“Πλάτη” από ομογένεια και Κινέζους για να βγούμε ξανά στις αγορές

Και προσπάθεια να πουλήσουμε όποια  “ασημικά” μας  απέμειναν για να αποδείξουμε ότι …βάλαμε μυαλό

Μάχη σε τρία μέτωπα θα δώσει τις επόμενες εβδομάδες  η κυβέρνηση, για να δείξει πως  υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Ήδη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, όπου μεταξύ άλλων και συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, προέβλεψε επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές εντός του 2011.

Για να το επιτύχει, θα επιδιώξει να περάσει τις εξής δοκιμασίες:

    * Τεστ αξιοπιστίας: από σήμερα κλιμάκιο της Eurostat θα έχει στην Αθήνα νέες επαφές και διαβουλεύσεις για να πιστοποιήσει το ύψος του ελλείμματος του 2009. Ήδη από τον Απρίλιο είναι γνωστό ότι η Eurostat θα αναθεωρήσει προς τα πάνω το έλλειμμα και για το 2009, ίσως όμως και για άλλα έτη νωρίτερα (πιθανότατα 2006-2009).

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι έτσι θα κλείσει μια μακρά περίδοος αμφισβητήσεων, η οποία θα οδηγήσει σε ανακοίνωση τεράστιου μεν ελλείμματος, αλλά αυτό θα είναι οριστικό και θα αφορά την προηγούμενη κυβέρνηση. Έτσι επιδιώκει να επιδοθεί  «άσπιλη» πλέον στη μάχη των αγορών, έχοντας εγκαταστήσει μιαν ανεξάρτητη στατιστική αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με τη συμμετοχή στην ηγεσία της και της ίδιας της Eurostat. Φιλοδοξεί έτσι, ακόμα και αναθεωρώντας «όσο-όσο» τα ελλείμματα του παρελθόντος, να μην προκύψει ποτέ ξανά υποψία αλλοιώσεως των στοιχείων στο μέλλον, ούτε να ανακύψουν ποτέ ξανά κρυφά χρεή του χτες στο μέλλον.

    * Τεστ δανεισμού:  στις αρχές του 2011 το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δανειστεί με ομόλογα της διασποράς, προσελκύοντας λεφτά ομογενών από ΗΠΑ, Αυστραλία κλπ. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, επιχειρεί να δανειστεί φθηνά από την Κίνα. Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για παράταση 1-2 ετών του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων του Μνημονίου. Και αυτό επειδή, τόσο οι οίκοι αξιολόγησης, όσο και η ίδια η Τρόικα αντιλαμβάνονται πως, με τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα θα βρεθεί σε αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους της, αφού στη διετία 2014-2015 θα πρέπει να δανειστεί για να εξοφλήσει πάνω από 110 δισ. ευρώ (κάτι που δεν θα το κατάφερνε «ούτε στις καλές εποχές» προ ... Μνημονίου και Τρόικας). Αν επιτύχει όλα τα παραπάνω, η πίεση στο δημόσιο χρέος της χώρας μετριάζεται και τα spreads με τα οποία δανείζεται θα πρέπει να υποχωρήσει σε πιο λογικά επίπεδα, πιθανώς έως και τις 300 μονάδες μονάδες –σχεδόν 70% σε σχέση με επίπεδα του Σεπτεμβρίου.

    * Τεστ εμπιστοσύνης των επενδυτών: στο οικονομικό επιτελείο έχουν καταλάβει ότι διέξοδος από την κρίση χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει, Ανάπτυξη χωρίς ξένες επενδύσεις δεν γίνεται και ξένες επενδύσεις χωρίς αποκρατικοποιήσεις δεν έρχονται. Η αρχή θα γίνει σε λίγες μέρες (πιθανόν μέσα στην εβδομάδα) όπου θα προσληφθεί σύμβουλος αποκρατικοποίησης για την ΔΕΠΑ. Άμεσα ξεκινά το παζάρι και για παράταση της σύμβασης παραχώρησης του “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Στο σφυρί βγαίνουν σύντομα και οι νέες συχνότητες κινητής τηλεφωνίας, ενώ από εδώ και εξής θα προσλαμβάνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα και ένας τουλάχιστον σύμβουλος αποκρατικοποίησης για εταιρίες και οργανισμούς κρατικού ενδιαφέροντος. Στη μάχη ρίχνονται επίσης και ακίνητα-φιλέτα του δημοσίου, ενώ ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαφημίζει στις ΗΠΑ και το ενδιαφέρον των βελγικών ταχυδρομείων για τα ΕΛΤΑ.

Βάζοντας έτσι τους ξένους επενδυτές (Κινέζους, Άραβες, Βέλγους, Γάλλους, Γερμανούς και όσους άλλους προστρέξουν) που εδώ και μήνες δεν ήθελαν καν να ακούσουν τη λέξη «Ελλάδα», να διαγκωνίζονται για να πάρουν πρώτοι θέση με επενδύσεις στον ... ελληνικό "ήλιο", ευελπιστούν πως θα αφήσουν τους οίκους αξιολόγησης και τις αρνητικές εκθέσεις τους στο περιθώριο, μεταστρέφοντας ουσιαστικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές, ώστε να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να βγει να δανειστεί ξανά με όρους ευνοϊκότερους από ό,τι ως σήμερα.

Με το τρόπο αυτό όμως,  το οικονομικό επιτελείο θέλει  να στείλει και μήνυμα στο εσωτερικό  της χώρας, για να αρχίσει και  πάλι η οικονομία να κινείται και  να αποφύγει τα χειρότερα, δηλαδή επιδείνωση της ύφεσης, περισσότερα λουκέτα και ανεργία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr