Folli Follie: Μετά από 40 ημέρες το δικαστήριο είπε «όχι» στην υπαγωγή στο άρθρο 106Α

Folli Follie: Μετά από 40 ημέρες το δικαστήριο είπε «όχι» στην υπαγωγή στο άρθρο 106Α

Απορρίφθηκε η αίτηση της Folli Follie για υπαγωγή στο άρθρο 106α και αίρονται τα μέτρα προστασίας της εταιρείας – Το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε ότι μήνες αφότου ξέσπασε η υπόθεση, η οικογένεια έβαλε πωλητήριο στη 40 μέτρων θαλαμηγό της σαν να μην τρέχει τίποτα

Folli Follie: Μετά από 40 ημέρες το δικαστήριο είπε «όχι» στην υπαγωγή στο άρθρο 106Α
«Όχι» στο αίτημα της Follie-Follie για υπαγωγή της στο άρθρο 106Α του Πτωχευτικού Κώδικα είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, αίροντας την προστασία υπέρ των πιστωτών.

Την ίδια ώρα, εμβρόντητοι έχουν μείνει ξένοι θεσμικοί επενδυτές με την αδράνεια των ελληνικών αρχών στη διαχείριση του ζητήματος, καθώς μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου,  δεν έχουν δεσμευτεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, παρά μόνον οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες. Ως εκ τούτου, η οικογένεια εξακολουθεί να εκποιεί περιουσιακά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία και η 40 μέτρων θαλαμηγός «Phalarope», όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Στο δικαστικό πεδίο, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε το αίτημα της Folli Folie να υπαχθεί στο άρθρο 106Α του Πτωχευτικού Κώδικα, βάζοντας τέλος στα μέτρα προστασίας της μητρικής Folli Follie, που είχε παράσχει με προηγούμενη απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο αποφάσισε αρνητικά στο αίτημα λαμβάνοντας υπόψη του ότι περιελήφθη ως πιστώτρια της Folli Follie θυγατρικής της εταιρία (Finance Luxembourg II SA). Ωστόσο, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη θυγατρική δεν προκύπτει ως πιστώτρια από τον κατάλογο των πιστωτών.

Ως εκ τούτου, η Folli Follie δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο από το νόμο ποσοστό συμφωνίας από τους πιστωτές της, ώστε να μπει στη διαδικασία προστασίας από αυτούς, όπως είχε ζητήσει στην αίτησή τους που εκδικάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί πως τότε το δικαστήριο είχε αποφασίσει παράταση των μέτρων προστασίας της μητρικής Folli Follie.

Αντίθετα, είχε προχωρήσει στην απόρριψη του αιτήματος για προστασία τόσο της θυγατρικής της Folli Follie Συμμετοχών όσο και της βασικής μετόχου Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.

Ο Mr Folli Follie μεταβιβάζει το γιοτ σαν να μην τρέχει τίποτα

Πριν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε την αδράνεια των ελληνικών αρχών στη διαχείριση της κατάστασης.

Μάλιστα, παράγοντες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας μένουν εμβρόντητοι, καθώς μήνες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, εξακολουθεί να μην υπάρχει δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που εξακολουθεί να προχωρά στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Κλείσιμο
Κι ενώ οι τραπεζικοί λογαριασμοί των μελών της οικογένειας έχουν δεσμευτεί, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» η οικογένεια έβαλε πωλητήριο στην 40 μέτρων θαλαμηγό της «Phalapore», με την αγγελία να εμφανίζεται σε δεκάδες εξειδικευμένες ιστοσελίδες. Η τιμή πώλησης του σκάφους παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με τον ιστότοπο από 3,6 εκατ. ευρώ έως 3,9 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες από τον χώρο του yachting υποστηρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες έβαλαν πωλητήριο τους τελευταίους μήνες, δηλαδή την περίοδο που συντελέστηκε η αποδόμηση της εταιρείας.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία φυλλορροεί, με τελευταία απώλεια την Ειρήνη Νιώτη, δεξί χέρι του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, που ήταν επικεφαλής Διαχείρισης Διαθεσίμων, δηλαδή του τομέα που έχει την απόλυτη ευθύνη για τα ταμειακά αποθέματα.

Μεγάλες οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το σκάνδαλο Folli Follie

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Folli Follie φέρνουν στο προσκήνιο τις σοβαρές ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γκότσης και ο α' αντιπρόεδρος Νικόλαος Τρουλλινός ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 διέθεταν καταγγελία για την εταιρεία, που παρουσίαζε αναλυτικά τις λογιστικές μοχλεύσεις της στις χρήσεις 2013 και 2014. Ο κ. Γκότσης, σε πρόσφατη συνέντευξή του επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «λογιστικές παρατυπίες» στις οποίες αφορούσε η καταγγελία.

Η απάθεια με την οποία διαχειρίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σκάνδαλο προκύπτει και από το γεγονός ότι έξι μήνες μετά την αρχική καταγγελία του QCM και παρά τα όσα έφερε στο φως ο έλεγχος της Alvarez & Marshal, η Folli Follie συνεχίζει να διατηρεί την ίδια διοίκηση, να μην έχει εκδώσει αναμορφωμένο ισολογισμό, να μην έχει πραγματοποιήσει γενική συνέλευση, ενώ και η Ε.Υ. Έχει παραιτηθεί χωρίς να έχει αναλάβει κάποια άλλη ελεγκτική εταιρεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης