Bloomberg: Μόνο η δραστική ελάφρυνση χρέους, μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Οι πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο, αλλά οι προβλέψεις τους περιλαμβάνουν εξαιρετικά ευσεβείς πόθους, αναφέρει το δημοσίευμα

Η σημερινή ημέρα είναι για την Ελλάδα, ένα σημαντικό ορόσημο: Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια κρίσης, βίαιη λιτότητα και πολιτική αναταραχή, εξέρχεται από αυτό, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το τελευταίο από τα τρία προγράμματα διάσωσης. Μόνο που αυτό δεν συμβαίνει, στη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος της Ευρώπης.

Οι ηγέτες της Ευρώπης είναι προφανώς πρόθυμοι να αφήσουν πίσω τους, ένα ενοχλητικό επεισόδιο. Η κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2010 υπογράμμισε όχι μόνο την οικονομική κακοδιαχείριση της Ελλάδας, αλλά και τους τρόπους που η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες μεγάλες χώρες έδωσαν στις τράπεζές τους τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. Η διάσωση της Ελλάδας ήταν μια πράξη πολιτικής χειραφέτησης: Έσωσε έμμεσα τις τράπεζες, ρίχνοντας το βάρος στον ελληνικό λαό.

Ως εκ θαύματος, η Ελλάδα επέζησε. Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός και η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, μετά την ολοκλήρωση μιας από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις. Αλλά είναι επίσης σχετιζόμενο με τον λογαριασμό: περισσότερα από 240 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικό χρέος, το οποίο μαζί με το ιδιωτικό χρέος φέρνουν το συνολικό βάρος της κυβέρνησης σε πάνω από 180% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Οι πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο. Έχουν μειώσει τις πληρωμές τόκων και έδωσαν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο πληρωμής, επεκτείνοντας ορισμένες λήξεις έως το 2060. Αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση να μειώσει το χρέος στο 100% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το έτος 2060 - αλλά τουλάχιστον στράφηκε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δυστυχώς, οι προβλέψεις της ΕΕ περιλαμβάνουν εξαιρετικά ευσεβείς πόθους. Για παράδειγμα, εκλαμβάνουν ως δεδομένο, ένα αδύνατο επίπεδο λιτότητας: η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα μέσο πλεόνασμα του προϋπολογισμού (εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων) 3,4% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, στη συνέχεια 2,2% έως το 2060 - κάτι που καμία χώρα της ζώνης του ευρώ με τέτοια επισφαλή οικονομική ιστορία δεν έχει καταφέρει ποτέ. Η αναγωγή αυτών των προβλέψεων σε ένα λιγότερο απίθανο 2% και 1% και χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις ανάπτυξης και επιτοκίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποδίδει μια πολύ διαφορετική εικόνα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr