Οι «γκουρού» βλέπουν ψηλότερα τα επιτόκια
Οι πιο ισχυροί κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη φαίνεται πως πλέον συμφωνούν σε μία διαπίστωση: η εποχή των διαδοχικών μειώσεων των επιτοκίων παρήλθε! Και όχι μόνο. Διότι οι ειδικοί, εκείνοι δηλαδή που αναλαμβάνουν κάθε φορά να... ερμηνεύσουν τα «σημάδια» και τους «χρησμούς» των δηλώσεων των κεντρικών τραπεζιτών, μας προετοιμάζουν τώρα πια για την έναρξη μιας περιόδου αύξησης των επιτοκίων!<
Οι πιο ισχυροί κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη φαίνεται πως πλέον συμφωνούν σε μία διαπίστωση: η εποχή των διαδοχικών μειώσεων των επιτοκίων παρήλθε! Και όχι μόνο. Διότι οι ειδικοί, εκείνοι δηλαδή που αναλαμβάνουν κάθε φορά να... ερμηνεύσουν τα «σημάδια» και τους «χρησμούς» των δηλώσεων των κεντρικών τραπεζιτών, μας προετοιμάζουν τώρα πια για την έναρξη μιας περιόδου αύξησης των επιτοκίων!
Οσοι διαβάζουν τα «σημάδια» το έλεγαν αυτό ήδη από τις αρχές της εβδομάδας. Οταν άκουσαν τον πρόεδρο της αμερικανικής Federal Reserve Μπεν Μπερνάνκε να αναφέρεται στους «πληθωριστικούς κινδύνους» που έρχονται. Ή όταν είδαν τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοE) Μέρβιν Κινγκ να δημοσιοποιεί την έκθεση της ΒοE για την πορεία της αγγλικής οικονομίας, έκθεση στην οποία αποτυπώνεται ο χειρότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Γηραιάς Αλβιόνας εδώ και μία δεκαετία!
Η στάση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν έχει αλλάξει εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Ο μεσιέ Τρισέ αρνείται να περικόψει τα επιτόκια της ευρωζώνης και σε κάθε ευκαιρία αναφέρεται στις απειλές του πληθωρισμού. Τώρα όμως έρχονται και οι λοιποί ομόλογοί του να συνταχθούν (;) με τις δικές του απόψεις.
Κι αν θεωρήσουμε πως οι πρώτοι που «οσμίζονται» την αλλαγή πλεύσης στην εκάστοτε ασκούμενη πολιτική είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες, τότε η δήλωση του αναπληρωτή αντιπροέδρου της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ είναι ενδεικτική: «Οι κεντρικές τράπεζες κάνουν τώρα ένα διάλειμμα στη μείωση των επιτοκίων τους. Ενα διάλειμμα που εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη τάση και επιλογή».
Οι εμπορικές τράπεζες, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν διαλείμματα στην τιμολογιακή πολιτική τους. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διατηρήσει επί 11 μήνες αμετάβλητο το ύψος του βασικού επιτοκίου του ευρώ, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει ήδη σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους αυξάνοντας τα επιτόκια μέχρι μία τουλάχιστον μονάδα.
Εξάλλου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήμος: «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι σε μερικές αγορές οι εντάσεις εκτονώνονται, όμως πιθανότατα οι πιέσεις θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα ακόμη», ενώ πρόσθεσε ότι «οι συνέπειες της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα γίνουν αισθητές στην πλήρη έκτασή τους μέσα στους επόμενους μήνες». Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας έχει εστιάσει στην επίτευξη σταθερότητας στις τιμές και ότι έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές στις αγορές χρήματος με σκοπό «να μετριαστεί η διάχυση των συνεπειών (της πιστωτικής κρίσης) στην οικονομία».
Από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις, γύρω στο φθινόπωρο, των κεντρικών τραπεζιτών για τα επιτόκια. Προς το παρόν, όπως δήλωσε και ο κ. Τρισέ, δεν υπάρχει δυνατότητα εφησυχασμού, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα στη ζώνη των 15 κρατών-μελών που μοιράζονται το ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr