Σαββάκης (ΣΒΕ): Να τεθούν νέες εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες ως το 2025

Σαββάκης (ΣΒΕ): Να τεθούν νέες εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες ως το 2025

Η πρώτη εθνική προτεραιότητα αφορά την υλοποίηση κάθε είδους επενδύσεων τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης

Σαββάκης (ΣΒΕ): Να τεθούν νέες εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες ως το 2025
Να τεθούν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου οι νέες εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες για την περίοδο ως το 2025, ξεκινώντας από τις τέσσερις κυριότερες, πρότεινε απόψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, κατά την ομιλία του στο δείπνο εργασίας με κεντρικό ομιλητή τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Η πρώτη εθνική προτεραιότητα σχετίζεται με την ανάγκη, όπως είπε, για την υλοποίηση κάθε είδους επενδύσεων, η οποία πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα και με ξεκάθαρους όρους. "Οι υποψήφιοι επενδυτές, και ειδικά όσοι ξένοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, δεν θα μας περιμένουν να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για πολύ. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν σ’ ένα minimum προϋποθέσεων διευκόλυνσης της διαδικασίας υλοποίησης επενδύσεων. Θα είναι το λιγότερο που θα προσφέρουμε στην ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία από τα μνημόνια" υπογράμμισε. Δεύτερον, πρόσθεσε, ο σχεδιασμός του νέου παραγωγικού μοντέλου κοντεύει να ευτελισθεί ως έννοια στον δημόσιο διάλογο. "Η κοινή λογική θα πρέπει να μας οδηγήσει στο σχεδιασμό του από τους παράγοντες της ιδιωτικής οικονομίας και όχι από το κράτος. Παραγωγικό μοντέλο σχεδιασμένο από το κράτος, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει" υποστήριξε.

Τρίτη εθνική προτεραιότητα προτείνεται να είναι το νοικοκύρεμα του κράτους, το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα και οξυδέρκεια. "Πλήθος στελεχών της δημόσιας διοίκησης είναι αξιότατα, έχουν διοικητικές ικανότητες, αλλά, σπαταλώνται αναίτια και "χάνοντται" ως εθνικό αναπτυξιακό δυναμικό, εξαιτίας ακριβώς της απίθανης γραφειοκρατίας που κυριαρχεί στο ελληνικό δημόσιο" τόνισε.

Τέταρτον, ειδικά για τη γραφειοκρατία που αφορά στην επιχειρηματικότητα, το πολιτικό σύστημα πρέπει - όπως είπε - επιτέλους να καταλάβει ότι μόνον με απλοποίηση και κωδικοποίηση θα διευκολυνθεί το επιχειρείν. "Σε μια χρονική περίοδο που μιλάμε για ψηφιοποίηση των πάντων, κι ενώ θα έπρεπε να συζητάμε τι θα κάνει η Ελλάδα με την πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ταλαιπωρούμαστε με την αργή απονομή δικαιοσύνης και με τις αντιφατικές διατάξεις πλήθους, πολλές φορές πεπαλαιωμένων, νομοθετικών ρυθμίσεων" σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ υποστήριξε ακόμη ότι η υστέρηση της Ελλάδας στο μεγάλο ζήτημα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα την καταστήσουν ένα σύγχρονο κράτος, είναι αυταπόδεικτη. "Και μόνο το γεγονός ότι η χώρα μας θα έπρεπε να είχε εξέλθει των μνημονίων πολύ ενωρίτερα, και σήμερα να βρισκόμασταν σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, είναι το μοναδικό και αδιαμφισβήτητο επιχείρημα. Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, το μεγάλο ζήτημα σήμερα είναι η χάραξη ρεαλιστικής και συμφωνημένης πορείας για την ανάταξη της οικονομίας, τα επόμενα χρόνια" εξήγησε, αναφερόμενος στις νέες εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν.

Δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, επικαλούμενος τη μεταποίηση που επενδύει γιατί πιστεύει στη χώρα και τις προοπτικές της και στη βιομηχανία που επιμένει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. "Εκπροσωπούμε τη μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση που έχει έδρα την περιφέρεια, η οποία καθημερινά προσπαθεί να διεθνοποιηθεί σ’ ένα δύσκολο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Το μεγάλο πλήθος αυτών των επιχειρήσεων έβαλε "πλάτη" στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, και κράτησε την Ελλάδα όρθια. Τώρα, που οι προοπτικές της οικονομίας είναι καλύτερες από το παρελθόν, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα κάνουν ξανά το καθήκον τους" είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης