120 δόσεις: Συνεχίζεται η συζήτηση με τους δανειστές για τη ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία

Οι 120 δόσεις αφορούν σε οφειλές μέχρι 31.12.2019 – Τι θα συμβεί με τις τρέχουσες οφειλές - Δεν προβλέπονται εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια

Σε οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν έως τις 31.12.2018 αφορά η προωθούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων. Για την ένταξη στη ρύθμθιση δεν προβλέπονται εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, θα γίνεται κούρεμα βασικής οφειλής μέσω επανυπολογισμού με βάση τη χαμηλότερη εισφορά του ν. 4387/2016 για τα έτη 2002 έως 2016, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα οφειλή, με μείωση της τάξης του 65% μεσοσταθμικά, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις.

Ο οφειλέτης καλείται να είναι συνεπής στις τρέχουσες εισφορές του προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ανέφερε στη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών εξήγησε ότι μετά την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος - εάν δεν έχει τη δυνατότητα πληρωμής - να ρυθμίσει τις τρέχουσες εισφορές του 2019 με βάση την πάγια ρύθμιση.

Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής, το μοναδικό εργαλείο μέσω του οποίου ρυθμίζονται συνολικά τα χρέη είναι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, ενώ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία, σημείωσε ότι η συζήτηση με τους θεσμούς συνεχίζεται.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για χρέη προς την εφορία

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις για να επεκταθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων και στα χρέη προς την εφορία συνεχίζονται με τους θεσμούς.

Ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής το μοναδικό εργαλείο μέσω του οποίου ρυθμίζονται συνολικά τα χρέη είναι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός.

Παράλληλα, ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την α' κατοικία και παρέθεσε τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας για τα επιλέξιμα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 30.000.

Συγκεκριμένα:

* Το υπόλοιπο του δανείου, με υποθήκη στην α' κατοικία, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ανά τράπεζα.

* Η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 175.000 ευρώ.

* Οι καταθέσεις σε προσωπικό λογαριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.

* Η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη της διοίκησης, έθεσαν υπόψη του ειδικού γραμματέα μία σειρά από ζητήματα, όπως η μείωση των συντάξιμων αποδοχών μετά τον επανυπολογισμό των εισφορών, οι όροι υπό τους οποίους θα γίνεται η μετάπτωση από τις τρέχουσες ρυθμίσεις στη νέα ρύθμιση, η πρόβλεψη για απώλεια της ρύθμισης αν δεν πληρωθούν δύο δόσεις ή δεν έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες οφειλές, η ανάγκη συνολικής ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και επέκτασης των δόσεων που προβλέπουν οι πάγιες ρυθμίσεις, ενώ ζητήθηκε ενημέρωση για το ύψος των οφειλών και των οφειλών ανά επαγγελματική κατηγορία.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τα μέλη της διοικητικής επιτροπής, Νίκος Κογιουμτσής (Β' αντιπρόεδρος), Δημήτρης Γαβαλάκης (γενικός γραμματέας), Παναγιώτης Παντελής (οικονομικός επόπτης), Γιώργος Καββαθάς (υπεύθυνος Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων και Σχέσεων με Κοινωνικούς Φορείς, και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ) και Γιώργος Ζηκόπουλος (υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων), τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρης Βαρδακώστας (και πρόεδρος της αστικής εταιρίας ΕΡΜΗΣ ΕΕΑ), Κλήμης Δημαρχιάδης και Θεόδωρος Μάλλιος, και ο Σύρος Κοσκοβόλης, υπεύθυνος Μονάδας Σχεδιασμού και Υλοποίησης Προγραμμάτων ΕΕΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr