ –που μένει ως ελεγκτής αν και δεν θα βάλει νέα λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα. Και στην ερώτηση των ξένων ΜΜΕ αν θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών επειδή το ΔΝΤ θα συμβάλλει μόνον με εκθέσεις αλλά όχι με δικά τους κεφάλαια στην Ελλάδα, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως «δεν μπορώ να πω τι θα κάνουν οι αγορές, αλλά μόνον ότι τα μέτρα θα μειώσουν τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για την Ελλάδα». Όπως προανήγγειλε, την επόμενη εβδομάδα θα συνταχθεί και η έκθεση του άρθρου IV για την Ελλάδα, ενώ λίγο μετά θα ενεργοποιηθεί και ο μηχανισμός «αυστηρής επιτήρησης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης