“Τόσους μήνες κανείς δεν μπήκε φυλακή για φοροδιαφυγή!”

Πρότυπο το IRS με "Γκουαντάναμο" για φοροφυγάδες

Από τη Δευτέρα ξεκινούν τα "σεμινάρια" που θα παραδώσει το ΔΝΤ στο οικονομικό επιτελείο, για τους τρόπους και τους μηχανισμούς καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει λύση στο φαινόμενο.  

Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων από την Ουάσιγκτον που εγκαθίσταται και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που του προσφέρει το ΔΝΤ, μεταφέρει τα ….διδάγματα του αμερικανικού IRS.  

Θα εξετάσει την πρόοδο που σημείωσε η κυβέρνηση, μετά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάρτιο για αυτό το θέμα στη χώρα μας, οπότε και έθεσε τις βάσεις για το νέο φορολογικό πλαίσιο που καθιέρωσε το υπ. Οικονομικών και καθιστά απείρως ευκολότερη, σε σχέση με το παρελθόν, τη επιβολή ποινών φυλάκισης, ακόμα και για μία απόδειξη (άνω των 500 ευρώ)!

Οι τεχνοκράτες  έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση την δυσθυμία του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, για τον βραδύτητα με τον οποίο αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή από την κυβέρνηση.  

Στο Ταμείο πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι υψίστης σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας και υπογραμμίζουν πως το θέμα αφορά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία.  

Οι εμπειρογνώμονες  υποστηρίζουν ότι τα φορολογικά έσοδα  στην Ελλάδα βρίσκονται κατά 5,5% του  ΑΕΠ χαμηλότερα από τις άλλες  ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ουάσινγκτον μιλούν «για ασύλληπτα ποσά» και «έλλειψη πολιτικής βούλησης», καθώς από τον Μάιο που ξεκίνησε το πρόγραμμα σταθερότητας, δεν έχει ακόμη κανείς μπει στη φυλακή για οικονομικά εγκλήματα.

Οι εμπειρογνώμονες της Τεχνικής Βοήθειας του ΔΝΤ, στις διαπιστώσεις τους για την Ελλάδα που καταγράφονται στις απόρρητες εκθέσεις τους προς το Δ.Σ. του Ταμείου, επισημαίνουν ότι:

    * η φοροδιαφυγή βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο καθώς φτάνει το 30% σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ έναντι 12% σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
    * το 75% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνουν εξευτελιστικά ποσά ως έσοδα,
    * εντοπίστηκαν υψηλές φορολογικές οφειλές της τάξης του 14% του ΑΕΠ (συνολικά 33 δισ. ευρώ) έναντι 5%-10% σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.
    * εντοπίστηκαν φορολογικές υποθέσεις ύψους 30 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ) που εκκρεμούν στα δικαστήρια.
    * οι οφειλές στο δημόσιο υπολογίζονται στο 25%-30% του ΑΕΠ.

Ωστόσο τα στελέχη  του κλιμακίου αναμένεται να διαπιστώσουν με ικανοποίηση τα μέτρα επιτάχυνσης της απονομής φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς στην Ελλάδα η εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων φτάνει μέχρι τα 10 χρόνια

Με ενδιαφέρον θα ακούσουν όμως και στην κυβέρνηση  τα σχόλια των τεχνοκρατών για το επιτελικό σχέδιο αναδιοργάνωσης των εφοριών το οποίο πρωθεί άμεσα για ψήφιση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr