Κροατία: Στρατηγικός στόχος η υιοθέτηση του ευρώ

Κροατία: Στρατηγικός στόχος η υιοθέτηση του ευρώ

«Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί, τόσο το καλύτερο», δηλώνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας

Κροατία: Στρατηγικός στόχος η υιοθέτηση του ευρώ
«Η υιοθέτηση του ευρώ είναι ο στρατηγικός μας στόχος και όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί, τόσο το καλύτερο. Είναι πολύ πιο δύσκολο (σ.σ. για τη χώρα) να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δεκαπέντε χρόνια, κυρίως επειδή οι απαιτήσεις για το πρώτο βήμα, δηλαδή την ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM ΙΙ), είναι πολύ πιο απαιτητικές. Ωστόσο, θα επιμείνουμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα κριτήρια και πιστεύω ότι θα πετύχουμε, χάρη στην επίτευξη βελτιωμένων μακροοικονομικών δεικτών, στην υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και στην υποστήριξη των πολιτών», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας (ΗΝΒ), Μπόρις Βούισιτς (Boris Vujcic).

Αναφερόμενος στη στάση των πολιτών έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ο κ. Βούισιτς είπε -σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην ιστοσελίδα της ΗΝΒ- πως από τα ευρήματα της πρόσφατης (στο τέλος του 2018) έρευνας που διεξήγαγε η ΗΝΒ, προκύπτει ότι το 51% είναι υπέρ, το 37% κατά και το υπόλοιπο 12% είναι αναποφάσιστο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση -είπε ο διοικητής της ΗΝΒ- «είναι να εξηγηθούν οι επιπτώσεις του ευρώ στις τιμές (των αγαθών), οι ενδεχόμενες μεταβολές του βιοτικού επιπέδου και να διαλυθούν οι ευρέως διαδεδομένες ιστορίες, βάσει των οποίων οι τιμές σε χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ αυξήθηκαν σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, θα είναι ευκολότερο να εξηγηθούν οι θετικές οικονομικές επιπτώσεις της υιοθέτησης του ευρώ: Εξαφάνιση σημαντικού συναλλαγματικού κινδύνου, σύγκλιση των επιτοκίων πλησιέστερα προς εκείνα των βασικών χωρών της ζώνης του ευρώ, θετικός αντίκτυπος στο εξωτερικό εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις και την απασχόληση. Όλα αυτά με τη σειρά τους θα δώσουν ώθηση τόσο στην οικονομία όσο και στο βιοτικό επίπεδο».

Τόνισε δε ότι «στις προσπάθειες να υιοθετήσουμε το ευρώ, έχουμε την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Η στήριξη αυτή είναι το αποτέλεσμα των ευνοϊκών μακροοικονομικών δεικτών της Κροατίας, αλλά και της ανθεκτικότητας του τραπεζικού μας συστήματος».

«Όλα αυτά τα μακροοικονομικά επιτεύγματα επιβεβαιώνονται καλύτερα από το γεγονός ότι η Κροατία πληροί σήμερα τις προϋποθέσεις σε 11 από τους 14 δείκτες επιδόσεων που παρακολουθούνται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών (MIP), ενώ οι υπόλοιποι τρεις δείκτες δείχνουν επίσης θετικές τάσεις. Για λόγους σύγκρισης, πριν από πέντε χρόνια, η Κροατία δεν πληρούσε επτά από αυτά τα κριτήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον - σημείωσε ο κ. Βούισιτς - «το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, όπως αποδεικνύεται από δύο γεγονότα: Πρώτον, η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να ξοδέψει ένα λεπτό του ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και έπειτα. Δεύτερον, η κεφαλαιακή επάρκεια σε ολόκληρο το σύστημα παραμένει σε υψηλά επίπεδα 17%-18%, ακόμη και σε μια υποθετική περίπτωση πλήρους διαγραφής όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης