ΔΕΗ: Φόβοι για νέο φιάσκο στον διαγωνισμό για τον λιγνίτη

ΔΕΗ: Φόβοι για νέο φιάσκο στον διαγωνισμό για τον λιγνίτη

Σανίδα σωτηρίας στην ελληνική βιομηχανία μετά τις ζημιές αναζητά ο Παναγιωτάκης

ΔΕΗ: Φόβοι για νέο φιάσκο στον διαγωνισμό για τον λιγνίτη
Στην στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας με την συμμετοχή ισχυρών επιχειρήσεων της χώρας όπως οι όμιλοι Στασινόπουλου και Μυτιληναίου εναποθέτει τις ελπίδες του για να αποφύγει ένα νέο φιάσκο για την πώληση του λιγνίτη της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανόλης Παναγιωτάκης.

Ο λόγος είναι ότι οι ξένοι επενδυτές που εμφανίστηκαν στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, ο ένας μετά τον άλλο τρέπονται σε φυγή, με τους Τσέχους τηςSeven Energy να φέρονται ήδη εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας (ερωτηματικό παραμένει η στάση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την οποία είχαν συμμαχήσει στον προηγούμενο διαγωνισμό) αλλά και τους κινέζους της Beijing Guohua Power συμμάχους του ομίλου Κοπελούζου να βάζουν πολλούς αστερίσκους και να κρατούν αποστάσεις από τις λιγνιτικές μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΕ έχει άρει τις επιφυλάξεις της για την συμμετοχή Κινεζικών εταιρειών στο διαγωνισμό όπως αυτές είχαν εκδηλωθεί προ μηνών με επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν προς την ΡΑΕ.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και η δεύτερη πρωτοεμφανιζόμενη Κινεζική εταιρεία China Western Power που κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι είναι άφαντη από το διαγωνισμό. Ούτε όμως η βολιδοσκόπηση άλλων ξένων ομίλων από Ρωσία, Κίνα και Ινδία, προκειμένου να έρθουν σε κάποιας μορφής συμφωνία με τους υφιστάμενους ενδιαφερόμενους έχει αποδώσει καρπούς.

Οι συνεχείς διαρροές τις τελευταίες εβδομάδες περί σύστασης ισχυρού κονσόρτσιουμ από τον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας δείχνουν την αγωνία της ΔΕΗ και της διοίκησης, να βρεθεί πάση θυσία αγοραστής για τα εργοστάσια στερεών καυσίμων που αποτελούν μία από τις βαθύτερες πληγές της.

Το τεράστιο κόστος για την αγορά εκπομπών δικαιωμάτων ρύπων (CO2) είναι ο ένας λόγος και ο δεύτερος, το γεγονός ότι η έκβαση του διαγωνισμού θα καθορίσει την πορεία των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), μια πρακτική που μαζί με την ζημιογόνα μέχρι σήμερα πορεία των μονάδων έχουν γονατίσει την Επιχείρηση και ευθύνονται ως ένα μεγάλο βαθμό για τις μεγάλες ζημιές που εμφάνισε πέρσι. Με βάση την συμφωνία του μνημονίου, η εκχώρηση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών πρόκειται να τερματιστεί όταν θα πουληθούν οι μονάδες.

Πέρσι η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με συνολικές δαπάνες περίπου 280 εκατομμυρίων για τα CO2, που ήταν 146 εκατομμύρια παραπάνω από το 2017 και αυτό οφείλεται στο μεγάλο ράλι που έχουν κάνει διεθνώς τους τελευταίους 12 μήνεςoι τιμές των ρύπων.

Ο κ. Παναγιωτάκης έχει εξηγήσει, ότι πέραν της επιβάρυνσης της λιγνιτικής παραγωγής, οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 οδηγούν και σε αύξηση της Οριακής Τιμής του συστήματος, δηλαδή της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία πέρσι αυξήθηκε κατά 25%.

«Με την άνοδο της Οριακής Τιμής η ΔΕΗ επιβαρύνεται σημαντικά, καθώς για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της αγοράζει πάνω από το 70% της απαιτούμενης ενέργειας από το σύστημα, δηλαδή από τους άλλους παραγωγούς, με την Οριακή Τιμή».

Ο λόγος είναι ότι η ενέργεια που παράγει η ΔΕΗ δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πελατολογίου της, με αποτέλεσμα να αγοράζει ενέργεια σε πολύ υψηλό κόστος. Επιπλέον, η ΔΕΗ ως ο μοναδικός πάροχος ηλεκτροδότησης της βαριάς βιομηχανίας, διαθέτει μεγάλο τμήμα της παραγωγής της στις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό σε συνδυασμό με την ενέργεια που διοχετεύει στον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας σε τιμές 20% και πλέον χαμηλότερες της Οριακής Τιμής, δημιουργούν μεγάλη επιβάρυνση για την εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης