Θα «φάνε» φέτος 7 δισ. ευρώ από τα Ταμεία!

Περισσότερο από 1 δις. ευρώ τον χρόνο αυξάνεται η εισφοροδιαφυγή προς τα ασφαλιστικά ταμεία και φέτος θα φτάσει τα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ! Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο έδωσε σήμερα στο πλαίσιο του 25ου τακτικού συνεδρίου των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κ Γιώργος Κουτρουμάνης.

Μάλιστα, μέχρι το 2030 οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα από την εισφοροδιαφυγή, από την αδυναμί

Περισσότερο από 1 δις. ευρώ τον χρόνο αυξάνεται η εισφοροδιαφυγή προς τα ασφαλιστικά ταμεία και φέτος θα φτάσει τα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ! Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο έδωσε σήμερα στο πλαίσιο του 25ου τακτικού συνεδρίου των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κ Γιώργος Κουτρουμάνης.

Μάλιστα, μέχρι το 2030 οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα από την εισφοροδιαφυγή, από την αδυναμία ελέγχου των δαπανών υγείας, από την ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του και από τη μη αποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας θα είναι συνολικά περίπου 235 δισ. ευρώ!

Δηλαδή 18 φορές περισσότερα σε σχέση με τα 13 δισ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν κατά το ίδιο διάστημα κυρίως λόγω της μείωσης του εισοδήματος από συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους κατά 20% κατά μέσο όρο

Επιπλέον, το ασφαλιστικό μας σύστημα βιώνει μία πραγματική τραγωδία που θέτει εν αμφιβόλω την διασφάλιση παροχών για τις επόμενες γενιές καθώς :

- Η αναλογία συνταξιούχων - εργαζομένων επιδεινώνεται συνεχώς και αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του 2008 στο 1 προς 1,7 από 1 προς 2,33 που ήταν πριν από 15 χρόνια.

- Τα ελλείμματα των μεγάλων Ταμείων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ (Κλάδος Υγείας), ΤΑΠ- ΟΤΕ κ.λ.π. αναμένεται να διαμορφωθούν στο τέλος στο 2008 στα 4,6 δισ. ευρώ με αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο.

- Οι δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 2003 μέχρι το τέλος του 2008 εκτιμάται ότι θα έχουν αύξηση 150%.

- Το χρέος του Δημοσίου και των επιχειρήσεων προς το σύνολο των Ταμείων στο τέλος του 2008 εκτιμάται στα 16,7 δισ. ευρώ. 

- Από αυτά, τα 8,9 δισ. ευρώ περίπου είναι χρέη του Δημοσίου.

- Οι οφειλές των Ταμείων προς τρίτους (νοσοκομεία, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ κ.λ.π.) εκτιμώνται στα 14 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12 δισ.  ευρώ είναι χρέη του ΙΚΑ.

Και αντί να αντιμετωπιστούν κάποιες από τις παραπάνω 7 \πληγές\ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Κουτρουμάνης, με τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού δημιουργούνται άλλες τόσες που αφορούν σχεδόν στο σύνολο των ασφαλισμένων αφού επέρχεται:  

• Αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για 18 συνολικά μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων από το σύνολο σχεδόν των Ταμείων από 2 μέχρι και 10 χρόνια.

• Μείωση της σύνταξης από 1/1/2009 στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μέχρι 10% σε σχέση με αυτές που χορηγούνται σήμερα (κύριας και επικουρικής).

• Μείωση της επικουρικής σύνταξης μέχρι και 70%, από 1/1/2013 και σταδιακά μέχρι το 2020.

• Μείωση του εισοδήματος συνολικά από συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, που κλιμακώνεται στις περιπτώσεις πρόωρης σύνταξης από 13% μέχρι 43% περίπου και για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με τα κανονικά όρια από 3% μέχρι 37% περίπου.

• Έμμεση αύξηση του χρόνου εργασίας για συνταξιοδότηση, πέρα από εκείνη που ρητά προβλέπεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, μέχρι 12 χρόνια προκειμένου να λάβει ο εργαζόμενος το ποσό της σύνταξης που θα έπαιρνε με το μέχρι σήμερα καθεστώς.

• Ανατροπή ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αφού ακόμη και εκείνοι που μετρούσαν μήνες για να πάρουν τη σύνταξη θα υποστούν τις συνέπειες των αλλαγών.

• Τα λειτουργικά προβλήματα των Ταμείων θα είναι μεγαλύτερα από την επομένη των ενοποιήσεων. Αναμένονται μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και των άλλων παροχών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr