Α' κατοικία: Ύστατη προσπάθεια σύγκλισης κυβέρνησης - δανειστών μέχρι τη Δευτέρα

Α' κατοικία: Ύστατη προσπάθεια σύγκλισης κυβέρνησης - δανειστών μέχρι τη Δευτέρα

Έκανε πίσω η κυβέρνηση, μετά την απειλή της ότι θα κατέθετε μονομερώς την Παρασκευή το νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή - Μπαράζ τηλεδιασκέψεων το Σαββατοκύριακο για την «διάσωση» των δανειοληπτών - «Κλειδί» η γνωμοδότηση της ΕΚΤ

Α' κατοικία: Ύστατη προσπάθεια σύγκλισης κυβέρνησης - δανειστών μέχρι τη Δευτέρα
Σβήνουν και ξαναγράφουν από την αρχή κυβέρνηση και δανειστές το περιβόητο σχέδιο προστασίας της κατοικίας των δανειοληπτών, προκειμένου να το καταθέσει στο EuroWorking Group την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Σε απανωτές τηλεδιασκέψεις κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «χτίζεται» το τελικό (;) κείμενο συμφωνίας, το οποίο πρέπει να εγκρίνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αποκτούν πλέον μία «άγρια ομορφιά». Από χθες καταγράφεται μια τακτική υποχώρηση της κυβέρνησης, μετά την απειλή της πως θα κατέθετε την Παρασκευή μονομερώς το νομοσχέδιο για προστασία της α΄κατοικίας στη Βουλή.

Η ενόχληση των ευρωπαϊκών θεσμών καταγράφηκε στην 7ωρη τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους κ.κ., Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Λιάκο τα ξημερώματα της Παρασκευής. Τόσες ώρες διαπραγμάτευσης για ένα μόνο θέμα -και χωρίς καν να βγει λευκός καπνός- ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο ακόμα και την εποχή των Μνημονίων στα υπόγεια του Χίλτον, πόσο μάλλον στις εποχές που το Μνημόνιο έχει τυπικά τελειώσει.

Ωστόσο, η απειλή έδειξε και ότι η ιδέα αυτή «γαργαλάει» το Μέγαρο Μαξίμου τόσο, όσο ίσως και η ιδέα των εκλογών -στην οποία «και αντιστέκεται», όπως λέει ο πρωθυπουργός.

Δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κινήσεις της κυβέρνησης είναι ίσως το μείζον πρόβλημα για να βρεθεί λύση υπέρ των δανειοληπτών, μεγαλύτερο ακόμα και πέρα από τις επιμέρους διαφωνίες για τους αριθμούς, τα όρια και τους «κόφτες» προστασίας που απαιτούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Άποψη των θεσμών είναι πως, όποια κριτήρια και αν συμφωνηθεί να προβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, τελικώς θα καταστρατηγηθούν και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αποδειχθεί αναξιόπιστη. Θεωρούν πως θα ανοίξουν «τρύπες» στο σύστημα (όπως π.χ. συμβαίνει και για το προνοιακό επίδομα στέγασης, που αποκλείει άπορους και άκληρους δικαιούχους, ενώ επιδοτεί φορολογούμενους με περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που από το νόμο απαγορεύεται να λάβουν το επίδομα), είτε γιατί τα στοιχεία που «βλέπουν» αυτού του είδους οι πλατφόρμες είναι ανακριβή και λάθος, είτε γιατί με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εντάξει «από το παράθυρο» όσους περισσότερους οφειλέτες γίνεται.

Επόμενος στόχος ως την Πρωταπριλιά

Αν τελικώς το νομοσχέδιο κατατεθεί την Τρίτη, η κυβέρνηση θέλει να προλάβει να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί πριν την Πρωταπριλιά ή, το αργότερο, ως το Eurogroup της 5ης Απριλίου. «Κλειδί» των εξελίξεων θεωρεί την γνωμοδότηση της ΕΚΤ. Χωρίς αυτήν, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορεί να ανάψει πράσινο φως στο σχέδιο για την α’ κατοικία από το Eurogroup. Ειδάλλως, δεν διαφαίνεται να έρθει και η δόση του ενός δισ. ευρώ.

Ωστόσο, την προηγούμενη φορά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάστηκε πέντε ημέρες για να απαντήσει στο σχέδιο. Ακόμα χειρότερα, ανησυχεί η σύγκριση με την περίπτωση της Κύπρου, όπου το αντίστοιχο πρόγραμμα προστασίας ΕΣΤΙΑ κατατέθηκε μεν «μονομερώς» από την κυβέρνηση, αλλά αφού πρώτα είχαν περάσει ήδη δύο χρόνια μετά το δικό της Μνημόνιο. Και παρότι η Κύπρος βγήκε ταχύτερα από την Ελλάδα, το σχέδιο «πάγωσε» για μισό χρόνο μέχρι να το εγκρίνει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πιο σημαντικό; Στην Κύπρο ο κρίσιμος δείκτης για τα «κόκκινα δάνεια» ήταν 20% και όχι 42%, όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης