Ρήτρα «κλίματος» προστέθηκε στο σύμφωνο εμπορίου Καναδά - Ε.Ε.

Οι δύο οικονομίες συμφώνησαν να «προωθήσουν την αμοιβαία υποστήριξη των εμπορικών και κλιματικών πολιτικών», με αναφορά στη δέσμευσή τους για τη συμφωνία του Παρισιού

Ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσαν μια κλιματική ρήτρα στην εμπορική συμφωνία, μετά τη συνάντηση κορυφής στο Μόντρεαλ την Τετάρτη.

Κατά την επίσκεψη της Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρεμ, στον Καναδό ομόλογό της Τζιμ Καρ, εγκρίθηκε η επικαιροποίηση της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ πέρυσι.

Οι δύο οικονομίες συμφώνησαν να «προωθήσουν την αμοιβαία υποστήριξη των εμπορικών και κλιματικών πολιτικών», με αναφορά στη δέσμευσή τους για τη συμφωνία του Παρισιού.

Η κοινή δήλωσή τους έδωσε έμφαση στις διατάξεις της συμφωνίας για την περιβαλλοντική συνεργασία και υπογράμμισε την απομόνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

Η ανανέωση της συμφωνίας ακολουθεί τη δήλωση του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, ότι οι χώρες του ΟΗΕ που απορρίπτουν το Σύμφωνο του Παρισίου δεν θα πρέπει να επωφελούνται από εμπορικές συμφωνίες.

«Ζητάμε από τις γεωργικές μας επιχειρήσεις, από τους βιομηχανικούς μας κλάδους, από τους πολίτες μας να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ακριβώς για να κάνουν μια τέτοια μεταστροφή, προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Εάν ανοίξουμε τις αγορές μας σε προϊόντα και αγαθά που προέρχονται από χώρα που αποφάσισε να μην αποδεχθεί τους ίδιους κανόνες και περιορισμούς, θα ήταν εντελώς τρελός», είχε δηλώσει ο Μακρόν.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισίου και από την αρχή της θητείας του ακυρώνει πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, επιδίωξε προστατευτικές εμπορικές πολιτικές, χρησιμοποιώντας την πρόσφατη ομιλία του στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να καταγγείλει τον «παγκοσμιοποίηση».

Η Μάλμστρεμ επανέλαβε ότι οποιαδήποτε νέα εμπορική συμφωνία πρέπει να αναφέρει ρητά το σύμφωνο του Παρισίου, παρόλο που ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, υιοθέτησε μια πιο ήπια στάση κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr