Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Βασικό κριτήριο θα είναι η αξία του ακινήτου η οποία θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της κατοικίας κατά τον χρόνο που εκταμιεύτηκε το δάνειο

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Τον δρόμο για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που δίνει ο Νόμος Κατσέλη – Σταθάκη άνοιξε χθες μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

Η παράταση αφορά διάστημα δύο μηνών, ενώ την ίδια στιγμή έχει δοθεί εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης να επεξεργαστούν το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για το οποίο όμως θα πρέπει να διατυπώσουν τη γνώμη τους και οι τράπεζες, αφού από την επικείμενη απόφαση κρίνονται δεκάδες χιλιάδες τραπεζικά δάνεια.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει στη ρύθμιση και τους ελεύθερους επαγγελματίες τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες που δεν είχαν λάβει τραπεζικά δάνεια ως επιχειρηματίες, είχαν λάβει ωστόσο χρηματοδότηση από τις τράπεζες μέσω καταναλωτικών ή επισκευαστικών δανείων, βάζοντας ως εγγύηση την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη - ελεύθερου επαγγελματία.

Στο νέο πλαίσιο, βασικό κριτήριο θα είναι η αξία του ακινήτου η οποία θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της κατοικίας κατά τον χρόνο που εκταμιεύτηκε το δάνειο.

Η πρόβλεψη είναι το ακίνητο να αποτιμάται στην περιοχή των 250.000 ευρώ έναντι 180,.000 ευρώ που ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς, με κλιμάκωση για τα ζευγάρια και τα προστατευόμενα μέλη, καθώς για το κάθε παιδί θα υπολογίζονται 20.000 ευρώ επιπλέον.

Ωστόσο, οι πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών είναι αυτό να υποχωρήσει κάτω από τις 100.000 ευρώ. Η επιχειρηματολογία των τραπεζών προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση της έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι «κακοπληρωτές» συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την προστασία που παρέχει ο νόμος Κατσέλη.

Για αυτό το λόγο και δεν έχουν απορρίψει οριστικά την πρόταση να παραταθεί το νομικό πλαίσιο ως έχει, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα όρια θα μειωθούν ώστε να προστατεύονται μόνο οι αδύναμοι, όπως τουλάχιστον αυτοί κρίνονται από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Πιέσεις ασκούνται προκειμένου να μειωθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι αυτά που ισχύουν σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Συγκεκριμένα σήμερα το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή το οικογενειακό εισόδημα για ενήλικο θα πρέπει να είναι έως 13.906 ευρώ, για το ζευγάρι 23.659 ευρώ με προσαύξηση για το κάθε παιδί έως και το τρίτο 5.714 ευρώ.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα υπάρχουν πιθανότατα προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής, καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης