Στη «μέγγενη» της οικονομικής κρίσης η Τουρκία - Σε ιστορικά χαμηλά η λίρα

Στη «μέγγενη» της οικονομικής κρίσης η Τουρκία - Σε ιστορικά χαμηλά η λίρα

Η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 5,4050 λίρες ανά δολάριο - Έχει χάσει το 30% της αξίας της από την αρχή του έτους - Ανακοινώνεται αύριο το σχέδιο για την οικονομία από τον αρμόδιο υπουργό, Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Στη «μέγγενη» της οικονομικής κρίσης η Τουρκία - Σε ιστορικά χαμηλά η λίρα
Σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, μετά τη συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας με Αμερικανούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 15:34 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 5,4050 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση περίπου 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Νωρίτερα σήμερα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 5,45 λίρες ανά δολάριο.

Η τουρκική λίρα, τα ομόλογα και οι χρηματιστηριακές αγορές της χώρας δέχονταν περαιτέρω πλήγμα, καθώς οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον φαίνεται ότι δεν σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στη διευθέτηση της διαμάχης για τον Αμερικανό πάστορα που έχει θέσει υπό κράτηση η Άγκυρα.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στις 5,44 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας κατά 2,5% από το χθεσινό της κλείσιμο.

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία ίσως χρειαστεί να προσεγγίσει το ΔΝΤ ή να ζητήσει κάποια άλλη εξωτερική βοήθεια. Διαφορετικά, τα capital controls φαίνεται να είναι μια ξεκάθαρη πιθανότητα», δήλωσε ο Σάλμαν Άχμεντ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Lombard Odier.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία είναι ανησυχητικές. Από την αρχή του έτους η λίρα έχει χάση σχεδόν το 30% της αξίας της έναντι στο αμερικανικό δολάριο, ενώ το χρηματιστήριο έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 17%

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2019 αναμένεται γύρω στο 3-4% και ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μια από τις βασικές ανησυχίες για την τουρκική οικονομία, θα μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, ο αρμόδιος υπουργός Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα ανακοινώσει αύριο το πιο πρόσφατο σχέδιό του για την οικονομία.

Οι κίνδυνοι χρέους

Η Τουρκία παρουσιάζει έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο, με τις εισαγωγές της να είναι περισσότερες από τις εξαγωγές. Αυτό το χρέος πρέπει να διαχειριστεί, είται από ξένες επενδύσεις, είτε μέσω δανεισμού. Αυτό από μόνο του δεν είται ούτε ασυνήθιστο, ούτε επικίνδυνο. Ωστόσο, το έλλειμμα της Τουρκίας είναι λίγο μεαλύτερο του 5,5% επί του ΑΕΠ πέρυσι.

Κλείσιμο
Επιπλέον, η Τουρκία παρουσιάζει δυο ακόμα χαρακτηριστικά αναφορικά με το ξένο χρέος της που συμβάλλουν στην ευθραυστότητά της.

Αφενός, έχει υψηλό επίπεδο χρέους το οποίο πρέπει να αποπληρώσει στο εγγύς μέλλον και θα πρέπει να ξαναδανειστεί, δηλαδή, το χρέος της πρέπει να επαναχρηματοδοτηθεί. Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι σχεδόν 230 δισ. δολάρια.

Αφετέρου, πολλές τουρκικές εταιρείες έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα και αυτά τα δάνεια γίνονται δυσχερέστερα στην αποπληρωμή τους αν μειώνεται η αξία του εθνικού νομίσματος, πράγμα το οποίο έγινε.

Επιπλέον, οι χρηματαγορές είναι πολύ ανήσυχες για τις απόψεις του Eρντογάν σχετικά με την οικονομική πολιτική και την πίεση που θεωρούν ότι ασκεί στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Οι τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ένα άλλο ακόμη στοιχείο που κλυδωνίζει τις αγορές είναι οι ταραγμένες σχέσεις του προέδρου Ερντογάν με τα... επιτόκια, τα οποία κατά το παρελθόν έχει χαρακτηρίσει «πατέρα και μητέρα όλων των δεινών».

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την σταθεροποίηση του νομίσματος και να τεθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο.

Επίσης, οι ηλεκτρισμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, με αφορμή τον κρατούμενο Αμερικανό πάστορα και τη διαφορετική τους προσέγγιση για το θέμα τις Συρίας, ενισχύει την δυσπιστία απέναντι στην Τουρκία.

Η Τουρκία επίσης βρίσκεται σε κίνδυνο από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, τα οποία ενθαρρύνουν τους επενδυτές να αποσύρουν χρήματα από τις αναδυόμενες αγορές. Ο αντίκτυπος είναι μέτριος, ωστόσο ενδέχεται να αποτελέσουν επιβαρυντικό παράγοντα για χώρες με αστάθεια, όπως η Τουρκία.

Ο οίκος Fitch έχει προειδοποιήσει, ότι ος κίνδυνο μίας σκληρής «προσγείωσης» της οικονομίας, που θα σημαίνει μία επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση, αυξάνεται.

«Φλερτ» με το ΔΝΤ

Την πιθανή διάσωση της Τουρκίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το ενδεχόμενο επιβολής capital controls (περιορισμοί κεφαλαίων), έφερε πριν από λίγες ημέρες στο προσκήνιο το Bloomberg, επικρίνοντας τη «σιωπή της τουρκικής κυβέρνησης όσο και της Κεντρικής τράπεζας», καθώς η λίρα βυθίζεται σε νέα χαμηλά ρεκόρ εν μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το Ταμείο σε ανακοίνωσή του διέψευσε ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει βοήθεια εν μέσω της μεγάλης πτώσης της τουρκικής λίρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης