Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει 600 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης συνεπάγεται και την καθυστέρηση στην καταβολή της πρώτης δόσης των 4,8 δισ. ευρώ

Τον κίνδυνο να χάσει την πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα διατρέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Όπως εξηγούν οι πηγές, η αιτία είναι ο αργός ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων, παρά την υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Τα κέρδη της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ, που έχουν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα έως τον Ιούνιο του 2022, με εξαμηνιαίες δόσεις, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές.

Η επιστροφή των κερδών αυτών συνδέεται με τις επιδόσεις της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, προκειμένου οι ελληνικές αρχές να έχουν ισχυρό κίνητρο να συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις.

Η πρώτη δόση των 600 εκατ. ευρώ αναμενόταν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. «Η Κομισιόν στην αναφορά της για την ενισχυμένη εποπτεία, που αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να σχολιάσει αρνητικά τις επιδόσεις σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις» ανέφερε η πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Αυτό ενδεχομένως να καθυστερήσει την πρώτη δόση κατά λίγους μήνες» συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε πως καθυστερήσεις καταγράφονται και σε άλλα μέτωπα, όπως η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε την καθυστέρηση στη δόση εξαιτίας της αργής προόδου στις μεταρρυθμίσεις. Όπως επισημαίνει το newmoney.gr, η Αθήνα έχει δεσμευθεί να αντλήσει δύο δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις φέτος, αλλά μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει έσοδα μόνο 700 εκατ. ευρώ.

Δήλωση Χουλιαράκη

«Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου» δήλωσε σχετικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

«Είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύονται ανά τρίμηνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr