Στο 2% ρίχνει η Κομισιόν την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2019

Ενώ τον περασμένο Μάιο προέβλεπε ανάπτυξη 2,3% - Για φέτος «βλέπουν» ανάπτυξη 2% - Η Κομισιόν ζητά διατήρηση της δημοσιονομικής πορείας ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο πρωτογενές πλεόνασμα

Σε γερό «ψαλίδισμα» της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3% τον περασμένο Μάιο.

Η Επιτροπή αφήνει «παράθυρο» να πλησιάσει η ανάπτυξη το 2,3% τόσο την προσεχή χρονιά όσο και το 2020, εφόσον κυβέρνηση και θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία για τις συντάξεις και τις εξαγγελίες Τσίπρα. Έτσι, αναγνωρίζει την υφεσιακή επίπτωση της περικοπής των συντάξεων. Ωστόσο, και πάλι οι Ευρωπαίοι διατηρούν τον πήχη για την ανάπτυξη το 2019 κάτω από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για 2,5%, δυσκολεύοντας τις διαβουλεύσεις για τις συντάξεις και το πακέτο μέτρων της Θεσσαλονίκης και διαψεύδοντας τις κυβερνητικές διαρροές των προηγούμενων ημερών για επί τα βελτίω αναθεώρηση των ευρωπαϊκών προβλέψεων. Σημειώνεται ότι το «ΘΕΜΑ» είχε αναφέρει από τις 27 Οκτωβρίου ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν βλέπουν ανάπτυξη άνω του 2,1% το ερχόμενο έτος.

Για τη φετινή χρονιά η Επιτροπή εκτιμά ότι θα κλείσει με ανάπτυξη 2%, οριακά υψηλότερα σε σχέση με την εαρινή πρόβλεψη για 1,9%.

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα



Καμπανάκι για “μη δημοσιονομική αλλαγή”

Η Κομισιόν κάνει επίσης σαφή αναφορά στη διατήρηση της δημοσιονομικής πορείας για τα επόμενα έτη έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει το 3,9% επί του ΑΕΠ και με το πακέτο μέτρων που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση - θεσμοί θα φτάσει στο 3,5% επί του ΑΕΠ.

«Οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική το 2019 και το 2020. Αυτό προβλέπεται να οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ (με βάση τον ορισμό του προγράμματος του ESM)», αναφέρει η Κομισιόν. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, εάν μειωθούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα. Συνεπώς, προκύπτει μια απόσταση 0,3% του ΑΕΠ (περίπου 540 εκατ. ευρώ). Εάν ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή (πρωτογενές πλεόνασμα 4,14%), η διαφορά περιορίζεται στο 0,24% του ΑΕΠ (περίπου 430 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πάντως, η διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών έχει περιοριστεί τις τελευταίες ημέρες στα 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Στις σημερινές φθινοπωρινές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσθέτει ότι «οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 συνεχίζονται και το τελικό πακέτο μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Σε αυτή την περίπτωση, οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι υψηλότεροι και μπορεί να φθάσουν το 2,3% του ΑΕΠ το 2019-20, ευθυγραμμιζόμενοι με τις προηγούμενες προβλέψεις».

Η Επιτροπή αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τη φετινή ανάπτυξη, από το 1,9% στο 2%. Επιπλέον προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% και το 2020. Κύριος μοχλός ανάπτυξης την προσεχή χρονιά θα είναι οι επενδύσεις, που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 14,6% το 2019 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 12,1%) και επιπλέον 9,6% το 2020.

Κίνδυνοι

Μεγάλο ρίσκο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η πιθανότητα αλλαγής των δημοσιονομικών πολιτικών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ως το 2020, όπως και οι εξωγενείς εξελίξεις που μπορούν να εκτροχιάσουν την οικονομία. Η έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις στέλνει σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν εάν υπάρξουν πολιτικές χαλάρωσης ή επιδεινωθεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ειδική αναφορά κάνει επίσης στις δικαστικές αποφάσεις, που «μπορεί να ανατρέψουν εν μέρει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και να αυξήσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις», και σε «νέες πολιτικές πρωτοβουλίες, που επηρεάζουν το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου» και ενδέχεται να ασκήσουν περαιτέρω δημοσιονομικές πιέσεις. Όσον αφορά στους πραγματικούς μισθούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα αυξηθούν σταδιακά, σε συνάρτηση με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Σύμμαχος των πρωτογενών πλεονασμάτων σύμφωνα με την Επιτροπή είναι το «ταβάνι» δαπανών στους τομείς υγείας και στις νέες προσλήψεις, αλλά και «τα αυξανόμενα οφέλη των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας».

Οι υπόλοιπες προβλέψεις

Η Κομισιόν προβλέπει επίσης:
- Σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους στο 174,9% το 2019 και στο 167,4% το 2020, από το 182,5% φέτος.
- Η ανεργία θα μειωθεί στο 18,2% το 2019, από 19,6% φέτος, και θα πέσει κάτω από το 17% το 2020.
- Ο πληθωρισμός θα φθάσει το 0,8% φέτος και θα επιταχυνθεί στο 1,2% το 2019, για να υποχωρήσει στο 1% το 2020.

Διαβάστε την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr