120 δόσεις: Πέντε «αγκάθια» στη ρύθμιση - Χαμένες χιλιάδες επιχειρήσεις

Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους πολύτεκνους στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις - Για  το 54% των οφειλετών, δεν προκύπτουν ούτε 18 δόσεις, λόγω ελάχιστης υποχρέωσης καταβολής 30 ευρώ το μήνα - Αλλαγές πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ζητά η αγορά

Αύξηση των 18 δόσεων (σε τουλάχιστον 36) για τις επιχειρήσεις ή και άλλες διορθώσεις διατάξεων, ζητούν παραγωγικοί φορείς της χώρας, μετά την αποκάλυψη του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Οι σχετικές διατάξεις δίνουν ανάσα λίγων μηνών μόνον (έως τα μέσα ή τα τέλη του 2019) για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν εργασία σε εκατομμύρια εργαζόμενους, αλλά κρύβουν αδικίες σε βάρος χιλιάδων πολύτεκνων νοικοκυριών που βιώνουν πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης και της υπερχρέωσης.

Στα «ψιλά γράμματα» της ρύθμισης των 120 δόσεων, εντοπίζονται προβλήματα που ζητούν λύση, για να μην χαθούν τα οφέλη της ρύθμισης χρεών για την αγορά, την απασχόληση αλλά και το ίδιο το δημόσιο. Ποια είναι αυτά;

1. Καμία πρόνοια για τους πολύτεκνους: για ίδια οφειλή και ίδιο εισόδημα, οικογένεια με 3 παιδιά πρέπει να μπορεί να πληρώνει ίδιες δόσεις με οικογένεια που έχει 4 ή 5 ή 10 παιδιά.

2. Για να ζητήσουν την ένταξή τους στη νέα ρύθμιση, οι οφειλέτες πρέπει να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις και 2,2 δισ. ευρώ "φρέσκα" ληξιπρόθεσμα χρέη που άφησαν απλήρωτα μετά την 1/1/2019

3.  Ακόμα και για ανέργους, για οφειλές κάτω των 3.600 ευρώ (τόσα χρωστούν 9 στους 10 ή 3,5 από τα 4 εκατομμύρια οφειλέτες) ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι αδύνατον να φτάσει τις 120. Για χρέη έως 500 ευρώ που χρωστούν το 54% των οφειλετών, δεν προκύπτουν ούτε 18 δόσεις, λόγω ελάχιστης υποχρέωσης καταβολής 30 ευρώ το μήνα.

4. Νεόπτωχοι πρώην μικρομεσαίοι με μεγάλες οφειλές, καλούνται  να καταβάλουν μικρό αριθμό δόσεων ή υψηλό ποσό δόσεως. Με βάση παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών: Εργαζόμενος που είχε εισόδημα 30.000 ευρώ το 2017 αλλά έμεινε άνεργος και δεν μπόρεσε φόρο εισοδήματος 6.000 ευρώ το 2018. Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0%. Για τα επόμενα επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ. Για τα επόμενα επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ. Για τα επόμενα επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 8% = 400 ευρώ. Για τα τελευταία επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 10% = 500 ευρώ. Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 ευρώ ή 116,67 ευρώ μηνιαίως. Τελικά ο άνεργος καλείται να πληρώνει 51 δόσεις των 117,65 ευρώ. Και βαρύνεται επιπλέον με 5% τόκο ετησίως

5. Μόλις 18 δόσεις για επιχειρήσεις: Επιχείρηση που αντιμετωπίζει δυσκολίες χρωστά από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ 40.000, δικαιούται  μόλις  18 δόσεις και θα πρέπει να πληρώνει 2.222 ευρώ το μήνα. Αν μάλιστα η ίδια εταιρία χρωστούσε το ίδιο ποσόν σε ΦΠΑ, μπορούσε και σήμερα να ζητήσει  από την ΔΟΥ 24 αντί 12 δόσεις, για να πληρώνει 1.666 ευρώ.

Αντιδράσεις

Θετικά μεν, κριτικά δε υποδέχονται τις ρυθμίσεις και φορείς της αγοράς. Οι ενστάσεις εντοπίζονται όμως κυρίως στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τα χρεη στην  εφορία.

«Άκρως θετική πρωτοβουλία», χαρακτηρίζει τα μέτρα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Πλην όμως σημειώνει ότι η ρύθμιση για την εφορία «δεν καλύπτει χιλιάδες άλλες μορφές επιχειρήσεων, που έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν σε έως μόνο 18 ή 30 δόσεις". Το ΒΕΑ τονίζει ότι "οι επιχειρήσεις που αναζητούν μια «ανάσα» ρευστότητας για να μην καθυστερούν πληρωμές σε προμηθευτές και εργαζόμενους, θα έχουν ρύθμιση χρεών έως σε 18 δόσεις (αντί 12) και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις για οφειλές από «έκτακτη αιτία» (π.χ. από φόρο κληρονομιάς) θα μπορεί να φτάνει και στις 30 δόσεις (αντί 24 που ισχύει παγίως). Με αυτό τον διαχωρισμό, οι πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα αποκλειστεί από τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, έχοντας μοναδική διέξοδο στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου η διεκπεραίωση των αιτήσεων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και ελάχιστοι οφειλέτες έχουν καταφέρει να ενταχθούν".

Επιπλέον το ΒΕΑ τονίζει πως "στα αρνητικά της ρύθμισης, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την ολιγοήμερη δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης, καθώς μόνο σε 45 ημέρες, έως 28 Ιουνίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Ακόμη, σε αυτή τη συγκυρία και με τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, το να μην καταβάλει κανείς δυο φορές τη δόση της ρύθμισης, είναι εξαιρετικά πιθανό, με αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να μην καταφέρουν να παραμείνουν ούτε στις 120 δόσεις", επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Κλείνοντας, σημειώνεται: "Οι ρυθμίσεις οφειλών, κινούνται σε θετική τροχιά για όσους επλήγησαν από την κρίση. Όμως το Β.Ε.Α αναμένει την ανακοίνωση θετικών μέτρων ελάφρυνσης για όλους τους συνεπείς επιχειρηματίες και τους ενήμερους φορολογούμενους με συμβολική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών τους εισφορών".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr