Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ για το 2018

Υπέρβαση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ προβλέπει το Συμβούλιο στην τιμηνιαία έκθεσή του - Ρεκόρ εισπράξεων 5ετίας από κατασχέσεις και ρυθμίσεις 

Υπέρβαση του στόχου 3,5% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα διαβλέπει για φέτος το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο στηρίζεται και σε ρεκόρ εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων της ΑΑΔΕ.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά πως είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,2% του ΑΕΠ, καθώς και η πρόβλεψη για Ανάπτυξη 2% το 2018.



Στην έκθεση καταγράφεται όμως και ρεκόρ πενταετίας για τις εισπράξεις έναντι ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ιδιωτών προς το δημόσιο, αλλά και χαμηλό ρεκόρ πενταετίας στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το δημόσιο, με ευνοϊκές επιπτώσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Φαίνεται δηλαδή ότι με στοχευμένες κατασχέσεις από την ΑΑΔΕ σε λογαριασμούς που δεν είναι άδειοι, αλλά και η απαγόρευση καθυστέρησης πληρωμής έστω και για μία ημέρα από φέτος, με την δυνατότητα ένταξης σε δόσεις οφειλών πριν καν βγουν ληξιπρόθεσμες έχει αποδώσει καρπούς.



Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία επταμήνου, οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε 3,199 δισ. ευρώ φέτος έναντι 2,743 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και 1,964 δισ. ευρώ το 2015. Αντιθέτως, ο ρυθμός δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ιδιωτών στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου μειώθηκαν σε 5,569 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 7,483 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και 6,728 δις ευρώ το 2015.

Όπως τονίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, «η διατήρηση της βελτιωµένης επίδοσης του εισπρακτικού µηχανισµού, θα συµβάλλει σηµαντικά στην επίτευξη των δηµοσιονοµικών στόχων του 2018».


Αντιθέτως τον Ιούλιο του 2018, οι ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης (συµπεριλαµβανοµένων των εκκρεµών επιστροφών φόρων) αυξήθηκαν σε 2,724 δισ. ευρώ, (+261 εκατ. ευρώ ή κατά περίπου 10%) σε σχέση µε τον Ιούνιο του 2018. Τα ληξιπρόθεσµα υπόλοιπα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν οριακά (1,934 δισ. έναντι 2,018 δισ. ευρώ τον Ιούνιο). Σε ετήσια βάση πάντως, το σύνολο των ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων καταγράφει σηµαντική µείωση κατά περίπου 50%, η οποία επικουρήθηκε σηµαντικά από την απορρόφηση των κεφαλαίων που εκταµιεύθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας (ESM), αποκλειστικά για την αποπληρωµή των ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων της ΓΚ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr