Δεσμεύτηκαν λογαριασμοί της εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου

Υπόνοιες για καταθέσεις που αποτελούν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας, οδήγησαν στην δέσμευση των λογαριασμών της Αγγελικής Φράγκου που θεωρείται η ισχυρότερη πλοιοκτήτρια στον κόσμο - Το 2017, η κυρία Φράγκου ήταν στην 26η θέση του Top 100 Lloyd's List

Υπόνοιες ότι κεφάλαια της Αγγελικής Φράγκου, η οποία κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μπορεί να αποτελούν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας, εκφράζει η αρμόδια ανακρίτρια η οποία δέσμευσε την περασμένη Παρασκευή όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εφοπλίστριας αλλά και των ελεγχόμενων από εκείνη εταιρειών «IRF European Finance Investments LTD» και «AMADEUS MARITIME S.A». Η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Αγγελικής Φράγκου έγινε με διάταξη της ανακρίτριας Παναγιώτας Τσιρώνη και αφορά και σε θυρίδες που η εφοπλίστρια μπορεί να διατηρεί σε τράπεζες της Ελλάδας.

Το «protothema.gr » αποκαλύπτει το σκεπτικό της ανακριτικής διάταξης, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Αγγελικής Φράγκου του Νικολάου αλλά και των απολύτως ελεγχόμενων από αυτήν εταιρειών με τις επωνυμίες «IRF European Finance Investments LTD» (που εδρεύει στις Νήσους Βερμούδες) και «AMADEUS MARITIME S.A» (με έδρα τον Παναμά) αλλά και σε τυχόν τηρούμενες εκ μέρους της θυρίδες θησαυροφυλακίου στα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας (...) περιέχονται χρήματα η κινητά πράγματα ή τίτλοι αξίας, αποκτηθέντα εξ εγκληματικής δραστηριότητας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσες κατ' επάγγελμα, κατ' εξακολούθηση η δε ως άνω περιουσία, ως προϊόν εγκληματιικκής δραστηριότητας».

Συγκεκριμένα, με την ανακριτική διάταξη διατάσσεται:

«- Α) Η απαγόρευση των κινήσεων άπαντων των τηρούμενων στην Ελλάδα σε οπουδήποτε πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό τραπεζικών λογαριασμών οποιασδήποτε μορφής (ακόμη και κοινών με τρίτα πρόσωπα) τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων της προαναφερόμενης κατηγορούμενης (φερόμενης ως αυτουργού του εγκλήματος της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) και των απολύτως ελεγχόμενων από αυτή εταιρειών, ομολόγων, μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων που διακρατά στην Ελλάδα σε ατομική ή κοινή επενδυτική μερίδα η ίδια και οι απολύτως ελεγχόμενες από αυτήν εταιρείες και

- Β) Η δέσμευση και το άνοιγμα τυχόν διατηρουμένων σε οπουδήποτε πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιιστωτικό οργανισμό στην Ελλάδα θυρίδων θησαυροφυλακίου με αποκλειστικό δικαιούχο ή συνδικαιούχο με τρίτα πρόσωπα την ως άνω κατηγορουμένη ή και τις απολύτως ελεγχόμενες από αυτήν εταιρείες, ομολόγων, μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων που διακρατά στην Ελλάδα σε ατομική ή κοινή επενδυτική μερίδα με αποκλειστικούς δικαιούχους ή συνδικαιούχους με τρίτα πρόσωπα την προαναφερόμενη κατηγορούμενη και οι απολύτως ελεγχόμενες απο αυτήν εταιρείας».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τους εισαγγελείς Αντωνη Ελευθεριάνο και Γιάννη Δραγάτση για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και ακόμα 14 στελεχών της τράπεζας Marfin. Η δίωξη είχε ασκηθεί για υπόθεση δανείου ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων το οποίο δόθηκε - κατά τη δίωξη- χωρίς εξασφαλίσεις στην επενδυτική εταιρία IRF συμφερόντων της εφοπλίστριας.

Το επίμαχο δάνειο φέρεται να χορηγήθηκε για να αγοραστούν από την επενδυτική εταιρία μετοχές του ομίλου MIG και ΜRB, του ομίλου δηλαδή που ανήκε η τράπεζα η οποία χορηγούσε το δάνειο. Την εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης είχε δώσει η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Μετά την άσκηση των διώξεων ακολούθησε ανάκριση στο πλαίσιο της οποία δεσμεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι λογαριασμοί της εφοπλίστριας.

Ως προς την ανάκριση που διενεργεί η κ. Τσιρώνη αναφέρει στη διάταξη που εξέδωσε για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Αγγελικής Φράγκου: «Διερευνάται η έγκριση και χορήγηση χρηματοδοτήσεως εκ μέρους της τράπεζας Marfin ΕΓΝΑΤΙΑ Βank (MEB) προς την εταιρεία με την επωνυμία «IRF European Finance Investments LTD», υπό όρους σαφώς επισφαλείς για την περιουσία της τράπεζας, έναντι ανεπαρκών εγγυήσεων, χωρίς να προηγηθεί, ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών και λοιπών στοιχείων της ως άνω εταιρείας και των δεδομένων των κλάδων δραστηριότητας αυτής, ζημιώνοντας τις απαιτήσεις του ως άνω πιστωτικού ιδρύματος, καθολικός διάδοχος του οποίου είναι σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, οι δε απαιτήσεις αυτές δεν έχουν έως σήμερα ικανοποιηθεί. Το συνολικό δε ύψος της ζημίας από το υπόλοιπο του οφειλόμενου κεφαλαίου στην επίμαχη περίπτωση δανειοδοτήσεως ανέρχεται στο ποσό των 178.138.214,676».



Ποια είναι η Αγγελική Φράγκου

Η Αγγελική Φράγκου θεωρείται η ισχυρότερη πλοιοκτήτρια στον κόσμο. Το 2017, η κυρία Φράγκου ήταν στην 26η θέση του Top 100 Lloyd's List. Ο όμιλος Navios της κυρίας Φράγκου, είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και έχει υπό την ομπρέλα του τις εταιρείες: Navios Maritime Holdings, Navios  Maritime  Acquisition Corporation, Navios  Maritime  Partners, Navios South America Logistics, Navios Tankers Management  INC και Navios Maritime Midstream Partners LP (NAP).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr