Και επισήμως, μιλάμε για πυρηνικά στην Ελλάδα!

Το γερμανικό κάρβουνο μπορεί να μας τελείως – μέχρι νεωτέρας – και φαίνεται ότι κάποιοι ιθύνοντες νόες δεν θα ήθελαν να καεί ενώπιον της κοινής γνώμης με τον ίδιο άγαρμπο τρόπο και η προοπτική να δούμε κάποτε πυρηνικά εργοστάσια στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον έτσι δείχνει η πολύ μετρημένη και προσεκτική μέχρι τώρα προσέγγιση του θέματος – ταμπού από τους κυβερνώντες, η οποία όμως έχει πλέον δημιουργήσει πλέον μία σαφέστατη εντύπωση : το θέμα ανοίγει, άνοιξε στην Ελλάδα και μ

Το γερμανικό κάρβουνο μπορεί να μας τελείως – μέχρι νεωτέρας – και φαίνεται ότι κάποιοι ιθύνοντες νόες δεν θα ήθελαν να καεί ενώπιον της κοινής γνώμης με τον ίδιο άγαρμπο τρόπο και η προοπτική να δούμε κάποτε πυρηνικά εργοστάσια στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον έτσι δείχνει η πολύ μετρημένη και προσεκτική μέχρι τώρα προσέγγιση του θέματος – ταμπού από τους κυβερνώντες, η οποία όμως έχει πλέον δημιουργήσει πλέον μία σαφέστατη εντύπωση : το θέμα ανοίγει, άνοιξε στην Ελλάδα και μένει πλέον να δούμε την πορεία ενός διαλόγου, σίγουρα μακρόχρονου και με αμφίβολη κατάληξη. 

Η «πυρηνική βόμβα» Σουφλιά από βήματος του Athens Summit, πέραν του νέου γύρου αντιπαράθεσης με τον κοινοτικό Επίτροπο κ. Σταύρο Δήμα, είχε ως συνέχεια την Τετάρτη τις επίσημες πλέον τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης κ.Χρήστου Φώλια.

Τι είπε ο υπουργός; Ξεκαθάρισε, μεν, ότι  «η πυρηνική ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνεται σήμερα στον ενεργειακό μας σχεδιασμό» αλλά … ενέδυσε αυτό το ξεκαθάρισμα με μία επιχειρηματολογία υπέρ ενός διαλόγου για το ζήτημα που κρίνεται αναγκαίος «προκειμένου να φωτισθούν όλες οι πτυχές πολυσύνθετων και πολύπλοκων ζητημάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται απλουστευτικά, είτε δια της άκριτης αποδοχής, είτε δια του εξορκισμού».

Φυσικά οι διεθνείς εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν αφορμή ώστε να ανοίξει αυτός ο διάλογος στην χώρα μας. «Ήταν το ίδιο το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έδωσε το έναυσμα για μια ανοιχτή, οργανωμένη και χωρίς ταμπού δημόσια συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα  της πυρηνικής ενέργειας», ανέφερε ο υπουργός που στάθηκε βασικά στα πλην, προφανώς γιατί δεν είναι ακόμη η ώρα ένας κυβερνητικός παράγων να επιχειρηματολογήσει για τα υπέρ…

Πλην, λοιπόν, ο κίνδυνος ατυχήματος, πλην ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, πλην ο κίνδυνος χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς, πλην το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, πλην ειδικά για την Ελλάδα και η έντονη σεισμικότητα.

Όμως ήδη συζητούμε! «Η Ελλάδα, ως οφείλει άλλωστε,  παρακολουθεί τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ξεκάθαρο είναι, επίσης, πως η χώρα μας παρακολουθεί  με ιδιαίτερη  προσοχή τη λειτουργία ή δημιουργία ή το σχεδιασμό πυρηνικών αντιδραστήρων στις γειτονικές μας χώρες, απαιτώντας την απόλυτη εφαρμογή όλων των απαιτούμενων κανόνων ασφαλείας. Τάσσεται, δε, υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης του πλέον προηγμένου πλαισίου για την πυρηνική ενέργεια στα κράτη μέλη που επιλέγουν την πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα που προβλέπει η συνθήκη Ευρατόμ για την πυρηνική ασφάλεια, την πυρηνική προστασία και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων και του παροπλισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Φώλιας

Το θέμα θα συντηρηθεί και σήμερα στην επικαιρότητα, καθώς όλως συμπτωματικώς ο «Δημόκριτος» έχει προγραμματίσει ημερίδα με αντικείμενο την λεγόμενη «πυρηνική αναγέννηση». Έτσι έχει ονομαστεί το ξαναζέσταμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας συζήτησης η οποία ήταν παγωμένη για πολλά χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια, βεβαίως, στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν κανονικά πυρηνικά εργοστάσια. Και η «πυρηνική αναγέννηση» έχει ανοίξει την όρεξη και στην γειτονιά μας, καθώς Βουλγαρία, Τουρκία, Αίγυπτος, Σκόπια και Αλβανία έχουν βάλει μπροστά κάποια σχέδια. Και η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr