Δανειστές: Ούτε κουβέντα για τις συντάξεις - ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε να μην περικοπούν

Δανειστές: Ούτε κουβέντα για τις συντάξεις - ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε να μην περικοπούν

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία δεν γίνεται καμία νύξη αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε θέμα μη περικοπής των συντάξεων - Από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, λένε ότι όντως έθεσαν τέτοιο ζήτημα

daneistes_syntakseis_arthro
Νέο... αλαλούμ φαίνεται ότι προκύπτει με το θέμα της περικοπής -ή μη- των συντάξεων, έπειτα και από το μπαράζ διαψεύσεων που ακολούθησε την δημοσιοποίηση ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο έχει επέλθει συμφωνία, ώστε να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία δεν γίνεται καμία νύξη αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε θέμα μη περικοπής των συντάξεων. Από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, λένε ότι το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων.

Πιο συγκεκριμένα, προσχέδιο προϋπολογισμού, που να περιλαμβάνει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, ζήτησαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM) με ανακοίνωσή τους αμέσως μετά το τέλος της αποστολής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Δύο ημέρες μετά τη δήλωση του Ζαν-Kλοντ Γιούνκερ (και μόλις λίγες ώρες από την επανάληψη της στην Επιτροπή) πως «όλα τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν», οι θεσμοί προχώρησαν στην πρώτη τους κοινή ανακοίνωση, τονίζοντας πως έγινε συζήτηση πάνω στις δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δημιουργίας του προσχεδίου του προϋπολογισμού.  

Κλείσιμο
Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πουθενά ότι η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε θέμα μη περικοπής των συντάξεων.

Όπως αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στις συναντήσεις στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή ενεργοποίησε επίσης το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης βάσει του κανονισμού 472/2013 για την Ελλάδα, που θα ισχύει με το τέλος του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις για την κατάσταση και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μεταπρογραμματική περίοδο, καθώς και για την κατάσταση και τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό περιελάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου Προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και στην εφαρμογή της στρατηγικής επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής στην μεταπρογραμματική περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων για βασικά θέματα πολιτικής.

Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί. Η πρώτη τριμηνιαία ενισχυμένη έκθεση εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με το φθινοπωρινό Πακέτο μέτρων της Επιτροπής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Ακολουθεί η ανακοίνωση των ελεγκτών στα ελληνικά και τα αγγλικά

Δήλωση κλιμακίων μετά την πρώτη μετα-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.

Staff statement following the first post-programme mission to Greece

Staff from the European Commission, in liaison with staff from the European Central Bank and the International Monetary Fund, visited Athens from 10 to 14 September for the first post-programme mission to Greece. Staff from the European Stability Mechanism participated in the meetings in the context of its Early Warning System.

Following the completion of the ESM programme, Greece is reintegrated into the European Semester of economic policy coordination. The Commission has also activated the enhanced surveillance instrument under Regulation 472/2013 for Greece, effective with the end of the programme.

The mission held discussions on the situation and key challenges facing the Greek economy in the post-programme period, as well as the state of play and next steps in the implementation of Greece’s commitment to continue and complete the key reforms launched under the programme. This included discussions on the fiscal situation and outlook, which will feed into the preparation of Greece’s Draft Budgetary Plan for 2019, to be submitted to the Commission by 15 October, as well as on the implementation of the Non-Performing Loans resolution strategy.

The mission was also an occasion to meet with representatives of political parties, social partners and banks with a view to updating them on the modalities of engagement in the post-programme period and exchanging views on key policy issues.

Close dialogue on economic policy challenges and priorities will continue going forward. The first quarterly enhanced surveillance report will be issued in November, together with the Commission’s Autumn Package under the European Semester.

Υπουργείο Οικονομικών: «Στο τραπέζι οι συντάξεις» και το πακέτο παροχών Τσίπρα

«Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων» υποστηρίζουν ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών.

Παρότι το κοινό ανακοινωθέν των θεσμών δεν περιείχε καμία νύξη για το θέμα των συντάξεων, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ανέφεραν τα εξής:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Κατά τις συζητήσεις έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

1. Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.

2. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.

3. Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες, σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, μεταξύ άλλων:

· επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

· συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων

· συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς το δημοσιονομικό χώρο του 2019.

· η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για την διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον μήνα Νοέμβριο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης