\Πόλεμος\ των τροφίμων και στην Ευρώπη

Το ερώτημα απλό: θέλουμε τρόφιμα φτηνά ή υψηλής ποιότητας; Θέλουμε εισαγωγές που θα κρατήσουν «ελεγχόμενες» τις τιμές βασικών αγαθών ή επιμένουμε στην τήρηση αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών; Θέλουμε επάρκεια προϊόντων ή λίγα και «καλά» και φυσικά ακριβότερα τρόφιμα στο πιάτο μας;

Εν πολλοίς φαντάζει ρητορικό το ερώτημα και εύκολο να απαντηθεί, ανάλογα όμως από το ποια σκοπιά βλέπει κανείς τα πράγματα. Γιατί το ιδεατό θα ήταν να έχουμε πρόσβαση σε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα, κάτι που μοι

Το ερώτημα απλό: θέλουμε τρόφιμα φτηνά ή υψηλής ποιότητας; Θέλουμε εισαγωγές που θα κρατήσουν «ελεγχόμενες» τις τιμές βασικών αγαθών ή επιμένουμε στην τήρηση αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών; Θέλουμε επάρκεια προϊόντων ή λίγα και «καλά» και φυσικά ακριβότερα τρόφιμα στο πιάτο μας;

Εν πολλοίς φαντάζει ρητορικό το ερώτημα και εύκολο να απαντηθεί, ανάλογα όμως από το ποια σκοπιά βλέπει κανείς τα πράγματα. Γιατί το ιδεατό θα ήταν να έχουμε πρόσβαση σε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα, κάτι που μοιάζει πλέον άπιαστο όνειρο. Κι επειδή η γλώσσα των αριθμών συνήθως δεν ψεύδεται, οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Ευρωπαïκής Ενωσης εκτιμούν πως τους τελευταίους 12 μήνες η μέση αύξηση στην τιμή των βασικότερων καταναλωτικών αγαθών στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί κατά 18% και η πρόβλεψη «λέει» πως μέχρι το 2013 οι ανατιμήσεις θα υπερβούν και το 31%!

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν πρέπει να ειδωθεί και η τελευταία έντονη διαμάχη που φαίνεται να ξεσπά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας από τη μία και Βρετανίας από την άλλη.

Ο Γερμανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής Χορστ Σέχοφερ (Horst Seehofer) τάραξε σήμερα τα νερά δηλώνοντας πως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις σε Κίνα, Ινδία και Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να υιοθετήσουν αυστηρότερα μέτρα και προδιαγραφές στα τρόφιμα που εξάγουν στην Ευρώπη! Αποψη που συντάσσεται με ανάλογες δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του Μισέλ Μπαρνιέ (Michel Barnier) ο οποίος -προ μηνός- είχε ζητήσει την άρση της πλήρους απελευθέρωσης των εισαγωγών τροφίμων από τρίτες -εκτός Ε.Ε.- χώρες, το λεγόμενο και «free-market liberalism»!

Ο χερ Σεχόφερ έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει πως η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί ως προσπάθεια επιβολής νέων προστατευτικών μέτρων της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής. «Χρειαζόμαστε περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών αλλά κάτω από συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός, ρίχνοντας ταυτόχρονα ευθεία βολή κατά του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ (Alistair Darling) που με τη σειρά του καλεί τους Ευρωπαίους να απεμπολίσουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική!

Στην ουσία λοιπόν ο Χορστ Σέχοφερ τονίζει πως το υφιστάμενο καθεστώς στις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες λειτουργεί σε βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών, οι οποίοι πιέζονται από την Ε.Ε. για την υιοθέτηση αυστηρών μεθόδων «οικολογικής» παραγωγής αλλά και από μια σειρά παραμέτρων διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων τους, την ίδια ώρα που στην ευρωπαϊκή αγορά εισρέουν χιλιάδες τόνοι προϊόντων από την Κίνα, την Ινδία αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες φτηνότερων και προφανώς υποδεέστερων ποιοτικά και παραχθέντων με σαφώς πιο «ελαστικές» προδιαγραφές!

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, η χώρα του είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις απόψεις της επί του θέματος, ακόμα και με τη χρήση βέτο στην περίπτωση όπου η βρετανική πλευρά θέσει θέμα άρσης των υφιστάμενων περιορισμών στις εισαγωγές πουλερικών από τις ΗΠΑ! Δηλώνει μάλιστα πως, ανεξαρτήτως των όσων ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι της πλήρους απελευθέρωσης των εισαγωγών στην ευρωζώνη, η διατήρηση των περιορισμών ασφαλείας και ποιότητας ΔΕΝ θα πλήξει τα συμφέροντα των αγροτών και των παραγωγών από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αφού αυτές, ούτως ή άλλως, δεν μπορούν συχνά να καλύψουν καν τις εγχώριες ανάγκες τους!

Το ερώτημα βέβαια είναι εάν θα πλήξει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr