Κοστέλο: Προσοχή στην αύξηση του κατώτατου μισθού και το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη

Κοστέλο: Προσοχή στην αύξηση του κατώτατου μισθού και το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη

Ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Κομισιόν για την Ελλάδα ζήτησε από το Φόρουμ του Capital Link στη Νέα Υόρκη επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο


Κοστέλο: Προσοχή στην αύξηση του κατώτατου μισθού και το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη
Συστάσεις για προσοχή στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς απηύθυνε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο 20ό Ετήσιο Φόρουμ του Capital Link στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, ζήτησε επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.

«Η γενική αξιολόγησή μας είναι θετική, αλλά η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει καλύτερες επιδόσεις. Πρέπει να συνεχιστεί η υλοποίηση δραστικών μεταρρυθμίσεων, να ολοκληρωθούν αποκρατικοποιήσεις-κλειδιά, να γίνει προσεκτικά η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού και να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος στη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων», υπογράμμισε ο κ. Κοστέλο. Υπενθύμισε δε ότι η ολοκλήρωση των εκκρεμών μεταμνημνονιακών δεσμεύσεων αποτελεί προϋπόθεση, για να ενεργοποιηθούν οι πρόσθετες παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά 700 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2019 (επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και ακύρωση της επιτοκιακής αύξησης σε τμήμα του δανείου του 2ου Μνημονίου από τον EFSF). Ο Ιρλανδός τεχνοκράτης σημείωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι σύμφωνος με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Καταπέλτης τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά της αντιπολίτευσης ήταν ο πρώην εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα. Ο κ. Τράα, που είναι πλέον ανεξάρτητος οικονομολόγος, κατηγόρησε το ελληνικό πολιτικό σύστημα ότι δεν έχει σχέδιο και ότι όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύονται για φοροελαφρύνσεις, ενώ οι αυξήσεις δαπανών γίνονται με χρήματα τα οποία δεν έχει η Ελλάδα. «Η Ελλάδα απλά αντιδρά στα γεγονότα, αντί να διαμορφώνει το δικό της μέλλον», σχολίασε ο κ. Τράα. Όσον αφορά στη θητεία του στο ΔΝΤ, παραδέχθηκε ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι σκληρά, αλλά η μόνη αυτοκριτική που έκανε αφορούσε την «ελλιπή επικοινωνία» του ΔΝΤ με τον ελληνικό λαό. «Έπρεπε να κάνουμε πιο πολλά, για να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στην οικονομία», δήλωσε.

Πολύ καλή χαρακτήρισε την επίδοση της χώρας μας στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που μίλησε στο συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κλείσιμο
Όσον αφορά τον σχεδιασμό του Ελληνικού Δημοσίου για επιστροφή στις αγορές το 2019, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας ανέφερε ότι η πολιτική του ΟΔΔΗΧ εστιάζει σε τέσσερις άξονες: την παροχή διαφάνειας, τη μείωση του κόστους δανεισμού, τη διαμόρφωση μιας καμπύλης ομολόγων και τη διατήρηση του διαλόγου και της εμπιστοσύνης απέναντι στους επενδυτές και στους οργανισμούς αξιολόγησης. Όπως είπε, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου οι νέες προκλήσεις είναι η κάλυψη των ετήσιων ακαθάριστων αναγκών της Ελληνικής Δημοκρατίας και η διαχείρισή του χρέους.

Το μήνυμα Τσίπρα

Πρόσκληση προς τους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα, που «αποτελεί και πάλι έναν υποσχόμενο και πάνω από όλα ασφαλή επενδυτικό προορισμό», απηύθυνε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο 20ό Ετήσιο Φόρουμ του Capital Link ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα πέτυχε μια τεράστια δημοσιονομική εξισορρόπηση, εφαρμόζοντας παράλληλα μια σειρά φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εκσυγχρονίσει το φορολογικό σύστημα, έχουν δημιουργήσει ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον και έχουν κάνει πιο αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα τελευταία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου «διασφάλισαν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για πολλά χρόνια στο ορατό μέλλον», ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβαίνει το 2% και υπάρχουν «ένα πιο σταθερό και εκσυγχρονισμένο φορολογικό σύστημα, ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον και μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσίπρας στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «επίλυσε μια μακροχρόνια διαμάχη, έδειξε στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μια δύναμη που προωθεί τη συναίνεση και τη σταθερότητα, επιδιώκοντας πάντα νέους τρόπους συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης