Εφετεία τέλος για τους φοροφυγάδες!

Δίκες – εξπρές για φορολογικές "αμαρτίες", πολλαπλασιάζονται οι δικαστές για πιο γρήγορες αποφάσεις 

Τριπλό "μπάι-πας" στη δικαιοσύνη για να μη βρίσκουν νομική "ομπρέλα" οι φοροφυγάδες, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Με νομοσχέδιο ετοίμασαν σε συνεργασία τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών επιταχύνονται οι ρυθμοί εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων με τρεις τρόπους: ουσιαστικά καταργείται η δυνατότητα προσφυγής του φορολογουμένου στα διοικητικά εφετεία, οι φορολογικές υποθέσεις θα κρίνονται σχεδόν αποκλειστικά από μονομελή δικαστήρια αντί για τριμελή (άρα θα εκδικάζεται τριπλάσιος αριθμός υποθέσεων κάθε χρόνο) και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα "μπλοκάρει" πρακτικά τις ατέρμονες εφέσεις και προσφυγές, δημιουργώντας "νομολογία" με την οποία θα τελεσιδικεί ταχύτερα πλειάδα υποθέσεων που επιβαρύνουν κατά πολλές χιλιάδες κάθε χρόνο τα δικαστήρια.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη διότι διαπιστώνεται ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει σχεδόν ποτέ τα οφειλόμενα πρόστιμα κλπ, καθώς εκ συστήματος οι παραβάτες ασκούν ένδικα μέσα για να κερδίσουν χρόνο, μέχρι και να παραγραφεί το αδίκημα.

Υπολογίζεται ότι μια υπόθεση θέλει κατά μέσο όρο 6-7 χρόνια για να τελεσιδικήσει στη χώρα μας, ενώ οι παραβάτες γλιτώνουν και αυτήν ακόνη την ελάχιστη πληρωμή που ορίζεται σε περίπτωση που επιθυμούν να ασκήσουν προσφυγή κατά του καταλογισμού των προστίμων (25% της οφειλής πλέον ή 10% ως πρόσφατα), επικαλούμενοι αδυναμία πληρωμής στα δικαστήρια τα οποία 9 στις 10 περιπτώσεις διατάσσουν αναστολή εκτέλεσης, απαλλάσσοντάς τους από την πληρωμή των χρημάτων και κάθε βάρος, μέχρι να κριθεί τελεσίδικα η υπόθεση μετά από χρόνια.

Το σχέδιο νόμου

Στο σχέδιο νόμου «εξορθολογισμός διαδικασιών και επιτάχυνση της διοικητικής δίκης» που αναρτάται για δημόσια διαβούλευση πριν κατατεθεί στη Βουλή (http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=552) προβλέπεται συγκεκριμένα ότι:
 
  • προκειμένου να εκλείψουν οι καθυστερήσεις, δίνεται η δυνατότητα να εισάγονται απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας ένδικα μέσα ή βοηθήματα, ακόμη και αν έχουν κατατεθεί σε άλλο δικαστήριο (πχ διοικητικό εφετείο). Συντομεύεται έτσι η διαδικασία και διαπλάθεται νομολογία, την οποία είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν όλα τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, όταν κληθούν στο μέλλον να επιλύσουν ανάλογες διαφορές. Επιπλέον  καθιερώνονται "αντικειμενικά κριτήρια" τα οποία, αν δεν συντρέχουν, δεν μπορεί να ασκείται καν αναίρεση ή έφεση, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  • ενισχύεται ο θεσμός της «πρότυπης δίκης», ο οποίος εισήχθη μεν στην έννομη τάξη μας πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν εφαρμόστηκε ακόμη αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει πως υποθέσεις όπου ανακύπτει νέο νομικό ζήτημα, μπορούν να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, για να περιοριστεί ο αριθμός των δικών για το ίδιο νομικό ζήτημα (πχ μαζικές προσφυγές κλπ).
 
  • μέτρα για φορολογικές παραβάσεις (πχ αναστολή της λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης, αφαίρεση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων), κρίνονται κατά προτεραιότητα με "δίκες εξπρές". Η εκδίκασή τους θα γίνεται από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών του κατά τόπον αρμοδίου Πρωτοδικείου. Επιπλέον συστήνονται μονομελή διοικητικά εφετεία, τα οποία θα εκδικάζουν κατηγορίες εφέσεων κατά αποφάσεων μονομελών πρωτοδικείων. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο αριθμός  των εκδικαζόμενων υποθέσεων.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 και, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr