Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ιδρύουν υφυπουργείο για τους πλειστηριασμούς
Στην αρμοδιότητά του εκτός από τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια και θέματα που αφορούν funds, τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών
Νέο υφυπουργείο ιδρύεται στο υπουργείο Οικονομίας, στην αρμοδιότητα του οποίου θα περιέλθουν τα θέματα που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως εκείνα των τραπεζών, των ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών, των εταιρειών που αγοράζουν δάνεια (funds) και, βέβαια, τα θέματα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων.
Το σχέδιο προωθεί η κυβέρνηση και πιθανότατα θα ανακοινωθεί μαζί με τον ανασχηματισμό.
Η δημιουργία του νέου υφυπουργείου αποσκοπεί στο να συγκεντρωθούν στην αρμοδιότητα ενός φορέα όλα τα θέματα που συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα οποία αποκτούν όλαο και μεγαλύτερο όγκο και σημασία για την αγορά και την οικονομία, αλλά σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορους φορείς, ενώ ορισμένα από αυτά δεν υπάγονται σε κάποιον κρατικό φορέα.
Στον τομέα των τραπεζών, για παράδειγμα, τα θέματα των κόκκινων δανείων άνοιξαν ένα τεράστιο κεφάλαιο με τις ρυθμίσεις και τους πλειστηριασμούς, ενώ υπάρχουν και πληθώρα άλλων ζητημάτων που ξεκινούν από την προστασία του καταναλωτή, τα ψιλά γράμματα των συμβάσεων και φτάνουν μέχρι τη λειτουργία των POS, την συστηματική καταγραφή του κόστους χρήματος (επιτόκια), τα θέματα τραπεζικής χρηματοδότησης των δράσεων που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ, οι αγοραπωλησίες θυγατρικών. Ακόμα και θέματα που σχετίζονται με το συντονισμό της αναδιάρθρωσης του τραπεζικου κλάδου που θα σημάνει μείωση του αριθμού των καταστημάτων η οποία ίσως δημιουργήσει πρόβλημα σε κρίσιμες περιοχές, όπως για παράδειγμα τα ακριτικά νησιά.
Ειδικά στα θέματα του καταναλωτή, στον χρηματοπιστωτικό τομέα υπάρχει ένα κενό σήμερα, έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς η μεν εποπτεία των τραπεζών υπάγεται στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά η τελευταία δεν είναι αρμόδια για τα θέματα καταναλωτή, τα οποία εμπίπτουν στο Συνήγορο του Καταναλωτή και τη γ.γ. Προστασίας Καταναλωτή, ενώ από εκεί και πέρα ο πολίτης έχει ως μόνη διέξοδο την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η οποία όμως έχει μεγάλο κόστος καθώς σημαίνει διένεξη, χρόνο και χρήμα.
Επειδή η επάνοδος της τραπεζικής αγοράς στην κανονικότητα θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την χρηματοδότηση της αγοράς και της αναπτυξιακής διαδικασίας, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, προκρίνεται η δημιουργία του νέου υφυπουργείου όπου θα συγκεντρωθούν οι αρμοδιότητες για όλα αυτά τα θέματα, έτσι ώστε να υπάρχει ένας κρατικός φορέας ο οποίος θα μπορεί να συντονίζει όλες τις δράσεις που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Αντίστοιχα και οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι επενδυτικές εταιρείες και τα funds που αγοράζουν και πωλούν δάνεια, αποτελούν τομείς οι οποίοι αναμένεται ότι θα αναπτυχθούν πολύ το επόμενο διάστημα και έχουν και αυτοί αντίστοιχα ζητήματα τα οποία θα έρθουν το επόμενο διάστημα στο προσκήνιο.
Στο νέο υφυπουργείο κατ΄εξοχήν θα περιέλθουν οι αρμοδιότητες για τα θέματα που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τον Κώδικα Δεοντολογίας τραπεζών, αλλά και των πλειστηριασμών ενώ εκεί θα υπαχθεί και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που σήμερα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομίας.
Πηγή: newmoney.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr