Αγωνία για το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη χθεσινή «βουτιά»

Αγωνία για το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη χθεσινή «βουτιά»

Σε απόγνωση οι ξένοι επενδυτές με τα μπρος – πίσω των δανειστών για τις τράπεζες

Αγωνία για το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη χθεσινή «βουτιά»
Σε απόγνωση βρίσκονται πάλι οι ξένοι επενδυτές με τις ελληνικές τράπεζες, ή καλύτερα με την αντιμετώπιση που έχουν οι ελληνικές τράπεζες από τους δανειστές. Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεπουλάνε τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές σε τιμές οι οποίες αντιστοιχούν έως και το 0,10 της λογιστικής τους αξίας (σ.σ στις αυξήσεις κεφαλαίου οι τραπεζικές μετοχές είχαν πουληθεί στο 0,30 της λογιστικής αξίας - Price to book value).

Όπως διεφάνη από την περασμένη Παρασκευή η απαίτηση των ξένων για άντληση κεφαλαίων στην Τράπεζα Πειραιώς είναι μια κίνηση που δημιουργεί αρνητικές εξελίξεις και προκαλεί προβληματισμό για τον τελικό στόχο των ξένων δανειστών.

Η νέα χθεσινή βουτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (1,47%) και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται κυρίως στα πισωγυρίσματα που κάνουν οι δανειστές σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες.

Ο Δείκτης των τραπεζών έχασε 3,97% με τις μεγαλύτερες πιέσεις να αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς η μετοχή της οποίας έχασε 13,2%.

Οι ξένοι επενδυτές, όπως αναφέρει Έλληνας διαχειριστής, αδυνατούν να κατανοήσουν πως γίνεται να ανακοινώνεται σταδιακή άρση των Capital Controls και την επόμενη ημέρα ακριβώς να ζητείται από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακού δανείου. Με άλλα λόγια, οι ξένοι επενδυτές έχουν βαρεθεί με την στάση των δανειστών (ΔΝΤ) καθώς πριν λίγο καιρό είχαν σταματήσει να ζητούν κεφάλαια για τις τράπεζες και τώρα επανέρχονται με ένα σχέδιο ομολογιακών δανείων, προκειμένου να μην προκληθεί νέα αραίωση της αξίας των μετοχών. Ενώ λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests και με τις πιο ακραίες παραδοχές στο σκληρό σενάριο, τώρα αμφισβητείται η ικανότητα τους να προχωρήσουν σε μείωση των κόκκινων δανείων.

Τι θέλουν να πετύχουν τελικά οι δανειστές


Η νέα απαίτηση των δανειστών προκαλεί απορίες διότι μια ενδεχόμενη κρατικοποίηση ελληνικών τραπεζών θα επέστρεφε πολλά χρόνια πίσω τόσο τον κλάδο, όσο και την οικονομία. Είναι δεδομένο επίσης ότι, οι αγορές δεν μπορούν να “σηκώσουν” μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες – διότι απλά δεν υπάρχουν ξένοι επενδυτές για να ρισκάρουν να (ξανα )χάσουν λεφτά στις ελληνικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, μια νέα ανακεφαλαιοποίηση θα οδηγούσε σε μια sovereign crisis.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης