Στην Αττική η πρώτη κεντρική Εισπρακτική Υπηρεσία του Δημοσίου

Νέα Κέντρα Είσπραξης ιδρύει η ΑΑΔΕ - Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο» και πώς θα εισπράττονται τα χρήματα

Νέου τύπου «κυνήγι» οφειλετών ξεκινάει το 2019 από την εφορία. Με απόφαση Πιτσιλή ιδρύεται και θα λειτουργήσει τον Νοέμβριο, το πρώτο μεγάλο Εισπρακτικό Κέντρο Οφειλών, που θα αναλάβει το έργο της είσπραξης πανελλαδικά, για όλους όσους χρωστούν σε ΔΟΥ της Αττικής.

Στην χώρα μας λειτουργεί ως τώρα μόνον μία ειδική αποκεντρωμένη Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ) που συστάθηκε το 2011 με μοναδικό σκοπό να αναλάβει την είσπραξη των χρεών από τους μεγαλοφειλέτες πανελλαδικά, δηλαδή όλους όσους έχουν σημαντικά υψηλές οφειλές στην εφορία, από 300.000 ευρώ τουλάχιστον (ή έως και κάποια δισεκατομμύρια) ο καθένας τους. Για όλους τους υπόλοιπους, με χρέη από μόλις 1 ευρώ ή έως και 300.000 ευρώ το πολύ, η αρμοδιότητα της είσπραξης ήταν διάσπαρτη στα Δικαστικά Τμήματα των κατά τόπους εφοριών σε όλης χώρας. Αντίστοιχα, έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν και δύο ελεγκτικά Κέντρα, για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις (ΚΕΚΕΠ) και τους Φορολογουμένους Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).


Από φέτος όμως το καθεστώς αυτό αλλάζει. Η επιδίωξη της είσπραξης θα γίνεται κεντρικά σε επίπεδο Περιφέρειας αντί νομού ή πόλης, όπως ως τώρα γινόταν από τα δικαστικά Τμήματα των «ΔΟΥ της γειτονιάς». Η αρχή θα γίνει με την λειτουργία από τον Νοέμβριο μιας μεγάλης Μονάδας Είσπραξης στην Αττική, η οποία θα αναλάβει τα χρέη των μικροοφειλετών που δεν υπάγονται (λόγω χαμηλού ύψους οφειλής) στην Ε.Μ.ΕΙΣ, αλλά στις κατά τόπους ΔΟΥ. Αμέσως μετά, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, σειρά παίρνει και η Θεσσαλονίκη, η οποία θα αποκτήσει επίσης το δικό της Κέντρο Είσπραξης Οφειλών.



Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο»



Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητού της ΑΑΔΕ, στόχος της νέας Μονάδας Είσπραξης είναι:



(α) Η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, προκειμένου για χρέη σε ΔΟΥ της Περιφέρειας Αττικής



(β) Η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών αυτών θα γίνεται, οπουδήποτε στην επικράτεια, με τη λήψη στοχευμένων μέτρων για οφειλές που καθορίζονται, αρμοδίως, με συγκεκριμένα κριτήρια.



(γ) Η διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης.



Ποιους ψάχνουν και πώς εισπράττουν



Το «κυνήγι» των μικροφειλετών από τα νέα Εισπρακτικά Κέντρα εμφανίζεται να έχει πλεονεκτήματα, με τα εξής χαρακτηριστικά:



- Καταγράφονται ενιαία και εντοπίζονται ευκολότερα πλέον, ανά γεωγραφική περιοχή, οι οφειλέτες και τα περιουσιακά στοιχεία ή οι πηγές εισοδημάτων τους, ακόμα και αν πχ αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.



- Παρακολουθείται αυτόματα και κεντρικά η δημιουργία και εξέλιξη νέων οφειλών, που αν ξεπεράσουν τα 500 ευρώ ενεργοποιούν τα μέτρα είσπραξης.



- Δημιουργούνται υποδομές (ηλεκτρονικές κλπ) για άμεση αναζήτηση και επιδίωξη της είσπραξης, αντί να απαιτείται συνεχής συντονισμός διάσπαρτων υπηρεσιών.

- Επιδιώκεται εξοικονόμηση δαπανών και χρόνου (πχ για επικοινωνίες ή μετακινήσεις) από την λειτουργία μίας μεγάλης μονάδας είσπραξης, αντί πολλών και κατακερματισμένων σε ολόκληρη την χώρα.



Παράπλευρο όφελος όμως -και για τους ίδιους τους εφοριακούς ακόμα- θεωρείται ότι πλέον η λήψη αναγκαστικών μέτρων θα γίνεται πιο αντικειμενικά και αυτοματοποιημένα, χωρίς να καλλιεργούνται τοπικοί δεσμοί ή επιλεκτικές σχέσεις όπως στις «ΔΟΥ της γειτονιάς». Οι έφοροι και οι υπάλληλοι των δικαστικών Τμημάτων ΔΟΥ παύουν να θεωρούνται «φοροεισπράκτορες» και θα σταματήσουν έτσι να δέχονται επισκέψεις και …εφόδους απελπισμένων πολιτών, που θέλουν να τους παρακαλέσουν -ή και να τους απειλήσουν όπως συχνά συμβαίνει- για να σταματήσουν μέτρα κατάσχεσης που λαμβάνει το δημόσιο σε βάρος των οφειλετών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr