Όλα έτοιμα για την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου

Το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ με απόδοση περί το 3,5%-3,6%

Θέμα ωρών είναι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου. Η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή περιόρισε την πολιτική ρευστότητα των προηγούμενων ημερών και επιτρέπει πλέον στην κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό για την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές. Χείρα βοηθείας για την υλοποίηση του εγχειρήματος έδωσαν στην κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των τεχνοκρατών τους στην Αθήνα.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) φιλοδοξεί να επωφεληθεί από τη δίψα που έδειξαν πρόσφατα οι επενδυτές για κρατικούς τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας και να στρώσει το χαλί, ώστε να ακολουθήσει και δεύτερη έκδοση πριν από τον Μάιο, όπως ανέφερε χθες το «ΘΕΜΑ».

Επιπλέον, κεντρικός στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι το νέο 5ετές ομόλογο να προσελκύσει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές και λιγότερα κερδοσκοπικά funds, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η Ελλάδα θα επιδιώξει να αντλήσει στην παρούσα φάση 2 δισ. ευρώ. Μόνο εάν υπάρξει μεγάλος όγκος προσφορών, ο πήχης θα ανεβεί λίγο ψηλότερα (έως τα 2,5 δισ. ευρώ).

Όσον αφορά στην απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι είναι εφικτό να μην ξεπεράσει το 3,5%-3,6%, δεδομένου ότι το αντίστοιχο ομόλογο που βρίσκεται σήμερα υπό διαπραγμάτευση έχει περιορίσει εσχάτως την απόδοσή του στην περιοχή του 3% (την Παρασκευή έκλεισε στο 3,024%). Εξάλλου, αναλυτές θεωρούν πως διαμορφώνεται ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα, μετά το ζωηρό ενδιαφέρον που έδειξαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι επενδυτές για τα νέα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας.


Όπως επισήμανε χθες το «ΘΕΜΑ», ο νέος κρατικός τίτλος 5ετούς διάρκειας είναι, έτσι, βέβαιο ότι θα πετύχει σημαντικά χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα ομόλογα ίδιας διάρκειας:

- Το 5ετές ομόλογο επί κυβέρνησης Σαμαρά, που εκδόθηκε το 2014 και λήγει τον Απρίλιο, είχε απόδοση 4,95% και ετήσιο κουπόνι 4,75%.

- Το 5ετές ομόλογο επί κυβέρνησης Τσίπρα, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2017 και καλύφθηκε κατά 50% από «φρέσκο χρήμα» και κατά 50% από ανταλλαγή του ομολόγου Σαμαρά με τον καινούργιο τίτλο, είχε απόδοση 4,625% και ετήσιο κουπόνι 4,375%.


Ωστόσο, η σύγκριση των παλαιών εκδόσεων με την επικείμενη είναι άνιση, διότι:

1. Το 2014 και το 2017 η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε Μνημόνιο.

2. Τα παλιά ομόλογα είχαν εκδοθεί σε περιβάλλον υψηλότερων διεθνών επιτοκίων, σε σύγκριση με σήμερα. Ενδεικτικά, η Γερμανία δανείζεται σήμερα στη 10ετία με επιτόκιο 0,23%, ενώ τον Απρίλιο του 2014 δανειζόταν με 1,5%-1,6% και τον Ιούλιο του 2017 με 0,47%-0,60%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr