Νέα σφοδρή επίθεση σε μετοχές και ομόλογα

Πτώση 2,79% στο ΧΑ - Πάνω από τις 810 μονάδες το spread

Ακόμη και με το δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου «παίζουν» τα ξένα κεφάλαια, καθώς, έπειτα από μια μονότονη πτωτική συνεδρίαση, μια ώρα πριν το κλείσιμο φόρτσαραν με ρευστοποιήσεις δίχως αύριο, χωρίς να χάσει όμως ο Γενικός Δείκτης τις 1.500 μονάδες.

Μετά από έντονη φημολογία για αναδιάρθρωση (από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Rubini και την Daily Telegraph), τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα βρέθηκαν υπό πίεση και στις 5 το απόγευμα ήταν στις 813 μονάδες. Η νέα άνοδος του spread προκάλεσε, αρχικά, νευρικότητα στην Αθήνα και αργότερα η πτώση έγινε μόνιμη και μονότονη, ενώ η πτώση των τραπεζικών μετοχών δείχνει ότι, αν επίκειται όντως αναδιάρθρωση, τότε οι πιέσεις είναι εν μέρει δικαιολογημένες.

Oι ξένοι επενδυτές ή καλύτερα οι δανειστές μας και οι απανταχού εκπρόσωποί τους επαναλάμβαναν συνεχώς την λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους μ’ ένα «κούρεμα» (Haircut ) της τάξης του 30%. Αυτή, όμως, η προοπτική είναι καταστροφική για τις ελληνικές τράπεζες διότι θα τις οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες ιδίων κεφαλαίων.
Και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η πρόσφατη πίεση στις ελληνικές τράπεζες και η πτώση στο χρηματιστήριο προέρχεται από αυτήν δυσμενή προοπτική. Το «κούρεμα» , σημαίνει πρακτικά ότι, τα 50 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ -σύμφωνα με την Credit Suisse- θα άξιζαν 35 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα ομολόγα του ελληνικού δημοσίου 53 δισ. ευρώ που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες θα άξιζαν 37,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 15,9 δισ. απώλειες, ήτοι πλήρης καταστροφή.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες θα σημείωναν σημαντικές ζημίες, έτσι θα προχωρούσαν σε μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους για να πραγματοποιήσουν στη συνέχεια τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1504,23 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,79%, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση έφτασε και το 2,95% (1.501 μονάδες). Ας σημειωθεί ότι από την περασμένη Δευτέρα η εβδομαδίαια πτώση έφθασε το 6,33%. Στα 7,51 ευρώ έκλεισε η Εθνική με πτώση 4,57% και 5,4 εκατ. τεμάχια, σχεδόν δηλαδή το 1/3 του συνολικού τζίρου. Πτώση 5,17% για την Eurobank και 6,86% για τη Βιοχάλκο. Πάνω από 4% οι απώλειες σε MIG και Marfin Popular. Ρευστοποιήσεις 3,36% για την Alpha Bank Πτώση πάνω από 5% σε Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τράπεζα Πειραιώς. Ρευστοποιήσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 6,99%. Από τον εικοσάρη η μοναδική μετοχή η οποία ήταν θετική σ' όλη τη συνεδρίαση, ήταν αυτή της Coca-Cola με κέρδη 1,02%. Στα 123 εκατ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία των συναλλαγών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr