Reuters: Ο Ερντογάν θα οδηγηθεί σε λάθος κινήσεις στην οικονομία μετά την ήττα στις εκλογές

Σύμφωνα με το Reuters, το κακό για τον Ερντογάν αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές θα έχει άσχημες επιπτώσεις στην οικονομία – Αναμένεται ότι θα στραφεί σε βραχυπρόθεσμα μέτρα αντί για αναγκαίες αλλαγές

Αμφιβολίες για την επόμενη μέρα στην Τουρκία εκφράζει το Reuters, που εκτιμά ότι μετά το «στραβοπάτημα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος θα καταφύγει σε λάθος κινήσεις στην οικονομία.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμά ότι μετά το αποτέλεσμα, ο Ερντογάν θα κληθεί άμεσα να λάβει οικονομικά μέτρα, που όμως πιθανότατα θα είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Με βάση και το πρόσφατο παρελθόν, το Reuters εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιλέξει να καταφύγει σε βραχυπρόθεσμα, κοντόφθαλμα μέτρα τόνωσης, παρά σε αναγκαίες αλλαγές, που θα μπορούσαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βγάλουν την τουρκική οικονομία από την ύφεση, στην οποία έχει βυθιστεί.

Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και εκτιμάται ότι δεν επέστρεψε σε ανάπτυξη ούτε το πρώτο του 2019. Ο πληθωρισμός παραμένει στο 20%, ένα επίπεδο πολύ υψηλό αν και έχει μειωθεί 5 μονάδες σε σχέση με το περσινό ρεκόρ. Την ίδια ώρα, τα νοικοκυριά παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν «καεί» διπλά από την υποτίμηση της λίρας, καθώς τα δάνειά τους είναι κυρίως σε δολάριο, αλλά και από την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, στην οποία προέβη η κεντρική τράπεζα.

Ο Ερντογάν ζητά μείωση επιτοκίων

Η μείωση των επιτοκίων που ζητά ο Ερντογάν αναμένεται ότι θα εντείνει την πίεση στην κεντρική τράπεζα το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, ο φόβος για να εκτιναχθεί ανεξέλεγκτα ο πληθωρισμός παραμένει, όπως και η διόγκωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές θέλουν δημοσιονομική πειθαρχία, ανεξαρτησία στην κεντρική τράπεζα να κάνει τη δουλειά της και κίνητρα για επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Reuters αντί η τουρκική κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή τον λόγο για τον οποίο η λίρα υφίσταται πιέσεις, εφαρμόζει μέτρα που περιορίζουν τη φυγή κεφαλαίων ή το short selling των κερδοσκόπων μόνο για λίγο. Δηλαδή, τα μέτρα περιορίζονται σε ήπια capital controls. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ανακόψει την πτώση της λίρας, παρά μόνο για λίγες ημέρες.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι η κεντρική τράπεζα είναι με δεμένα χέρια. Σύμφωνα με την Moody's ήδη έχει εξαντληθεί σημαντικό ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων, προκειμένου να στηριχθεί η λίρα, γεγονός που είναι αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative). Και τούτο γιατί εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια στις κινήσεις της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr