Κόκκινα δάνεια: Με πολλαπλούς «κόφτες» ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη

Κόκκινα δάνεια: Με πολλαπλούς «κόφτες» ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη

Διαβάστε τις προϋποθέσεις - Χαμός στο Ειρηνοδικείο από δανειολήπτες που τρέχουν να προλάβουν τον ισχύοντα νόμο

Κόκκινα δάνεια: Με πολλαπλούς «κόφτες» ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη
«Η ζωή θα δείξει» πόσοι και ποιοι τελικά θα ωφεληθούν ή όχι, λένε τραπεζικοί και κυβερνητικοί παράγοντες που συνδιαμόρφωσαν τον νέο νόμο που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, για το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με «κόκκινα δάνεια».

Μπροστά στο «άγνωστο» που ξημερώνει, περίπου 184.000 δανειολήπτες έσπευσαν μέχρι και πριν λίγες μέρες να ζητήσουν να ενταχθούν την προστασία του νόμου Κατσέλη που καταργείται μετά από εννιά χρόνια ζωής. Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας και αλλού παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός και γεννάται ζήτημα πλέον εάν οι ενδιαφερόμενοι θα προλάβουν να λάβουν αντίγραφο αίτησης με ημερομηνία έως 28 Φεβρουαρίου που λήγει ο νόμος, για να μπορούν να προστατευτούν. Αντίστοιχο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και στα τέλη Δεκεμβρίου αλλά τότε η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ήδη πως θα δώσει παράταση, κάτι που δεν το έχει πράξει ως τώρα.

Μέσα στην εβδομάδα - ενδεχομένως και εντός της ημέρας- η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο. Με βάση όσα διαρρέονται πάντως, το «μετά την κρίση» σύστημα προστασίας που φέρνει στη θέση του νόμου Κατσέλη, δεν θα προσφέρει «οριζόντια» προστασία, αλλά θα έχει πολλαπλούς «κόφτες»:

1. Θα καλύπτει μόνον χρέη που παρέμεναν απλήρωτα όσα χρόνια υπήρχε επισήμως το Μνημόνιο, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2018. Μια οφειλή δανείου όμως που ήταν να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο αλλά έμεινε απλήρωτη για 90 ημέρες μετά (Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο) και κατέστη ληξιπρόθεσμη την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν θα εντάσσεται σε σύστημα προστασίας από κατασχέσεις α΄κατοικίας.

2. Για τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (έως Δεκέμβριο του 2018) δεν θα μπορεί να ενταχθεί κανείς άγαμος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα εφόσον βγάζει πάνω από 993,3 ευρώ το μήνα (ή 1.159 ευρώ αν αμείβεται με 12 μηνιαίες καταβολές από το δημόσιο) καθώς τίθενται σαν όριο τα 13.906 ευρώ ετήσιο φορολογητέο εισόδημα. Για ζευγάρι το όριο φτάνει στα 23.659 ευρώ και αποκλείονται όσοι έχουν μισθό πάνω από 1.690 ευρώ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) ή 1.972 ευρώ αν αμείβονται από το δημόσιο. Για 3μελή οικογένεια το ανώτατο όριο είναι τα 2.100 ευρώ (ιδιωτικός τομέας) ή 2.447 ευρώ (δημόσιος τομέας) και για 4μελή 2.506 ευρώ για ιδιωτικό τομέα ή 2.923 ευρώ στο δημόσιο. Για οικογένειες με 3 ή όσα περισσότερα παιδιά επιπλέον, αποκλείονται αυτομάτως εάν ζουν με 2.915 ευρώ το μήνα, ή 3.400 ευρώ αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι. Στα εισοδήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αποδοχές που τυχόν έχει ο οφειλέτης που ζητά την ρύθμιση.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης